Блог на група експериментатори
Търсене

Why Organic Cotton Is Better?Защо био памукът е по-добър?

Био памукът може да струва повече на пръв поглед, но носи значителни ползи в дългосрочен план.Често наричат памука „тъканта на живота ни” и с право. Всеки ден контактуваме с изделия от памук – дрехите, които носим, чаршафите, на които спим, пелените, които слагаме на бебето си и даже някои от храните, които ядем, се правят с памук. Но отглеждането на памук по традиционни методи изисква употребата на огромни количества пестициди, което има страхотно въздействие върху околната среда и представлява риск за тези, които работят с памук. Може да струва по-малко да се произвежда и купува традиционно произведен памук, но за земята, работниците във фермите и вашето собствено здраве е по-добре да избирате био, когато това е възможно.

Какво е био памук?

Според Асоциацията за био търговия (Organic Trade Association), био памукът се отглежда без употребата на токсични пестициди или торове. Използват се методи, които помагат да се намали въздействието на памуковите насаждения върху околната среда, като пускане на благотворни насекоми, косене на люцерна и нови машини за плевене. Организации, действащи като трета страна, удостоверяват, че фермите за био памук използват само тези одобрени методи и не пръскат посевите си с токсични химикали.

Памукът и околната среда

Около 25% от световната употреба на инсектициди и повече от 10% от световната употреба на пестициди се пада на памуковите насаждения. През 2003г. това възлиза на около 25 млн кг пестициди, пръскани върху на 50 млн декара по данни на Асоциацията за био търговия. Някои от тези химилаки са считани за най-токсичните химикали в света. Здравните рискове, причинени от контакт с пестициди, включват родилни дефекти, възпроизводителни проблеми и по-слаба имунна система.

В много страни памукът все още се бере на ръка и всеки, работещ в такова поле, е изложен на изключителни количества токсични химикали. Веднъж просмукали се в запасите с питейна вода, тези химикали може да се отразят и на всички, които живеят в околността. Всички ние сме изложени на действието на тези химикали с толкова много памучни продукти около нас. Някои печива, сладкиши и сосове дори съдържат памукови семена. Чифт дънки съдържат около 350гр химикали, а една тениска – около 150гр. това значи, че ако сте облечени в обикновени дънки и тениска (доста обичайна комбинация), носите около 0,5кг химикали върху себе си!

Употребата на вода е друг проблем при традиционното производство на памук. Посевите се нуждаят от интензивно напояване и според някои оценки памукът е най-големият потребител на вода от всички земеделски култури.


Изберете биоОсвен че се помага на околната среда, продуктите от био памук носят и други ползи. Работните условия за хората във фермите са по-добри, а малките стопанства спестяват пари, като не им се налага да купуват големи количества пестициди. Потребителите също печелят – според някои продуктите от био памук са по-меки и приятни за кожата. Осъжнаването на тези ползи в последно време увеличи търсенето на био памук и по този начин намали цената му.

Много компании сега предлагат продукти от био памук. Gap въведе бебешка био колекция, а през 2007 пусна и нова линия мъжки ризи. Levi’s Eco пък предлага избор от дънки и поли, произведени от био памук. За продукти за дома може да видите сайта на Bed Bath & Beyond’s organic products.

Ако нямате възможност да пазарувате по интернет, в София вече има магазин на The Earth Collection, а тениски от био памук може да намерите и в БиоМаг.

Добре е да се знае: тествайте знанията си по бране на памук

Вече широко са разпространени различни продукти от био памук – спално бельо, хавлии и дрехи, но знаете ли какво точно купувате?

1 Какво е нужно за получаване на етикет „био памук/organic cotton”?
a. Никакви пестициди да не са използвани в полето три години
b. Да се тори без химикали или утайки от канализацията
c. Да е одобрено от трета страна, сертифициращ орган
d. Всички изброени

2 От всички пестициди използвани в света, какъв дял се пада на памуковите насаждения?
a. 10%
b. 15%
c. 20%
d. 30%

3 Вярно или грешно? Никакви химикали не се използват при обработката на био памук.

4 Колко по-скъп от традиционно добития е био памукът?
a. 0–20% по-скъп
b. 21–50% по-скъп
c. 51–80% по-скъп
d. 81–100% по-скъп

ОТГОВОРИ

1. d. Всички изброени. За да отглеждат био памук фермерите нямат право да използват синтетични пестициди, торове, облъчване, канализационна утайка или генно инженерство минимум три години. Вместо това те ползват благотворни насекоми, които се хранят с вредителите, подобряват състоянието на почвата с органична тор (компост), редуват посевите, за да облекчат зараждащите се в почвата патогени и изскубват плевелите чрез машини или на ръка.

2. а. В световен мащаб около 10% от всички пестициди се използват върху памука. В САЩ този процент стига до 25. в Калифорния пет от деветте най-често използвани пестициди са карциногенни, застрашават здравето на работниците във памуковите ферми и застрашават околната среда. (по данни на SustainableCotton.org)

3. Грешно. Стандартите за био влакна на САЩ например уреждат въпроса с производството на суровите влакна във фермите, но няма стандарти за влакната, след излизането им от фермата. Това означава, че памукът може да бъде третиран с лепила, хлорирана белина или бои, съдържащи тежки метали, и пак да бъде законен „био” продукт.

4. b. 21 – 50%. Цената на суровия памук за килограм е само с 50 цента повече за био памука спрямо традиционно отглеждания, но пазарът на био продукти е още малък и му не може да реализира икономиите, които се постигат с по-голямо количество на производство. Какво може да предприемете? Може да подкрепите производството на био памук първо като купувате био спално бельо, хавлии и дрехи, а също и като създавате търсене – карайте търговците на дребно да зареждат продукти от био памук.


3 Comments

  1. Мисля,че био памукът е най-доброто решение в нашия съвременен живот,но това удоволствие ми се струва,че ще е много скъпо.

  2. Информацията,която прочете лекаря ми свърши работа.
    Аз наистина ще използвам това лекарство.
    Мисля,че е редно да го ползвам.
    Бих желала да пробвам.

  3. В мое лице био памукът си спечели почитател завинаги!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *