Блог на група експериментатори
Търсене

Купуасу – братовчеда на какаото

Купуасу (Theobroma Grandiflorum) е роднина на добре познатото ни какао. Вирее в Амазонската джунгла и се култивира основно в Колумбия, Боливия и Перу. Плодовете му са с твърда кафява черупка, а отвътре са кремави на цвят, със сладък дъх, който напомня на микс от шоколад, ананас и банан. Местното население използва пулпата за приготвяне на десерти и сладки напитки, а от семената извлича масло с високоовлажняващи свойства, което използва и за кулинарни, и за козметични цели. Маслото от купуасу е триглицерид, съставен от наситени и ненаситени мастни киселини, което му дава ниска температура на топене (около 30 °C). На стайна температура има плътна текстура, но не чак толкова твърда, колкото на какаовото масло.

Как се добива?
Фермерите изчакват плодовете да узреят (това се случва в дъждовния сезон) и естествено да паднат от дървото. След като ги съберат, отделят пулпата от семената, които трябва да се изсушат много добре, преди да започне процесът на извличане на маслото от тях. Семената се сушат и ферментират в продължение на няколко дни и чак след това започва процесът на екстрахиране.

Какви свойства има маслото?
Подмладява, възстановява и облекчава
Тъй като е особено богато на антиоксиданти, маслото от купуасу предпазва кожата от преждевременно стареене, омекотява линиите и бръчките по лицето. Заради високото съдържание на фитостероли (основно бета-ситостерол), способства за формирането на важния за кожата, косата и ноктите колаген. Поддържа естествените защитни сили на кожата срещу токсини като замърсен въздух, цигари или неблагоприятни атмосферни влияния. Не само възвръща еластичността и здравословния цвят на кожата, но и спомага за по-бързото възстановяване.


Добър емулгатор
Тъй като е богато на мастни киселини, купуасу подпомага образуването на добра емулсия при смесване с други масла и олиа. Придава плътност и гъстота на сместа, без да я втвърдява при охлаждане.

Грижа за косата
Подхранващите му свойства го правят подходящ избор, ако искате да стимулирате растежа на косата, както и за да третирате сухите, увредени и късащи се краища. Може да се втрива и масажира в скалпа или да се нанесе като топла маслена маска.
Заради свойството му да запечатва влагата, косата остава мека и бляскава за по-дълго време. Подходящо е за твърде обемни, гъсти или къдрави коси, когато искате да отнемете от обема им, без да се омазнят.

Състав на липидите в купуасу:
Мастни киселини – Съдържание
Стеаринова – 38%
Олеинова – 38%
Лауринова – 50%
Палмитинова – 11%
Арахидинова – 7%

Източници:
https://en.wikipedia.org/wiki/Cupua%C3%A7u
https://www.ingredientstodiefor.com/item/Cupuacu_Butter/804/#
https://exoticbuttersandoils.com/products/cupuacu-butter?variant=951849833
http://www.nenonatural.com/hair-blog/-what-is-cupuacu-butter-what-are-its-benefits-to-natural-hair
http://www.xtend-life.com/information/ingredients/cupuacu-butter

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *