Блог на група експериментатори
Търсене

За маргарина, вегетарианство, бръчките и Nivea през 1934 год.

Моя приятел-рециклатор от Зона Урбана отново е направил интересни открития –  модни списания от 30-те години. Успя да ме заинтригува със вегетарианското меню в едното от тях. Оказа се, че вегетарианството е било актуално и през тези далечни години…. Във всеки брой на „Икономия и домакинство“, 1934 г  има „БЛАЖНО“ меню, което обикновено включва разни мазнотийки с пача или свински крачета, а до него задължително  вегетарианско меню. Първата снимчица показва веган рецепта, която е близко до любимия ми маслинов пастет, който набивам понякога в „Слънце и Луна“. Единствено не знам какво означава „дървено масло“. Дали не е от животно?!

menu_1-380x1024

След вегетарианската рецепта преминаваме към полезни съвети за премахване на бръчки. Не съм сигурна дали са актуални и днес, но си заслужава да се попрочетат. Просто за сравнение:)

untitled-1-kozmetika_1

Въпреки, че в Щатите Маргарина дълго време се е борил с Маслото за надмощие и претърпявал банове от страна на закона тук явно сме си го тачили и сме си го рекламирали. Всъщност не знаех, че този продукт „трови“ хората от толкова години. Макар вече да е забранен в Ню Йорк и някои други щати е добре да си припомняме от време на време защо НЕ трябва да го ядем :)

untitled-1-magrarin

Дали това е основата на пластичната хирургия.. Бандаж за опъване на бръчки?!Уау.

opa2

Първият документ, който доказва присъствието на марката Nivea на българския пазар е от 1914 г. Малко по-рано, в годините между от 1890-1900 г., компанията е използвала пощенски картички, с които клиенти от България са поръчвали стока директно от централата на Байерсдорф в Хамбург.

Eucerit (в буквален превод: ‘разкрасяващ восък’) – емулгиращо вещество. Eucerit е основата за продуктите под марката Eucerin (част от портфолиото на Байерсдорф), а по-късно е вложено и в Nivea Creme.

untitled-1-nivea-1024x418

Източник: July (Zona Urbana)

3 Comments

  1. Статията е страхотна! Голям смях падна :)))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *