Блог на група експериментатори
Търсене

Обещах си да не използвам нито една от суровините, с които работих в масовото козметично производство

Станислава Гаджева, създател на натуралната козметика Arvena

Arvena e най-младата българска натурална козметика за лице и тяло. Едва от няколко месеца на пазара, те проходиха с кремове за лице и ръчни сапуни, а в момента разработват и продукти за коса. Със създателката им Станислава Гаджева надникваме отблизо в „кухнята”, където се забърква ръчната козметика.

Вие сте съвсем отскоро на пазара. Разкажете ни малко повече за началото на Arvena. Как се вдъхновихте да започнете да произвеждате натурална козметика?
Всичко започна съвсем спонтанно, просто като едно хоби и развлечение в периода на моето майчинство. Докато се грижех за децата, намирах и малко свободно време за да забъркам някой нов крем или сапун като използвах натрупания до този момент опит на технолог козметични продукти. Най-важното бе, че нещата се получаваха и това ми даваше сили и увереност да продължавам напред. Същевременно, започнах все повече да се интересувам и да търся информация за различните растителни съставки и тяхното благотворно действие върху кожата и организма като цяло. Докато не настъпи момента, в който, подкрепена от своето семейство и приятели реших да осъществя своята мечта и да създам Арвена – ръчно изработена природна козметика ЕООД.

В момента към тези продукти има голям интерес, не се ли притеснявахте, че конкуренцията ще е прекалено силна?
Разбира се, притеснения винаги има и ще продължава да има. Надявам се хората да подкрепят местното производство въпреки голямото разнообразие от чужди производители на натурална козметика. Само искам да уточня, че с понятието натурална козметика често се спекулира. Затова всеки един човек, който купува натурален продукт, трябва да се запознае с неговите съставки. Разбира се, трудно е да се запомнят всички онези дълги имена, които не трябва да присъстват в продуктите. Нашата философия е, че колкото по-опростен е състава на даден продукт, толкова той е по-близо до природата. Или казано с други думи, колкото по-разбираем е списъкът със съставки на даден продукт, толкова той е по-натурален.
Как се случи добиването на ноу-хау за изработването на козметика?
Работила съм в козметично производство около 3 години и половина, където имах възможността да се запозная с целия процес от доставка на суровини и материали до тяхната експедиция като вече готов продукт. Когато започнах, бях все още студентка, предстоеше ми дипломиране като бакалавър по технология на етерични масла, растителни мазнини, парфюмерийни и козметични продукти. Първоначално работех на линията за разфасовка и опаковане на продукти. В последствие преминах към отдел иновации, където се занимавах с разработка и внедряване в производство на течни сапуни, шампоани и др. Паралелно с това се дипломирах като бакалавър и записах магистратура по същата специалност. Благодарна съм, че имах този шанс да се запозная с технологията на производство  на козметични продукти и тяхното узаконяване в търговската мрежа. И може би най-забавното тук е, че си обещах да не използвам нито една от суровините с които работих, а да създам нещо съвсем различно, което да не съдържа химични суровини и с това да докажа на хората, че има алтернатива и тя е натуралната козметика.


За хората, които са далеч от тази материя, е трудно разбираемо какво точно се крие зад понятието „ръчно изработен сапун“? Може ли да обясните какво точно представлява изработването?
Сапуните се изработват лично от мен, като разбъркването става на ръка, без използването на механични бъркачки. Процесът е следният: в един съд се смесват всички растителни масла по рецептура, отделно в друг съд се приготвя алкалният разтвор, който е разтвор на натриева основа във вода. Следва бавно прибавяне на алкалния разтвор към растителните масла и разбъркване на ръка до получаване на сапунена маса, която се излива в подходящи форми, престоява 24 часа и се нарязва. Нарязаните сапуни се оставят да престоят минимум 4 седмици, за да се структурират, след което се опаковат на ръка и се доставят до търговската мрежа. При изработването на сапуните не се извършва загряване или варене, смесването се извършва на стайна температура, което позволява запазване свойствата на маслата и техните активни съставки.
Кои са основните правила при смесване на растителните и етеричните масла (основните съставки на кремовете и сапуните)?
Основното правило, което трябва да се спазва при смесването на растителните масла е разтапянето им (ако е необходимо такова) да се извършва на водна баня и да не се превишава температура от 60-70°С. Разбира се, всяка растителна мазнина си има различна точка (температура) на топене и затова най-добре преди да се смесват маслата да се проучат техните физико-химични свойства. А за етеричните масла е важно да се знае, че се прибавят към дадена смес само при температура под 40°С. Всичко останало е въпрос на технологични познания.
Вашите сапуни не съдържат натриева основа, но все пак я използвате при приготвянето им, може ли да обясните как става това? Какво точно означава „осапунване на мастните киселини с натриева основа”?
Осапунването е процес на взаимодействие на мастните киселини, (основната съставка на растителните мазнини) с алкален разтвор. При твърдите сапуни алкалният разтвор е разтвор на натриева основа във вода, а при течните сапуни се използва разтвор на калиева основа. Алкалният агент – натриева или калиева основа се използва за превръщането на мазнините в сапун. В процеса на осапунване се отделя глицерин като краен продукт от смесването, който има омекотяващо действие върху кожата.
Не тествате продуктите си върху животни. Как изпробвате дали са ефективни и безопасни?
Продуктите първо се тестват върху мен, после ги давам на приятели и те си казват мнението. А безопасността на продуктите гарантираме чрез анализ на всеки продукт в сертифицирана лаборатория по микробиологични и физикохимични изпитвания. Преди да бъдат пуснати за продажба на всички продукти се изработват досиета и се изготвя оценка за безопасността им върху човешкото здраве от лекар-токсиколог. Спазват се всички изисквания съобразно европейското законодателство за козметичните продукти.


Често хората недоумяват защо продукти, изработени от изцяло натурални съставки, които се срещат естествено в природата, са толкова по-скъпи от конвенционалните. Може ли да обясните кое оскъпява процеса?
Химичното производство и синтезът на изкуствени суровини се основава на химични взаимодействия и процеси, които не са трудоемки и не изискват ръчен труд. Докато при добива на растителни и етерични масла се налага участието на много хора от местното население –  при брането на суровините, тяхното сортиране, транспортиране, съхранение и др. Много от маслата, които ние използваме, като какаово и кокосово масло, масло от ший и др. са добити от плодовете на дърветата, които първо се берат на ръка от местното население, после се оставят да изсъхнат и чрез механични средства (пресоване) от тях се добива мазнината. Целият този процес изисква дълъг период от време и работна ръка, което оскъпява крайната суровина – в случая мазнината. Друг е въпросът ако суровината е с контролиран органичен произход – тогава цената става още по-висока. По същия начин стои въпроса и с добива на етерични масла, много от нас са запознати как се получават розовото и лавандуловото масло.
Да преминем към изцяло натурална козметика отнема време и финансови средства. Кой според вас е първият продукт, в който трябва да инвестираме?
Когато човек е взел решение за себе си да използва само натурална козметика, не мисля, че изисква много време или средства да премине към нея. И тук важи правилото, че евтиното излиза скъпо след време. Дали човек ще дава парите си за евтина козметика и впоследствие за лекарствени средства, или ще се презастрахова като даде повече пари за натурална козметика, е въпрос на личен избор. Принципът е същият както и с храната, която поглъщаме. Надявам се все повече хора да започнат да се запознават с това, което консумират. Ако трябва да дам съвет за първи продукт, с който да се премине към натурална козметика, може би това ще бъде крем за лице или тяло, но това е индивидуално, тъй като всеки човек има различни потребности.
Каква е най-честата грешка, която допускат жените при грижата за кожата си?
Най-честата грешка, според мен, е използването на прекалено много декоративна козметика (грим), която запушва порите на кожата и не й позволява да диша и функционира правилно. Разбира се, важно е също какви са техните навици, с какво се хранят, колко вода приемат на ден и др. Да не забравяме, че кожата е огледало на това, с което се храним и начина на живот, който водим. Външната грижа за кожата е само допълнение към здравия й вид, а не основен фактор за това.

Само допреди десетина години органичните продукти, рециклирането, пазаруването на дрехи втора употреба и т.н. се възприемаха като нещо страшно екзотично, отглас от хипи движението и т.н. Как си обяснявате, на какво се дължи промяната, това че все повече хора възприемат идеите за устойчиво развитие?
Крайно време е човек да се замисли върху това какво консумира и какво влияние оказва продуктът върху неговото здраве и върху околния свят. Тази осъзнатост и заинтересованост на човека може само да ни радва и да ни прави по-съвършени и по-добри. Глобалното разпространение на стоки, развитието на международните пазарни отношения и он-лайн търговията даде възможност до всеки човек да достига всеки един продукт, към който проявява интерес. Най-важното е да не спираме да се информираме и да бъдем едни осъзнати потребители, които сами да избират своите продукти и да знаят какво въздействие имат те върху здравето и околната среда.
Работата ви е доста креативна, как се вдъхновявате за нови продукти? Върху какво работите в момента?
Движещата сила при мен е моето семейство, което ми дава сигурност, опора и любов. На тази основа се развиват всички мои творчески идеи. Желанието ми е да създавам продукти, които да са възможно най-опростени и най-естествени. В момента разработвам сапуни и маски за коса, както и слънцезащитен крем и балсам за устни. Очаквайте ги!

Интервю на Кристина

7 Comments

  1. Браво Станислава! Поздравявам те за смелостта и борбеността. Още веднъж се убеждавам, че родителството може наистина да бъде вдъхновяващо преживяване. Аз и целият екип на БодеВита ти пожелаваме успех с новите продукти и пълен напред!

  2. Благодаря на всички за подкрепата и добрата оценка! В отговор на Бонка ще кажа, че в момента разработвам и крем за лице за мазна , склонна към акне кожа, както и маски за коса, които ще са подходящи за суха коса и очаквам да са готови до месец и половина. За момента може да тествате всички продукти в магазина на ЗОЯ.БГ и Зелена Земя, адресите на които може да намерите в нашия сайт http://www.arvenacosmetics.com

  3. az polzvam samo naturalna ili bio kozmetika za lice i tqlo-tq e lesna dostapna,imia q v aptekite,bio mgazinite i razni drugi specializirani magazini za kozmetika,a nia hubavoto e, 4e moje i online ot nqkoi bio magazin 4ovek da si pora4a.otnosno cenata-tq e v ramkite na normalnoto za bulgarskata i malk po skupa za 4ujdestrannata,koqto sa6to ne e nevazmojna za vzimane osobeno ako e samo za lice tai kato se habi mn bavno:)na6ite naturalni sapuni sa mn hubavi i nqma smsial 4ovek da si zima sapuni dostiga6ti daje do 10 lv kato imat sa6toto ka4estvo,a taka hem pravim dobro na rodnoto proizvodstvo,koeot ne e kato predi godini otvratitelno kato kozmetika ot magazin za 1 lv:)

  4. Изключително ме заинтригува тази марка.Аз съм голям фен на всякакви масла и бих била щастлива да знам,че използвам продукт,който наистина съдържа натурални съставки.Аз съм маниачка на тема коса и лице,мацам, всичко що ми падне.Косата ми е суха,чуплива,а лицето смесено склонно към акне.Как мога да тествам продуктите?

  5. Zdraveite!Pozdravyavam Vi za entusiazma ijelanieto Vi da predstavite na balgarskite jeni vashite naturalni produkti.Sigurna sam che shte uspeete zashtoto ot intervuto Vi razbiram ,che gi pravite s golyama lubov i jelanie.Az shte bada edna ot tezi, koyato shte si zakupi ot vashite produktikogato se pribera v BG.V momenta izpolzvam naturalnite produkti na LIZ EARLE[sigurna sam che ste cheli za neya]ot koito sam mnogo dovolna.Jelaya Vi zdrave i mnogo KASMET vav vasheto nachinanie.S uvajenie Elena

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *