Блог на група експериментатори
Търсене

Моята (еко) борба!

Година и нещо, откакто организирах нещата в офиса и започнах да се замислям за хартии, найлони, тонери и др eco tips.

Започна се с определяне на място за разделно събиране на боклук.На три кошчета се слагат надписи – хартия,пластмаса, стъкло. Ако генерирате повече боклук можете да сложите надписите на три  найлонови чувала. После си ги връщате обратно в офиса. Най-важното е чистачката ви да знае къде са големите кофи за рециклиране на улицата и да не ви бойкотира. Под „бойкотира“ се разбира да изхвърля тайно хартията в общия боклук. По-старите хора не разбират смисъла на разделното събиране заради оправданието “Моята песен е изпята”. Е, някои от по-възрасните може и да разбират.
2. Найлонови чували. За тези с офиси и заведения с малки кошчета за боклук могат да сменят найлоновите чували  с биоразградими торби “Дегрален” на Екстрапак. Имат само малки  за пазар. Найлонови разградими чували не се произвеждат. Правят безплатни доставки за поръчки над 100 лв.  Според Екстрапак тези торбички се разграждат след 1-2 год, а не хвърчат във въздуха между 100 и 200 г.
3. Принтери и тонери. Както всички знаят по-евтино излиза да се пълнят тонери. Ако не ви се занимава с презареждане поне не ги хвърляйте в общия боклук. Разпадат се за 300 г. Може и за 1000г. Ние със сигурност няма да сме живи, но пра пра пра внуката ми няма да е много хепи. При това не се знае дали няма да се препродим и планината с боклук да ни дойде като шамар в новия живот. Събирайте ги и се обаждайте на Тонет директ. Събират ги безплатно. Също такa ги презареждат. Проверете сайта за цени.
4. Препарати за под. Избирам Фрош! Евтини са и на етикета пише, че са с биоразградими съставки и не замърсяват околната среда. Нямат сертификат, но немци са все пак.. Има фрош за под, за WC, за чинии или всичко което ви е нужно за да изчистите офиса или дома. На пазара има и Ековер и Алмауин. Ако ви се бие път до Био Маг на пл. Журналист, можете да ги намерите там.
5. Старата техника. Обаждам се на Тонер директ и те извозват всичко. Има такса единствено за
мониторите, но тя е символична. Удобното е, че може да се направи заявка направо в сайта.
6. Кафемашината. Пластамасовите чаши са кич! Но има кафета, които още ги използват. Купете керамични чаши за всеки от офиса или в краен случай поръчайте хартиени от Екстрапак, Котра линк и др. . Няма ограничение за бройката. Има и фирми за производство на хартиени чаши, но те искат количество. Все пак става въпрос за офис, а не за Макдоналдс.
7. Хартия. Рециклрирана Evolve със сертификат Blue Angel или Bussinесс Xerox. Има и papirus.bg..
8. Хвърлям стария си телфон в кошчетата за рециклиране на Глобул. Там какво ги правят? Никой не знае. Служителите също. Но, все пак..
9. Без пластмасови бутилки с вода. Вземи цял галон и машина за вода. Така се спестява доста пластамаса.
10. Post it! Не купувам повече кубчета хартия. Режат се бракуваните листа от принтера.
11. Хората…
12. …Най-добрите рециклатори са хората с каруците, а не цветните кошчета..
13. Най-честото оправдание, което съм чувала, е че разделния боклук не го събират разделно. Даже и така да е. Какво от това? (
14. ..
15. Видях една жена на около 45-50 г. да си хвърля боклука от вкъщи на улицата. Питах я “Защо?“ Тя ми каза: “Офф”.
16. ..
17. ..
18. Накрая ще се разбере дали е имало смисъл.

 

Източник:Зоя.БГ

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *