Блог на група експериментатори
Търсене

Бразилското злато – масло от бурити

Автор: Ани/ www.molif.com

Рецепти: Деси/ Зоя.БГ

Какво представлява и как се добива?

Бурити са плодовете на палмовото дърво Mauritia flexuosa, известно още и като палма мориче, което достига до 35 метра височина. Този вид палма се нарича още и „Дървото на живота”. Расте в дъждовните гори на Амазонка, близо до блата или други видове водоизточници в тропическия климат на Южна Америка.

В Бразилия една от правителствените сгради се нарича „Замъкът Бурити”, а точно срещу сградата расте голяма палма мориче, специално донесена и пресадена от покрайнините на града.

Плодовете на палмата мориче са ядливи. Те растат от декември до юни и се отличават с кестеняв цвят и специфични блестящи люспи отвън. Отвътре плодът е жълт, подобен на манго, и съдържа твърда, овална ядка.

Плодовете на палмата мориче се използват за направата на сокове, конфитюри, сладолед, палмово „вино”, десерти и закуски, като за целта само в Перу се добиват по 50 тона бурити дневно. Неразцъфналите още пъпки се консумират като зеленчук, а соковете на палмата се пият пресни или ферментирали. От кората на дървото се добива материал за конци и въжета.

Маслото от бурити е известно със своите благоприятни лечебни ефекти върху кожата и здравето като цяло. Заради червеникавия си цвят маслото се използва също и като цветно мастило за татуиране върху кожа.

Състав на маслото от бурити

Маслото от бурити е отдавна известно в тропическите страни, но в останалата част от света едва сега добива популярност заради своите незаменими качества. Скорошни изследвания доказват ползата от него, като подчертават, че съставът му е уникален.

Маслото от бурити е със златист, оранжево-червеникав цвят и се извлича директно от плодовете на палмата чрез студено пресоване. Този вид масло съдържа високи концентрации на олеинова киселина, токофероли и каротеноиди, особено бета-каротин.

Маслото е ценен източник на бета-каротин, на витамините А и Е, както и на ненаситени мастни киселини, които имат успокояващ и освежаващ ефект върху кожата и предпазват от появата на бръчки.

Маслото от бурити е богато и на витамин С и с него кожата получава така необходимата ѝ защита и устойчивост срещу преждевременно стареене.

Странични ефекти от употребата на масло от бурити

Този вид масло може да остави петна по дрехите, преди да попие изцяло. Маслото се счита за относително безопасно. При хора със свръхчувствителна кожа е възможно да предизвика алергични реакции, затова се препоръчва винаги да се тества предварително малко количество върху ограничен участък от кожата. Има висок комедогенен индекс и може да запуши порите на смесена и мазна кожа.

Маслото от бурити е естествен антиоксидант, следователно предлага известна защита срещу увреждането на кожата от радиацията на слънчевите лъчи. Въпреки това не се препоръчва да се използва в чист вид като единствен фактор за слънцезащита, тъй като SPF факторът му е незначителен, както на всички растителни масла.

Как да използваме маслото от бурити?

Маслото от бурити носи множество ползи за здравето, но основните му предимства са неговите успокояващи, хидратиращи и възстановяващи свойства. При суха и напукана кожа ефектът от употребата му е особено въздействащ. Придава изключително красиво сияние на кожата и дори лек, естествен тен.

Маслото от бурити е подходящо за нормална, суха и зряла кожа. То е идеален продукт за поддържането на здрава коса, като защитава цвета, предпазва я от изсушаване и помага за укротяването на твърде сухата и заплетена коса.

При мазна кожа и кожа от комбиниран тип е добре да се избягва честата употреба на масло от бурити в чист вид, тъй като може да има известно влияние върху запушването на порите.

При коса, увредена от боядисване, третиране с маша или излагане на слънце, маслото от бурити успява да придаде здравословен блясък и подпомага възстановяването на фоликулите.

Маслото от бурити е подходящо като стилизиращ продукт и за брада, като я прави по-мека и лесна за разресване.

Рецепти от Зоя.БГ:

Серум за нормална, суха и зряла кожа

20 г масло от малинови семки

12,4 г жожоба

12,5 г маслинов сквалан

5 г масло бурити

0,10 г витамин Е

Смесете маслата в стъклено шише 50 мл. Ползвайте сутрин и вечер, на предварително почистена кожа на лицето.

Маска за суха и изтощена коса

10 г бадемово масло

10 г масло бурити

5 г рициново масло

5 г бабасу

 Комбинацията от масла се смесва и се нанася на мръсна коса с масажни движения по скалпа и по цялото продължение на косъма. Обърнете специално внимание на краищата, тъй като те най-често са склонни към накъсване и изсушаване.Срешете косата си, вържете я на опашка или кок, и покрийте с кърпа. Хубаво е да се остави да подейства за поне 20 минути. Измийте добре с шампоан.

Масло за устни “Summer lips”

5 масло от жожоба

2 рициново масло

3 масло от бурити

2 капки етерично масло от сладък портокал

Смесете маслата в стъклено рол-он шише 10 мл. Ползвайте по всяко време и при нужда.

Източници:

  1. Mauritia flexuosa, достъпно в: https://en.wikipedia.org/wiki/Mauritia_flexuosa, последно посетен на: 11.09.2019 г.
  2. Buriti fruit – a long time beauty secret from the amazon, достъпно в: https://www.retreatmentbotanics.com/blogs/news/buriti-fruit-oil-a-long-time-beauty-secret-from-the-amazon, последно посетен на: 11.09.2019 г.
  3. Buriti fruit—Mauritia flexuosa, достъпно в: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128031384000046, последно посетен на: 11.09.2019 г.
  4. The benefits of buriti oil for skin & hair, достъпно в: https://www.greenpeople.co.uk/beauty-hub/blog/the-benefits-of-buriti-oil-for-skin-hair, последно посетен на: 11.09.2019 г.
  5. Characterization of Oil Extracted from Buriti Fruit (Mauritia flexuosa) Grown in the Brazilian Amazon Region, достъпно в: https://www.researchgate.net/publication/225740776_Characterization_of_Oil_Extracted_from_Buriti_Fruit_Mauritia_flexuosa_Grown_in_the_Brazilian_Amazon_Region, последно посетен на: 11.09.2019 г.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *