Блог на група експериментатори
Търсене

Ацерола – естествен витамин С

Ацеролата е малко дърво или храст, което ражда малки червени плодове. Прилича на европейската череша. Расте в Южна Америка, Бразилия, Ямайка. Сокът от ацерола е популярен в Бразилия, както портокаловия сок в Северна Америка. Използва се като антивъзпалително, диуретично средство, подпомага сърцето и  лекуването на рани, а като хранителна добавка се употребява при анемия, диабет, високо ниво на холестерол, проблем с черен дроб, ревматизъм и др. Употребата на ацерола в Северна Америка се дължи на високата концентрация на витамин С, заради антиоксидантните свойства.
За сравнение – портокалите дават от 500 до 4000 ppm витамин С или аскорбинова киселина, докато в тестове с ацерола тя е порядъка 16,000 до 172,000 ppm. Ацеролата може да съдържа до 4,5% витамин С, в сравнение с 0,05% в обелен портокал. Съдържанието на витамин С в ацеролата варира в зависимост от зрелостта на плода, сезона, климата и местността. Когато плодът започне да узрява се губи голямо количество витамин С, затова  Ацеролата, която се използва в търговията, се бере докато плодът е зелен.
Ацеролата доставя два пъти повече магнезий, калий и витамин В5 в сравнение с портокала. Също така съдържа вит.А, рибофлавин, вит.В3 и др.
Ацеролата е била обект на немалко клинични проучвания, главно заради консумацията й като хранителен продукт. Според някои изследвания кората, листата и плодът й имат антигъбични свойства.
Последни поручвания в козметиката показват, че витамин С е силен антиоксидант и бори свободните радикали, за това екстрактът от ацерола се появява в козметични кремове, които борят състаряването. Освен витаминното съдържание, ацеролата съдържа и минерални соли, които са в помощ на уморената и стресирана кожа. Това, заедно с протеините, хидратира кожата и подобрява състоянието на капилярите.

За ацеролата накратко:

Основен метод на приготвяне: сок
Основни свойства: кръвоспиращо, антигъбично,антиоксидант
Основна употреба: заради високото съдържание на вит.С, за настинки и грипове, грижа за кожата, anti-aging,  здравословен тоник,тонизира сърцето
Основни странични ефекти: високите дози витамин С могат да предизвикат диария.

Разликата между натурален и синтетичен витамин С

Синтетичния витамин С се поризвежда чрез реконструиране на молекулата на витамин С постепенно от царевична скорбяла. Всички натурални съставки в плода на ацеролата, който засилва уникалния ефект, тук липсват. Стомашните проблеми са един от вредните странични ефекти на синтетичния витамин С, които могат да се проявят при чувствителни хора.

От колко витамин С се нуждаем?

Човешкият организъм не произвежда витамин С и за това трябва да си го набавим от външни източници. Германската асоциация за диетични изследвания препоръчва дози от 60 мг на ден. При специални условия, като зима, пушене, бременост, стрес може да се увеличи нуждата от витамин С. Кожата ни  се нуждае също от приема му, за да запази еластичността си.

5 Comments

  1. Здравейте!Повторно задавам въпроса: има ли при Вас в наличност (за покупка) ацерола (разфасовки и цени). Ще Ви бъда благодарен, ако този път ми отговорите

  2. Може ли да се купи в България като плод шлш храст- възможно ли е отглеждането му в България и при какви условия.Колко голям храст е и колко съ големи плодовете.Има ли семки или костилки

  3. може ли да се купи в България като плод, може ли да се посади и при какви условия

  4. За първи път чувам за това растение. А дали може да се отглежда в България?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *