Блог на група експериментатори
Търсене

Екстракт от черен орех

Автор: Ани / www.molif.com

Какво представлява черният орех и как се добива?

Черният орех (Juglans nigra) произхожда от Северна и Южна Америка и е роднина на българския орех (наречен и персийски).

Черният орех е особено ценно дърво, което достига от 70 до 150 м височина и диаметър от 2 до 4 м. Всички части на черния орех се използват в дърводобивната и хранителна индустрия, както и с лечебна цел.

Екстрактът от черен орех се добива чрез процес на студено пресоване на зелените външни люспи на ореха. Този екстракт е подходящ като хранителна добавка и притежава отлични качества като антиоксидант. Подобрява метаболизма и повишава имунитета.

Състав на черен орех

Черният орех съдържа витамините А, В1, В2, В6, В15, С, калций, калий, фосфор, манган, магнезий, желязо, йод, етерични масла, омега-3 мастни киселини, аминокиселината триптофан, танини и др.

Черният орех е богат на витамини, минерали и аминокиселини, затова е особено полезен за хора, страдащи от хиповитаминоза.

Екстрактът от черен орех има силно антибактериално действие благодарение на високата си концентрация на танини, йод и юглон (съединение, характерно единствено за черния орех, което притежава и мощно фунгицидно действие).

Странични ефекти от консумацията на черен орех

Въпреки че не са известни противопоказания при употребата на екстракт от черен орех, добре е тинктурата да се употребява не по-дълго от две седмици без период на почивка.

Дневната доза не бива да се превишава, тъй като екстрактът съдържа танини и би могъл да повлияе отрицателно на бъбреците и черния дроб при прекалена консумация.

Не се препоръчва директната употреба на тази тинктура върху кожата, както и употребата й по време на бременност и кърмене.

Как да използваме черния орех?

Екстрактът от черен орех е хранителна добавка с доказани антивирусни и противопаразитни свойства.

Може да се използва с цел прочистване на организма и като средство за допълнително подсилване на имунитета с противовъзпалителен ефект.

Екстрактът повлиява отлично стомаха и помага за прочистването му от паразити.

Черният орех се прилага за изчистване на кожата и при някои кожни инфекции и проблемни състояния на кожата като акне, дерматит и херпес.

Подходящ е като гаргара за облекчаване на симптомите на бактериални възпаления в устната кухина.

Черният орех притежава бактерицидно действие и помага при бързото зарастване на афти и повърхностни рани.

От черния орех се произвежда и масло, което помага за намаляване признаците на остаряване на кожата, изчиства тъмните кръгове под очите и помага при гъбични инфекции, псориазис, възпалителни заболявания и храносмилателни проблеми.

Забележка: Винаги е необходимо да се консултирате с медицински специалист, преди да включите нова хранителна добавка към режима си.

Източници:

  1. Black Walnuts: A Nutritious Nut Reviewed, достъпно в: https://www.healthline.com/nutrition/black-walnut, последно посетен на: 30.06.2020 г.
  2. Toxic Plant Profile: Black Walnut, достъпно в: http://highporosityhair.com/natural-oils-for-high-porosity-hair-choose-wisely.html, последно посетен на: 30.06.2020 г.
  3. 5 Things You Need to Know About the Health Benefits of Black Walnuts, достъпно в: https://black-walnuts.com/2016/01/5-things-you-need-to-know-about-the-health-benefits-of-black-walnuts/, последно посетен на: 30.06.2020 г.
  4. Juglans nigra, достъпно в: https://en.wikipedia.org/wiki/Juglans_nigra, последно посетен на: 30.06.2020 г.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *