Блог на група експериментатори
Търсене

How to Grow Your Own Fresh AirКак да си направим свеж въздух?

Как да увеличим притока на свеж въздух? Само с три вида растения можем да си направим свеж въздух вкъщи и да се запазим здрави.

Кои са тези ц
ветя?


1. Areca Palm (Chrysalidocarpus lutescens)
Работи добре през деня.
Добра е за помещенията, като всекидневната.
Има нужда да се изнася навън веднъж на 3-4 месеца.
Листата на тази палма трябва да се избърсват всеки ден в по-големите и замърсени градове и в не толкова замърсените веднъж месечно.
В почвата се слага тор с червеи или се използва хидропоника (метод за отглеждане на растения, при които не се използва почва, а минерален хранителен разтвор).
На всеки човек са нужни 4 големи растения.

2.Езикът на тъщата – Sansevieria trifasciata

Обръща въглеродният двуокис в кислород.
Листата се избърсват, както тези на Areca Palm.
В почвата се слага тор с червеи или се използва хидропоника (метод за отглеждане на растения, при които не се използва почва, а минерален хранителен разтвор).
Необходими са около 6-8 растения с височина 1-1.5 метра за всеки човек

3.Money plant.

Много добро за премахване на формалдехид.
Расте най-добре с хидропоника.

Растенията са тествани в продължение на 15 години в бизнес центъра в Делхи,Индия.
Сградата е оценена, като най-здравословната в Делхи от правителството на Индия. Изследванията са открили, че има 42% по-голяма вероятност за увеличаване на кислорода в кръвта с 1% ако прекарате 10 часа в сградата.

Също така, сравнено с други сгради в Делхи, Индия, разпространението на очните възпаления е намаляло с 52 %, слабите дихателни симптоми с 24%, болките в дробовете с 10-12 % и астмата с 9%. Също нараства и продуктивността на хората, които работят в центъра.
Изследването е публикувано септември, 2008 от правителството на Индия., Център за контрол на замърсяването, Национален институт по рака и др.
От друго изследване  е установено, че свежият въздух е изчерпан за 6 седмици и качеството на въздуха е по-добро отколкото навън.

Опита показва удивително покачване на човешката продуктивност с 20%  в резултат от употребата на тези растения, а разхода на енергия е намалял с забележителните 15%.

Сградите и промяната на климата

  • Очаква се нуждата от енегия в световен мащаб  да нарастне с 30% през следващото деситилетие.
  • Сградите консумират 40% от световната енергия (източник:nations environment program,2007)
  • Тенденция – живот в  климатизирани  сгради и климатизирани офиси, резултат от нарастващата нужда от свеж въздух, които трябва да бъде стоплян или охлаждан.

ASHRAE стандарта изисква 15-20 сфм (кубични фута за минута) от свеж въздух за човек в здравословна, свободна от цигарен дим сграда.

Източник: TED.com & greenspace.in

2 Comments

  1. Опитвам се да си намеря тези цветя но не намерих магази където да се предлагат. Може ли да помогнете

  2. Първите две растения са особено добри за обръщането на въглеродния диоксид в кислород, съществената разлика е, че първото го прави през деня, а второто през нощта. С други думи, на сансивиера се спи по-добре :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *