Блог на група експериментатори
Търсене

Био кокосово масло

В Зоя.БГ харесваме кокосовото масло и най-вече като балсам за коса. От предишен опит знаем, че е добро за омекотяване, нещо като балсам без отмиване или като маска за коса и даже би могло да премахне пърхота (зависи от скалпа). Как го използваме? Малко количество (зависи от дължината на косата) кокосово масло се размеква на водна баня в подходящ съд. Нанася се върху скалпа и може да остане около 2 часа. Резултатът е три в едно. Цялото помещение мирише на кокос, косата е мека и лъскава, а кожата на скалпа – без пърхот. Единственият недостатък е измиването. Нужно е повече шампоан за отмиване от обикновено. Може да се наложи 2 до 3 пъти  измиване и косата отново да е леко омазнена. Съвет: Преди да намокрите с вода, нанесете шампоана и разтъркайте.

 


Как става производството на органично кокосово масло накратко:

1.Кокосови палми, които растат без тор и пестициди
2.Ядките се н
атрошават и вътрешността на кокосовата ядка се суши. Нормално се използват химикали, за да се ускори процесът на сушене. При органичното производство в процеса на сушене не се използват химикали.
3.Следващата стъпка е извличане на маслото, което става на ниска температура и само механично, без употребата на химикали (разтворители).
4.Следва пречистване (рафиниране). Рафинирането става чрез утаяване или отцеждане със слаб натиск. Химикали не се използват и при този процес.


Много страни имат правила и стандарти за производство на био храни. Компаниите за производство на органично кокосово масло следват тези стандарти и това гарантира чистотата и хигиената на производствения процес
.

 

Полезно ли е за косата?

Великолепен балсам за косата преди измиване.

Ако някога сте били по крайбрежните части на Индия, Западен Бенгал, Керала ще се изненадате колко много възрастни мъже и жени към 70-те и 80-те имат плътни, блестящи коси. Дължи се на на крайбрежния климат, храната и разбира се, чистото кокосово масло.
Някои компоненти на кокосовото масло действат антимикробно и  спомагат за заздравяването й и намаляват косопада. Всъщност възможно е една от причините за косопада да са микроби, които действат в корените на косата.
Витамин Е – почти всички знаят, че е важен за кожата и косата. Пази ги здрави и обновява косата.
Овлажняваща способност – прави косата мека и предотвратява чупенето на косъма, което го прави по-добър балсам от синтетичните такива.
Без пърхoт – разли
чните мастни киселини представени в кокосовото масло премахват пърхота. Редовната употреба може да ви спаси от пърхот за дълго време.

Още..

Кокосовото масло се извлича от сухата сърцевина на узрели кокосови орехи. Съдържа 92% наситени мастни киселини. Именно ниското съдържание на ненаситени киселинипредпазва маслото от окисление и гранясване. Редовното използване би могло да предпази кожата от появата на неприятни петънца, появяващи се с възрастта или от прекомерното излагане на слънчева светлина. Затова това масло е известно като най-доброто натурално масло за кожата. Сухите напукани устни също могат да бъдат спасени от кокосовото масло.

 


3 Comments

  1. Нищо му няма. Просто си купуваш това, до което се докопаш. : ) Аз също използвам гурмѐ продукти, като този: http://www.kulau.de/produkte/kokosnussoel, но трябва да се съобразявате с това, което се предлага на пазара. Между другото, не съм опитвала кокосовото масло предлагано на българския пазар, но като гледам цените…, те са за висококачествен продукт. На която и фирма да е маслото/олиото, щом е pure extra virgin от био производство (търсете био знаци върху етикета), няма от какво да се притеснявате. Купете си го, мацайте навсякъде където се сетите по тялото си, хапвайте го…, БОЖЕСТВЕНО Е! : )

  2. Тези двете съм ги пробвал за ядене – не ги харесвам, има доста хора които пробват някакво кофти кокосови масла и после си мислят, че кокосовото масло е зле на вкус. Ето тук има свястно но е доста скъпо
    http://www.tropicaltraditions.com/virgin_coconut_oil.htm
    друго което съм пробвал и ми хареса горе долу е
    http://www.coconutty.co.uk/coconut-oil-p-38.html?osCsid=e4b372997ecc438851dbee1c118c1d50

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *