Блог на група експериментатори
Търсене

Свободни радикали и антиоксиданти – ядат ли се, пият ли се и какъв изобщо им е случаят?

Освен ако не сте живели на различна планета в последните 5-6 години, сте чували за антиоксидантите. И както често става с нещо, за което много се говори, в пространството витае някаква мъглява идея за него, но никой не знае какво представлява всъщност. (Нещо като литературните класики, които всъщност (почти) никой не е чел).

Какво е свободен радикал?
Както вече споменахме в статията ни за 4-те мита, обмяната на веществата (метаболизмът) е превръщането на храната, която приемаме, в енергия. Оттам нататък енергията се употребява за жизнените процеси. Ако се приближим и погледнем процеса на клетъчно ниво, това е всъщност клетъчното дишане – глюкозата от храната се превръща във веществото ATФ (аденозин трифосфат)* и отпадни продукти. Именно въпросните отпадни продукти наричаме „свободни радикали, които са химически нестабилни съединения. Свободните радикали са атоми, групи от атоми или молекули, на които липсва по един електрон (обикновено са по двойки). За да си го набави (да си осигури стабилност), всеки свободен радикал атакува най-близките клетки и им отнема по един електрон, превръщайки ги в нови свободни радикали. Така се задвижва един лавинообразен процес, който атакува клетките в организма, пречи на нормалното им делене (регенериране) и уврежда генетичния материал, който съдържат. Сега разбирате ли защо изразите свободни радикали, стареене и рак се срещат толкова често в едно и също изречение?

*ATФ (аденозин трифосфат) – това е клетъчната енергия, „валутата”, с която оперират клетките в тялото, за да извършват обмена на вещества

Добрата новина
В определени случаи тялото също произвежда свободни радикали. Имунната система е много добър пример за това: белите кръвни телца произвеждат свободни радикали, които да атакуват чуждите клетки при навлизането на патогени в организма. Така те задвижват възпалителния процес – биологичната реакция на тъканите в кръвоносната система, чиято крайна цел е „обезвреждането” на чуждите клетки и възстановяването на засегнатите „свои”.

Тогава къде е проблемът?
Дотук разбрахме, че свободните радикали се формират естествено по време на метаболизма и дори могат да изпълняват помощна функция. Проблемът идва, когато този процес се задвижи с по-голяма скорост и настъпи свръх отделяне на свободни радикали. Това се случва когато например тялото ни трябва да обработи токсичен материал (тютюн, алкохол, замърсен въздух, Е-та, слънчева или рентгенова радиация). Свободните радикали, които се формират тогава, са много повече и много по-агресивни от тези, които се освобождават при нормалното клетъчно дишане.

Противоотровата: антиоксиданти
Антиоксидантите са естественото решение на проблема със свободните радикали. Най-общо казано, антиоксидантите представляват донори на електрони. Те даряват електрон на клетките, които търсят такъв (свободните радикали) и прекратяват атаките им към съседни клетки. Следва логичното заключение, че след това, на свой ред, антиоксидантите се превръщат в свободни радикали. Разбира се, перфектно смазаният механизъм на природата няма да допусне това. Антиоксидантите обикновено идват в комплект с набор от фитохимикали, които им помагат да се рециклират, когато дарят електрона си на свободен радикал.

Какво всъщност наричаме антиоксиданти?
Антиоксидантите не са отделна група хранителни вещества (както витамините и минералите, например). Става дума за вещества (могат да са витамини, минерали, полифеноли и др.), които имат антиоксидантно действие и затова ги наричаме антиоксиданти. Най-общо те се делят на две групи – водо- и мастноразтворими. Водоразтворимите циркулират из кръвообращението, но не се задържат дълго в организма, тъй като се изхвърлят от бъбреците. Водоразтворимите помагат най-вече за неутрализиране на свободните радикали, които се отделят при вдишване на замърсен въздух и цигарен дим. Пример за такъв антиоксидант е витамин C. Мастноразтворимите антиоксиданти се задържат доста по-дълго в организма. Те се придвижват към мастните тъкани, където се натрупват и полезният им ефект е по-дългосрочен. Именно те помагат в регенерацията на кожата, и по-специално на колагеновата матрица – когато тя е увредена, еластичността на кожата намалява и се образуват бръчки. За да помогнете на мастноразтворимите антиоксиданти да си свършат работата, е добре да осигурите на организма си достатъчно мазнини, в които те да се разтворят. Това означава например да овкусите със зехтин салатата си от (богатите на мастноразтворими антиоксиданти) домати и чушки, за да повишите усвояемостта им от организма.

Снимка: Foodventures.com

Къде да ги открием?
Водноразтворими антиоксиданти:
Витамин C (чушки, лимони, магданоз)
Антоцианини ( малини, къпини, боровинки, мед, зехтин, какао)
Алфа-липоева киселина (спанак, броколи)
Глутатион (аспержи, диня, орехи)

Мастноразтворими антиоксиданти:
Витамин А (чушки, моркови, магданоз, червен пипер)
Витамин Е (ленено олио, слънчогледово семе, бадеми, лешници)
Бета-каротен (моркови, домати, чушки, лозови листа, сладък картоф, рукола)
Ресвератрол (червено грозде, боровинки, червено вино)
Коензим Q10 (съдържа се естествено в организма, може да се намери като хранителна добавка)

Източници:
Pinnock, Dale (2012), The Clear Skin Cookbook. Constable&Robinson
http://www.bb-team.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/Cellular_respiration
http://www.ehow.com/about_6311416_difference-between-cellular-respiration-breathing.html
http://www.scienceprofonline.com/metabolism/why-do-we-breathe-aerobic-cellular-respiration.html
http://www.angelfire.com/ga2/nestsite2/webunit8.html
http://www.rapidlearningcenter.com/biology/college-biology/metabolism-and-cellular-respiration.html
http://www.sciencelearn.org.nz/Contexts/Digestion-Chemistry/Looking-Closer/Mitochondria-cell-powerhouses
http://immunedisorders.homestead.com/radicals.html
http://www.healthchecksystems.com/antioxid.htm
http://www.annclinlabsci.org/content/30/2/145.abstract
http://voices.yahoo.com/what-free-radicals-why-they-harmful-7891348.html?cat=5
http://anticancer.blog.bg/recepti/2013/04/15/lechebniiat-resveratrol.1101009
http://www.sheknows.com/beauty-and-style/articles/952679/youthful-skin-101-antioxidants-explained
http://en.wikipedia.org/wiki/Glutathione
http://www.livestrong.com/article/247723-foods-rich-in-glutathione/
http://lubomirivanov.com/5843/

Статия на Кристина

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *