Блог на група експериментатори
Търсене

Кокосови чудеса!

На санскрит кокосовата палма е известна като kalpa vriksha, което значи „дървото, което дава всичко, необходимо за живота”.
Кокосовите орехи са един от най-великите дарове на природата. Без значение къде сте, какво сте правили, колко зле сте се държали с тялото си, пресният кокос, кокосовото мляко, кокосовата сметана и/или кокосовото масло може да спасят живота ви.
Кокосовото масло (понякога наричано и олио) и кокосовата сметана са се използвали като храна и лекарство още от зората на времето. Аюрведа и традиционната медицина на Полинезия отдавна се застъпват за терапевтичните и козметични свойства на кокоса.
Кокосовата сметана е толкова вкусна, че най-голямото предизвикателство е да спреш да я ядеш.
Кокосовото масло има по-малко калории за единица тегло от другите източници на мазнини. За разлика от висококалоричните, наситени с холестерол, дълговерижни наситени животински мазнини, които се намират в месото и млечните продукти, кокосовото масло и сметана се състоят от сурови наситени мазнини, които съдържат главно средно-верижни мастни киселини, които тялото може да метаболизира ефикасно и бързо да превърне в енергия.

Още за мастните киселини:
Разликата между кокосовото масло и другите масла е в молекулата на мазнините. Всички масла и олиа са съставени от молекули, наречени мастни киселини. Има два метода за класифициране на мастните киселини. С първия, с който навярно сте запознати, се базира на насищането. Имаме наситени мазнини, моно-ненаситени мазнини и поли-ненаситени мазнини. Другата система за класифициране се базира на молекулярния размер или дължината на въглеродната верига във всяка мастна киселина. Мастните киселини се състоят от дълги вериги въглеродни атоми, с прикачени към тях водородни атоми. В тази система на класификация има мастни киселини (МК) с къса верига, със средна верига и с дълга верига. Кокосовото масло се състои най-вече от МК със средна верига, също познати като триглицериди със средна верига.
Голяма част от мазнините в храната ни, без значение дали са наситени или ненаситени, от животни и растения, се състоят от МК с дълга верига. 98 до 100% от всички мастни киселини, които консумираме, са МК с дълга верига. Размерът на мастната киселина е особено важен, тъй като телата ни отговарят на и трансформират всяка МК по различен начин, в зависимост от размера й. От това следва, че физиологическият ефект на МК със средна дължина, които се съдържат в кокосовото масло, е чувствително различен от ефекта на МК с дълга верига, които се срещат по-често в нашия организъм. Наситените МК в кокосовото масло са най-вече МК със средна дължина. Наситените и ненаситените мазнини в месото, млякото, яйцата и растенията включително повечето растителни масла) са съставени от МК с дълга верига.

Няколко причини да използваме кокосово масло:
-подобрява храносмилането и усвояването на мастно-разтворимите витамини (А, D, Е, К и бета каротен) и аминокиселини.
-ценно е за имунната система, тъй като съдържа здравословни антивирусни, противогъбични и противомикробни наситени мастни киселини – така помага на тялото да се бори естествено с вируси, бактерии и бързо развитие на гъбички.

-подобрява усвояването на кръвната захар и може да намали симптомите на хипогликемия.
-подобрява усвояването на правилния вид калциеви и магнезиеви йони.
-регулира и подсилва производството на здрави хормони.
-усилва действието на щитовидната жлеза и така помага на тялото да се отърве от излишното тегло и натрупаните токсини (противно на някои стари вярвания, кокосовото масло не може да се съхранява в тялото като запас от мазнина – изгаря се на момента, като задейства веднага нашия метаболизъм за изгаряне на излишните мазнини).

При храносмилането на по-късите средноверижни мастни киселини има нужда от по-малко енергия и ензими. Повечето хора успяват да усвоят кокосовото масло, без черният дроб и жлъчката да се натоварят излишно. Кокосовото масло дава повече енергия (и по-бързо) от другите източници на мазнини. Много хора, страдащи от лошо храносмилане (особено проблеми с черния дроб и жлъчката), могат да имат само полза, ако консумират кокосово масло вместо други мазнини.
Всички средноверижни мастни киселини, съдържащи се в кокосовото масло (каприлинова, капринова, лауринова, миристинова) имат невероятни свойства за поддържане на добро здраве – антивирусно, противомикробно и противогъбично действие. Лауриновата киселина е с най-силно антивирусно действие. Каприлиновата киселина е най-мощното средство за борба с маята и гъбичките.

Хората, които използват кокосово масло непрекъснато, забелязват, че могат да издържат часове без да се хранят или че огладняват, без да имат симптоми на хипогликемия и непостоянно ниво на кръвната захар. Такива непостоянни нива на кръвната захар натоварват организма, от това се активират надбъбречните жлези (ниската кръвна захар е сигнал да се освобождава хормонът адреналин).
Ако се премине към кокосово масло за източник на мазнини, това нормализира нивото на кръвната захар, повишава енергията, намалява стреса върху организма ни и така намалява нуждата ни от адреналин. Като се премахне ефектът от адреналиновия стрес, намаляват тъмните кръгове около очите.

Кокосовото масло на практика не съдържа холестерол и всъщност помага да се нормализира нивото на холестерол в организма. В медиите се публикува доста невярна информация за наситените мазнини и холестерола. Враждебно настроената пропаганда твърди, че наситените мазнини водят до запушване на артериите, докато в действителност артериалните наслоявания са пряко свързани с консумацията на гранясали (стари) ненаситени мазнини (растителни масла като царевично олио и частично хидрогенирано соево олио; чужд LDL холестерол – липопротеин с ниска плътност, известен още като „лош холестерол”, който се получава от яденето на животински продукти). Под въздействието на свободните радикали, холестеролът се окислява и тези окислени мазнини в кръвта се прилепват към артериалните стени с помощта на образуващи калций нанобактерии.
Кокосовото масло има свойството да нормализира нивото на холестерола, което е пряк резултат от способността му да стимулира функционирането на щитовидната жлеза. Когато са налице подходящите хормони на щитовидната жлеза, холестеролът (особено тип LDL) се преобразува по ензимен път в необходимите стероиди против стареене – прогестерон, DHEA (дехидроепиандростерон) и прегненолон. Тези вещества са необходими за предпазване от сърдечни болести, сенилност, затлъстяване, рак и други болести, свързани със стареенето и дегенерацията на организма.
Стероидът прегненолон е главният фактор, който допринася за разкрасяващите свойства на кокосовите продукти. Прегненолонът подобрява кръвообращението в кожата, прави естествен лифтинг на лицето, възстановява отпуснатата кожа и намалява торбичките под очите. Освен това прегненолон се бори с умората, подсилва паметта, предпазва нервите от стрес и се бори с чувството на мъчително безпокойство.

Кокосовото масло в козметиката

Възстановяването и подхранването на кожата и останалите ни органи с кокосово масло трябва да стане едновременно и с ядене, и с втриването му в кожата.
Кокосовото масло обръща процеса на увреждане на тъканите като измества лепкавите готвени мазнини от тъканите и директно снабдява увредените тъкани с мастно-разтворими витамини, минерали и подхранващи фактори (особено прегненолон).
Кокосовото масло се е използвало като овлажняващо кожата средство от хиляди години. Идеално е за суха, загрубяла и набръчкана кожа. Тъй като съдържа основно средноверижни мастни киселини, то лесно се абсорбира от кожата. Кокосовото масло предпазва от появата на стрии и намалява вече съществуващите. Отличен балсам за устни е. Антисептичните съставки поддържат кожата млада, здрава и относително без инфекции. Всички тези фактори правят кокосовото масло идеално за масажи и за самите масажисти.

Локално и еротично нанасяне на кокосово масло
Кокосовото масло е идеално за локално нанасяне. Маслото и неговите мастни киселини помагат естествено да се елиминират нездравословните, токсични бактерии от кожата и едновременно с това създават среда, където да се развиват благотворни организми. Резултатът е красива, здрава, мека, млада кожа. Кокосовото масло може да се нанася почти навсякъде по тялото, с изключение на фините пори на лицето и скалпа.
Кокосовото масло, както и какаовото, е и фантастично еротично масло. Мирисът и вкусът на това масло усилват сексуалния акт. Антивирусните му и противомикробни свойства не са толкова силни, че да предпазват от венерически болести, така че при нови връзки е добре да се използват презервативи или други средства за защита от заразяване. Обаче при дълготрайните моногамни връзки кокосовото масло е страхотен избор.
Когато използвате кокосово масло, не използвайте латексови презервативи – кокосовото масло разтваря латекса. Вместо тях използвайте полиуретанови презервативи или от естествена обвивка.

Зъби и венци
Нанесете една чаена лъжичка кокосово масло върху своите (или на детето си) зъби и венци, за да се премахнат микробите в устата и да се подпомогне нормализирането на рН на устната кухина. Кокосовото масло помага за предпазването на зъбите ви. Кокосовото масло допринася за създаването на здраво покритие на лигавицата в устата.

Готвене
Ако на някого още не му е станала ясно, да го кажем направо – за всички готварски нужди е добре да се използва само и изключително кокосово масло. От всички познати олиа/масла то е най-стабилното на високи температури (до 170˚F или около 75˚С). Затова, ако трябва да се нагорещява или готви някаква храна, единствената използвана мазнина би трябвало да е кокосовото масло.

Това значи да се използва кокосово масло вместо краве масло, маргарин, олио от рапица, царевично олио или олио от шафранка. За разлика от всички тези масла, кокосовото не образува полимерни мазнини или опасни транс-мастни киселини, защото е напълно наситена мазнина. Поради тази си наситеност, кокосовото масло превъзхожда и зехтина за готвене.

С помоща на Super Дан4 :) (http://organica-dobrostan.blogspot.com/

6 Comments

  1. Az izpolzvam kokosovoto maslo za tqlo,lice i kosa i mi se otrazqva izklu4itelno dobre

  2. моля да пишете препоръчителен прием, например лъжица, две?

  3. Аз активно си правя маска на косата и скалпа (домашно приготвена) и в нея участва кокосово масло. Но козметично, не екстра върджин. Значи ли че е вредно?

  4. Здравейте! И на мен не ми стана ясно дали мога да ползвам кокосовото масло за лице!? Иначе статията много ми хареса, както и целия блог, и зоя.бг!
    Сърдечни поздрави!

  5. moje da se izpolzva za lice,daje se prepora4va za kojata na liceto!!!

  6. Каква е причината кокосовото масло да не може да се използва за лице? Пишете,че не е добре да се слага на фините пори. Аз съм чела,че е добър избор преди ,или след излагане на слънце. Ще се радвам да прочета отговора ви! Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *