Блог на група експериментатори
Търсене

Калоян Стоев: „Природата ти дава всичко, стига да знаеш как да го използваш”

 

Калоян Стоев е един от създателите на Alteya Organics – започнала като малък семеен бизнес в сърцето на Розовата долина, а сега най-големият производител на органична козметика у нас, с износ не само в Европа, но и в САЩ, Азия, Австралия. С Калоян си говорим за емблематичната за България Rosa damascena, за това как се добива розово масло, как да познаем истинската розова вода и кой наистина има от нужда да удължава до безкрай срока на годност на козметичните продукти.

Дори и за хората, които се интересуват от биокозметика, е доста неясен процесът по извличането (дестилацията) на масло от дадено маслодайно растение. Може ли да го обясните на достъпен език за нашите читатели? A как се получава розовата вода?

Процесът е прост във своята същност. Представлява парна дестилация или, по-просто казано, водна пара извлича етеричните масла от растенията. След това парата се втечнява чрез охлаждане и се получава дестилат. На повърхността му се отделя етеричното масло. Технологията за дестилиране на розова вода отново е чрез парна дестилация, но тя има своите специфики, които я различават от технологията за дестилиране на розово масло.

Алтея – био козметика с органично розово масло


Известно е, че от 2 до 3 тона рози се получава едва 1 кг розово масло. Това ли е единственото, което вдига крайната цена на органичното розово масло? Има ли други особености, като реколта и т.н.?

При органичното розово масло е нормално рандеманът да е по-висок – около 3,5 до 4 тона розов цвят за един килограм масло. Не само големият рандеман е причина за по-високата цена на органичното розово масло. Характерът на отглеждане на самите растения изисква много повече грижи и съответно много повече средства. Добивът е по-нисък в сравнение с конвенционалните градини. Има и редица допълнителни разходи като сертифициране, подлежи на ред инспекции и други специфични процедури, които оказват влияние на крайната цена на продукта.

Маслодайната Rosa damascena е вид, който се среща и в други части на света, как става така, че България се обособява като главен производител и износител?

Основният фактор, който различава България от останалите производители на розово масло, е качеството на маслото. За наш огромен късмет България притежава Розовата долина, където комбинацията от климат, почви и дълголетна традиция в отглеждането на градините, е причина за съвременния статут на българското розово масло като най-качествено.

Има ли розата качества и лечебни свойства, за които не подозираме? Например, антидепресивният, регулиращият хормоните и  имунорегулиращият ефект са доста слабо известни.

Розовото масло е едно от най-многокомпонентните етерични масла. В съдържанието на розовото масло могат да бъдат намерени повече от 300 компонента, което го прави изключително комплексно. Има голям брой изследвания за различните свойства на розовото масло и за неговото въздействие върху човешкия организъм. Част от качествата и действията, които се свързат с розовото масло, са именно и посочените по-горе.

Alteya – розова вода и сапун за лице


По какво се различават (качествено) розовата, бялата и червената роза?

В България се отглеждат два основни вида маслодайна роза – Rosa Damascena, цветът на която е розов, и Rosa Alba, цветът на която е бял. Добитото от тези два вида рози масло се различава както по физико-химични параметри, така и по органолептични. 

Един от най-популярните туристически сувенири у нас са мускалчетата с розово масло, но мирисът им е изключително натрапчив, граничещ с неприятен. На какво се дължи това? Изкуствено синтезирани ли са те, гранясали или нещо друго?

В България тези мускалчета се продават под името на най-различни марки. Съдържанието им не винаги е розово масло. Има мускалчета с розова есенция, което е нещо различно от розовото масло, има мускалчета с разредено розово масло и т.н. Естествено, има и не една и две марки на пазара в България, които предлагат истинско българско розово масло и затова е важно да се купуват мускалчета именно от тези марки, които приоритетно държат на качеството на предлагания продукт.

Произвеждането на био козметика е трудоемък процес – повечето масла са нестабилни и гранясват, получаването на текстура, удобна за нанасяне също не е лесно. Конвенционалната козметика решава въпроса с консерванти и емулгатори. Вие как добихте вашето ноу-хау за произвеждането на органична козметика?

Добре известен факт е, че зад всеки изкуствено създаден или синтезиран продукт, като първоизточник стои натурален продукт. Всичко, което ни заобикаля в ежедневието ни, произхожда от природата, но с времето е претърпяло модифициране под една или друга форма. Това е и нашето ноу-хау. Ние не сме открили топлата вода, просто вложихме много енергия, труд и много време в експерименти, за да постигнем крайния резултат. Реално природата ти дава всичко, стига ти да можеш да го използваш правилно.

Изложение Хонг Конг
Как съхранявате вашите продукти и кои са естесвените консерванти, които се използвате в състава им?

Естествените консерванти, които използваме, са отново добити директно от природата и по-точно от растения. Това са различни етерични масла и извлеци от растения, миксирани по определен начин и в определени пропорции. Интересното в този въпрос за консервирането на козметичните продукти като цяло е защо на някого му е нужно един козметичен продукт да има срок на годност 3 години, и кой е този някой, на когото му е нужно? И отговорът е прост – на търговеца му е нужен този дълъг срок на годност, за да може стоката му да се продава и за да няма загуби с бракувани, с изтекъл срок на годност продукти. На крайния потребител не му е нужен този дълъг срок на годност, защото никой потребител не ползва един козметичен продукт 3 години. На крайния потребител му трябва пресен продукт, който е жизнен и активен, за да може да се възползва от тази жизненост и активност на съставките.

Вие сте може би единствената марка (поне от познатите на българския пазар), която предлага органична грижа за татуировки и пиърсинг. Какви са вашите наблюдения – има ли хора, заинтригувани от биокозметиката в ъндърграунд средите (тези, които най-често си правят татуси и пиърсинги)?

Едно уточнение преди отговора на въпроса – хората, които се татуират,  не са от ъндърграунд средите. Всеки се татуира вече. Ако до преди години това е било запазена марка на затворници и като цяло на хора не много нависоко в обществената йерархия, то сега татуирането е световна индустрия и мода, радваща се на все по- добър и висок статус в обществото.
Хората, които се татуират в голямата си част са доста по – свободомислещи и доста извън рамката на стандартното. Различният начин на мислене неминуемо води до различен начин на хранене, различен начин на възприятие на живота и т.н. Много голяма част от този тип хора, които аз лично познавам, са вегани, вегетарианци, суровоядци и т.н.

BioFach – Германия


Виждали сме българска розова вода с консерванти. Как да разпознаем естествената розова вода от тази с консерванти? Има ли отличителен показател за това?

За крайния потребител и ползвател на този продукт е невъзможно с просто наблюдение да различи има ли консервант или не в розовата вода. Има обаче отличителни знаци, които могат да го ориентират дали поне това наистина е розова вода – като например розовата вода трябва да е прозрачна и бистра течност с типичен аромат. Истинската розова вода не е розова на цвят и не е мътна течност. Истинската розова вода има типичен и специфичен мирис, който се различава от мириса на розова есенция, която се продава в мускалчетата по лев-два по морето и която някои производители на розова вода слагат в продукта си, за да мирише по-силно и „хубаво”.

Знаем, че осигурявате работни места на хора с увреждания. Каква според вас е причината българските работодатели масово да нехаят за устойчивото развитие в бизнес стратегията си – липса на ресурс или липса на достатъчно мотивация?

Не бих могъл да знам как мислят българските работодатели. Знам как мислим ние от „Алтея” и нашата основна идея е да пазим и ценим българското и природата и да се стараем да привличаме колкото можем повече хора към тази идея без да ги делим по каквито и да било признаци.

Интервю на Кристина

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *