Блог на група експериментатори
Търсене

В природата няма прави неща. Има само криви.

Тръгвайки да превеждам един от продуктите за почистване на съдове Alma Win се загледах в кривия шрифт с който са изписани и любопитството ми отново ме завлече надалече. Гледайки този шрифт се сетих, че покрай разни разговори с приятели и кратки четения из нета в главата ми беше останало нещо в следния ред за него:– Щайнер-антропософи,земеделие – деметра, alma win, Веледа и.. картоф. Всички те са свързани с този особен шрифт, а винаги когато погледа ми попадна на такъв се присещам за Рудолф Щайнер и за това как се каня да му прочета поне една книга до края. Не че не съм правила опити, но явно не съм за него и той не е за мен:) Въпреки всичко ми е страшно интересен и без да го чета. Как става това? Ами сигурно е заради въпросния шрифт. В нета има много инфо за Щайнер и шрифта, но аз ще вмъкна тези, които са ми направили впечатление покрай изписването.

Първо за изписването. Потърсих малко информация за валдорфският шрифт и разните неща свързани с него:

Валдорфският шрифт е пренесен в дигитална форма през 1993-1994 година от Йоаким Франк, вдъхновен от писмата на антропософското движение на 20-ти век създадено от Рудолф Щайнер. Идеята за този шрифт идва оттам, че в природата не съществуват прави линии, точни ъгли или пълна еднаквост, а вместо тях различни дебелини, кръгли форми и всички видове променливост. Антропософското движение създава така техните сгради, изкуство, музика и също – начина на изписване на буквите. Ако хвърлите поглед на Demeter – една от най-големите компании за органична храна и клиниката Filderk ( най-голямата антропософска болница в Германия) ще видите, че те работят с различен, но естествен стил на писане. Наскоро Йоахим Франк е прибавил и повече символи, като знака на еврото и знаци за тегло.

Кривият шрифт

След като прочетох за кривото и правото в природата се присетих за един друг особняк, но този път във Виена.  Не знам дали Хундертвасер е част от антропософското движение, но при него идеята е същата. Подовете в сградите са с хълмчета. Когато влезнах  в една от тях имах проблем със спъването, тъй като естествено краката ми са свикнали да ходят по равно.

Хундертвасер има шарен дизайн с неправилни форми. Сигурно и той е бил антропософ
Кривият под е като земята по която стъпваме, никъде не е идеално равно. hunderwaser

Кои извести имена работят с валдорфският шрифт:

1. Demeter.

Под този знак седят продукти и суровини идващи от биодинамично земеделие.

Методът на биодинамичното земеделие оживява почвата чрез човешката грижа и внимателно изследване на ритмите в природата. То използва различни закони, които дават жизненост на растенията, почвата или добитъка, докато традиционното земеделие обикновено влошава почвата.
Биодинамичното земеделие също използва специфично подготвени препарати, направени от минерали и билки – подобни на тези в хомеопатията. Тези препарати се използват, за да усилят натуралното наторяване, използвано в нивите и да увеличат усвояването на слънчевата енергия в растението.
Биодинамичното земеделие включва и влиянието на звездите. Рудолф Щайнер, откривателят на биодинамичното земеделие вярва, че както луната засяга приливите и отливите, така влияе и на растежните фази на насажденията. Цялостният звезден календар чертае движението на луната и други планети, които градинарите и фермерите следват.

2. Weleda – Продукти с естествени съставки от биодинамичните методи и отхвърляне на пестициди и ГМО съставки. Растенията в продуктите на Веледа растат в хармония със сезоните, обградени от различни растения, насекоми, птици и дори планетите.

3. Alma Win – немска фирма за почистващи препарати за дома.

4. Filderk -най-голямата холистична клиника в Германия. Антропософска медицина съчетана с терапии включващи рисуване, чертане, говорна терапия, музика.

Иска ми се да довърша текста си с нещо, което е свързано с Рудолф Щайнер и се развива на местна почва и това е детска градина Златно Зрънце намираща се в Драгалевци, която работи с валдорфска педагогика, което много накратко означава ”жива методика или внасяне на ритъм в живота на детето за развиване на волята, със защита и любящо обгрижване, чрез извършване на смислени и необходими дейности (месене на хляб, плетене, правене на книжки), чрез творчески свободни игри, отразяващи първични човешки дейности (копане, жътва, косене, бране на плодове), чрез изкуства (рисуване, пеене, приказки, танци) .“

„Детето трябва да се приема с благоговение, да се възпитава в любов и да се пуска на свобода” Р. Щайнер

В България има и Антропософско дружество, в чийто сайт има много изчерпателна информация за всичко свързано с Рудолф Щайнер, Валдорфската педагогика, събития, лекции и т.н.

А пък в този сайт попаднах онзи ден случайно търсейки информация за часа на раждане. И ето днес отлично се вписа в търсенията ми за валдорфският шрифт. Казва се Духовната наука и Рудолф Щайнер от Любомир Червенков.

Тъй като Щайнер е основател на биодинамичното земеделие  накрая ще добавя и презентацията на Къщата с бамбука в Бачково. Димитър Стоянов и съпругата му от дълго време работят градината си по неговите методи и то успешно. За да разгледате градината на Димитър кликнете на рисунката.

 

Естествен всичко до тук е само едно зрънце от цялата информация около Рудолф Щайнер.

Дано да имам втори изблик на любопитство, за да науча малко повече и напиша за него…и да прочета също.

Ако ви е нужна повече информация …знаете как да я откриете:) Стела

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *