Блог на група експериментатори
Търсене

За маслото от японска камелия

Камелия, зимна роза или чай?

Когато пиете черен чай, всъщност пиете листа от камелия (Camellia Sinensis). Именно за нея става дума в популярната легенда за китайския император, в чиято чаша с топла вода случайно попаднали листенца от стоящ наблизо храст, а той намерил напитката за много ободряваща. От този вид камелия (наричана още чаен храст) днес се приготвят черният, белият и зеленият чай. Тя не трябва да се бърка с чаеното дърво (Melaleuca alternifolia), което дава суровина само за маслото от чаено дърво.
Името на камелията идва от латинизираното име на изследователя Георг Камел. Дава му го бащата на съвременната класификация на растенията Карл Линей (същият, който нарича какаото „храна на боговете” – theobroma). В случая с камелията, той е искал да подчертае приноса на въпросният Камел към ботаниката, въпреки че човекът няма нищо общо с откриването на цветето.

Camellia sinensis

Всъщност, цветето, за което обикновено се сещаме, когато чуем думата „камелия”, е от вида Camellia japonica, която, както подсказва и научното й название, произхожда от Япония. (Поначало всички видове камелии виреят в източната и южната част на Азия). Популярната в градинарството Camellia japonica има характерни тъмнозелени гланцирани листа, а цветовете наподобяват тези на розата, поради което я наричат още „зимна роза”. Известна е като капризно цвете и изисква доста познания за отглеждане. И не става за чай.
И от Camellia Sinensis, и от Camellia japonica може да се извлече масло – чрез студено пресоване на семената им. Най-често обаче за целта се ползва бялата камелия (Camellia Oleifera), която цъфти през зимата. В Япония маслото от камелия е известно като тайната на красотата на гейшите (според преданията, през нощта те държали гребените си, потопени в масло от камелия), както и на лъскавината на самурайските опашки „оичо”. В страната на изгряващото слънце дори има и нещо като остров на камелиите – Изу Ошима. Главните туристически атракции там са паркът с камелии, разположен на 70 декара (може дори да си наемете палатка, за да прекарате нощта сред благоуханията им), старата фабрика за производство на масло от камелия и фестивала на камелията, който се провежда в началото на пролетта. Може би най-голямата забележителност обаче са местните жени с дълги и лъскави коси, стигащи почти до земята.

Освен за подхранване на кожата и косата, днешните японци използват маслото от камелия и за полиране на кухненски съдове и прибори и за предпазване от ръжда. Маслото от камелия е ядивно – напомня на зехтина и олиото от гроздови семки, има доста висока точка на горене (много е стабилно при нагряване) и в някои провинции на Китай е основната мазнина за готвене.

Маслото от камелия се абсорбира много добре от кожата – бързината и лекотата на попиване са съпоставими единствено с маслата от жожоба и шипка. Освен това не е мазно – прониква, без да оставя лепкаво усещане. По същественото в случая е, че успява да проникне дълбоко в stratum corneum, най-горния слой на епидермиса. Високото съдържание на олеинова киселина (около 85%) укрепва колагена и еластина – белтъците, изграждащи съединителната тъкан между всички клетки в тялото, в това число и кожата. Всъщност, композицията на олеиновата киселина наподобява до голяма степен тази на човешкия себум – секретът, който омекотява кожата ни и я предпазва от инфектиране. Ето защо, маслото от камелия може да се нанася и на най-наранените и раздразнени кожни участъци, дори на открити рани. Високото му съдържание на мастни киселини повишава способността на кожата да задържа влага, стимулира преноса на хранителни вещества между различните й слоеве (съдейства за по-бързата регенерация) и укрепва защитните й сили срещу бактерии, гъбички и инфекции.

Скорошно изследване на антимикробните свойства на маслото от камелия, проведено от португалски и испански учени, показва, че то е ефективно при наличие на Е.coli (вид бактерия, която обитава дебелото черво на топлокръвните животни) и предвижда още възможни терапевтични приложения. Друго изследване, направено в Тайван през 2006 г., установява, че биологично активните сапонини в маслото подобряват имунната функция, оказват антивирусно действие и имат силни антиоксидатни качества. Заради естествените антиоксиданти в състава си (витамин Е под формата на гама-токоферол), маслото от камелия не се окислява лесно (не гранясва) и има дълъг срок на годност. Когато не е смесено с други масла, остава течно и при много ниски температури (какаовото и кокосовото масло например се втърдяват).

Клинично доказаните хидратиращи свойства на маслото от камелия го правят особено подходящо за предпазване от стрии по време на бременността, за третиране на акне и екзема. Маслото от камелия блокира UVA лъчите (те са с по-къса дължина на вълната, имат по-разрушителен ефект върху тъканите и са отговорни за изгарянето). То обаче не осигурява защита срещу UVB – лъчите (те са с по-голяма дължина на вълната, проникват дълбоко в кожата, предизвикват преждевременно стареене и са рисков фактор за ракови образувания). Въпреки че не може да се ползва самостоятелно като слънцезащитно средство, маслото от камелия действа много добре като грижа за след слънце и като защитен филм срещу вредните емисии във въздуха.

Източници:

http://en.wikipedia.org/wiki/Camellia
http://en.wikipedia.org/wiki/Tea_oil
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_tea_in_China
http://www.edo265.net/japan/130127tsubaki.html
http://rivertea.com/blog/green-tea/the-birth-of-tea-green-tea-production-and-brewing/
http://www.naturaljapanesebeauty.com/njb.page12.html
http://www.usc.es/congresos/ecsoc/16/hall_b_BMNPC/b017/index.pdf
http://www.pureattitudecosmetics.com/bathandbody/body-oils/camellia-oil.html
http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Camellia+oleifera
http://www.finegardening.com/plantguide/camellia-oleifera.aspx
http://www.camellia-oil.org/camellia-midwife/
http://www.japantimes.co.jp/community/2000/01/12/general/camellias-and-camels-on-izu-oshima/#.UZtwMKJSiyc
http://archive.metropolis.co.jp/tokyotravel/tokyojapantravelarchive349/323/tokyojapantravelinc.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Skin.png
http://www.hera.bg/s.php?n=1309
http://en.wikipedia.org/wiki/Epidermis_(skin)
http://nomasvello.bg/post/Kakvo-ne-znaem-za-UV-lachite-UVA-i-UVB/9
http://www.healthy.co.nz/
http://camelliaexpress.wordpress.com/2013/01/23/camellia-oleifera-another-interesting-species/
http://www.eco-beauty.com/camellia-seed-oil-info.html
http://www.camelliagrove.com.au/japonicas.php

Кристина

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *