Блог на група експериментатори
Търсене

Кой е най-големият орган в нашето тяло?

Може би няма да сте изненадани, ако разберете, че кожата  е най-големият орган. Тя е много важна, тъй като покрива всичко в нашето тяло. Държи всичко в него и го предпазва. Помага му да поддържа определна температура, позволява ни да чувстваме всяко докосване.

Епидермис  – не го пропускай!

Кожата има три слоя и всеки от тях е важен. Най-горният слой се нарича епидермис – тази част от кожата, която виждаме.
Погледнете ръцете си за минута. Въпреки, че не можете да видите всичко, което се случва в момента епидермисът върши доста работа. В основата му в момента се образуват нови клетки. Когато клетките са готови, те започват да се местят на върха на епидермиса. Това отнема около 2 седмици до месец. Когато новите клетки се преместят, другите по-стари клетки близо до върха умират и се появят на повърхността на кожата ни. Това, което виждаш на ръцете и навсякъде по тялото, са всъщност мъртви клетки.

Bye-bye стари клетки

Мъртвите клетки са жилави и силни, за да могат да покрият и предпазят. Те са на повърхността за кратко време. Въпреки че не можем да видим какво се случва всяка минута на деня ние губим около 30-40 000 мъртви кожни клетки от повърхността на кожата. Може би се губят около 4 кг клетки всеки ден. Въпреки това тялото ни не остава голо. Епидермисът непрекъснато произвежда нови клетки, които се появят на повърхоността  и заменят старите. Повечето от клетките в епидермиса (95%) работят за нови кожни клетки.
Какво става с другите 5 %? Те произвеждат вещество, наречено меланин. Меланинът дава цвят на кожата. Колкото по-тъмна е  кожата ни, толкова повече меланин имаме. Когато излизаме на слънце, клетките произвеждат повече меланин, за да ни предпазят от изгаряне от ултравиолетовите лъчи на слънцето.
Затова кожата ни придобива тен, ако прекараме повече време на слънце. Въпреки че меланинът е важен, не можем да се защитим само с него. Трябват ни предпазващи дрехи. Ако предпазим кожата си сега, ще я защитим и по-късно ( когато сме възрастни) от развитие на рак.

Дермис под епидермис

Следващият слой е дермис. Не можем да видим дермиса, защото е скрит под епидермиса. Дермисът съдържа нервни окончания, кръвоносни съдове, мастни жлези и потни жлези. Съдържа също така колаген и еластин. Чрез нервните окончания в този слой усещате нещата, когато ги докосвате. Те работят с мозъка и нервната система, така че мозъкът получава съобщения за това, което докосваш. Твърдо или меко, нежно или грубо.
Понякога това, което е пипаме, е опасно, така че нервите работята с муксулите, за да ни предпазят от изгаряне. Ако пипнем нещо топло, нервните окончания реагират на момента. Нервите веднага изпращат съобщение на мозъка , който веднага изпраща команда на мускулите да отдръпне тялото.

Дермис= много кръвоносни съдове

В дермиса има много тънки кръвоносни съдове. Те запазват кожата здрава, доставяйки й кислород, полезни вещества, от които се нуждаем или изхвърля ненужното. Тези съдове не се виждат при деца, но, ако загледаме кожата на по-възрастните хора, ще ги видим. Когато дермисът остарява, става все по-тънък и е по-лесно да се види  през него.
Дермисът е дом и за много мастни жлези, които винаги произвеждат себум. Себумът е естественото масло на кожата.  Показва се на повърхността на епидермиса, за да държи кожата омазнена и да я предпазва. Също така прави кожата ни водоустойчива – колкото повече действа на кожата толкова повече няма да абсорбира вода и да бъде влажна.
В епидермиса има и потни жлези. Въпреки че не можете да ги усетите, ние въщност се потим съвсем мъничко през цялото време. Потта излиза през порите – малки отвори в кожата. Когато себумът се срещне с потта се формира предпазен слой, който е леко лепкав.
Най-лесният начин да видим този слой е да се опитаме да вдигнем карфица с пръст. След това измиваме ръцете със сапун и вода и се опитваме да вдигнем отново карфицата с пръст. Сега няма да е толкова лесно, защото лепкавият слой е изчезнал. Ще се появи скоро, коато себумът (естествената мазнина) и потните жлези направят повече лепкаво вещество.
Третият слой е подкожната мазнина. Направена е главно от мазнина и помага на тялото да остане топло и когато се ударите в нещо, поема ударът. Подкожният слой помага  на кожата да задържа всички тъкани под него.
Ние имаме и космени фоликули из цялото тяло освен на устните, на ръцете и на стъпалата. Имаме повече от тях на някои места, за сметка на други. Има повече от 100 000 фоликули на главата.
Космените фоликули разчитата на мастните жлези за блясък. В дермиса всяка фоликула е свързана с мастна жлеза, която изпуска себум (естествено омазняване) в косата. Това я покрива с мазнина, давайки й блясък и лека защита от водата.

Студено – топло

Кожата ни може да ни накара да ни е топло или студено. Кръвосносните съдове, потните жлези и космите се координират и пазят тялото ни да поддържа точната температура. Ако се разхождаме в жегата, то може да прегрее. Ако сме навън когато е студено, вътрешната ни темепература може да спадне. В двата случая кожата помага.
Тялото ни е доста умно. Знае как да задържи темпреатурата около 37 С, за да пази нас и клетките ни здрави. Кожата може да отговаря на съобщенията, изпратени от хипоталамуса (вътрешния термометър на мозъка). Ако тичате в горещ ден,  кръвоносните съдове взимат сигнал от хипоталамуса за освобождаване на жегата от тялото. Те правят това чрез пренасяне на топлата кръв до повърхността на кожата. Затова понякога се зачервяваме, когато тичаме.
За охлаждането спомагат и потните жлези, освобождавайки жегата от тялото във въздуха. Колкото по-топли сме, толкова повече пот освобождаваме. Веднъж щом потта се изпари, тялото се охлажда.
Какво става, когато караме ски?
Когато ни е студено кръвоносните съдове пазят тялото от охлаждане чрез стесняване колкото е възможно и държат топлата кръв далече от повърхността на кожата. Тогава кожата леко настръхва т.нар. pilomotor рефлекс. Този рефлекс се управлява от малки тънки мускулчета, наречени erector pili. Тези мускулчета опъват косъма, така че той щръква.

Пази я чиста!

След всичко прочетено знаем, че кожата не е като останалите органи. Трябва да я чистим и пазим. Използвайте винаги вода и мек сапун и я пазете чиста.

Статия, написана за деца от Steven Dowshen, MD

Източник: http://kidshealth.org/

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *