Блог на група експериментатори
Търсене

Мръсната дузина

Симулация на EWG* (environmental working group), проведена сред хиляди потребители, хранещи се на високо и ниско пестицидна диета показва, че човек може да намали до 80% излагането си на пестициди, избягвайки 12-те най-замърсени плодове и зеленчуци, като вместо тях яде най-малко замърсените. Консумирайки 12-те най-замърсени полодове и зеленчуци, човек е изложен на средно около 10 пестицида на ден. Консумирайки 15-те най-малко замърсени, ще изложат човек на по-малко от 2 пестицида на ден. Разбира се по-малко драматичните сравнение биха довели до по-малко редуциране на пестицидите, но без съмнение Ръководството осигурява на хората начин да намалят пестицидите в менюто си.

2013-Dirty-Dozen-EWG

Най-замърсените: МРЪСНАТА ДУЗИНА

На базата на предишни 2 изследвания на EWG*, плодове оглавяват първите 7 места в списъка за 12-те най-силно замърсените храни. Тези седем плода включват: прасковите, които оглавяват списъка, след това ябълките, нектарините и ягодите, черешите, вносното грозде и вносните праскови. При тези 7 плода по време на изследванията, са получени следните резултати:

  • При нектарините има най-голям брой проби с позитивни резултати при тестовете за пестициди (97.3%), следвани от ябълките (94.1%)
  • При прасковите има най-голям процент вероятност от многобройни пестициди в 1 проба-87.0% имат 2 или повече пестицида, следвани от нектарините (85.3%) и ябълките (82.3%).
  • В пробите от праскови и ябълки са открите най-много пестициди в 1 проба-9 пестицида, следвани от ягодите и вносното грозде, където са открити 8 пестицида на 1 проба от изброениете.
  • Като цяло прасковите имат най-много пестициди с до 53 пестицида на 1 плод, следвани от ябълките с 50 пестицида и ягодите с 38.

Камбите, целината, къдравото зеле, марулите и морковите са зеленчуците, при които има най-голяма вероятност да изложат хората на пестициди. При тези 5 зеленчука по време на изследванията са получени следните резултати:

При целината има най-голям борй проби с позитивни резултати при тестовете за пестициди (94.1%), следвана от камбите (81.5%) и морковите (82.3%).

При целината има най-голям процент вероятност от многобройни пестициди в 1 зеленчук (79.8%), следвана от камбите (62.2%) и къдравото зеле (53.1%).

В пробите от камби са открите най-много пестициди в 1 проба-11 пестицида, следвани от къдравото зеле, където са открити 10 пестицида на 1 проба, след това марулите и целината (във всяка по 9 пестицида).

Като цяло камбите са зеленчуците с най-много пестициди , открити на 1 зеленчук -64, следвани от марулите-57 и морковите-40

Най-слабо замърсените:ЧИСТИТЕ ПЕТНАДЕСЕТ

Според изследванията, зеленчуците, в които има най-малка вероятност да бъдат открити пестициди са лука, сладката царевица, аспержите, граха, зелето, патладжана, броколито, доматите и сладките картофи.

В над половината от пробите на доматите (53.1%), броколито (65.2%), патладжана (75.4%), зелето (82.1%) и граха (77.1%), не са открити пестициди. Сред останалите 3 зеленчука от списъка на най-слабо замърсените храни (аспержи, сладка царевица и лук), не са открити пестициди в 90% от пробите.

Наличието на многобройни пестициди е изключителна рядкост в тези зеленчуци. При доматите има най-голяма вероятност (13.5%) за наличите на повече от 1 пестицид, когато са готови за ядене. При лука и царевицата има най-ниска вероятност-0 проби съдържащи повече от 1 пестицид при изследванията.

Най-голямата бройка пестициди, открити в тези ниско-пестицидни зеленчуци е 5, сравнете го с 11-бройката на пестицидите в камбата- най-силно замърсеният с пестициди зеленчук (броят пестициди, открити в една проба на зеленчука).

Като цяло в броколито е открит най-голям брой пестициди в 1 зеленчук-до 28 пестицида, но това е доста по-малка бройка от тази на най-замърсения зеленчук-камбата, където са открити 64 пестицида на 1 зеленчук (броят пестициди се отнася за всички проби на зеленчука).

Плодовете, в които има най-малка вероятност да съдържат пестициди са авокадото, ананаса, мангото, кивито, папаята, пъпеша и прейпфрута.

В по-малко от 10% от пробите на ананаса, мангото и авокадото са открити пестициди и в по-малко от 1% е открит повече от 1 пестицид.

Въпреки че в 54.5% от грейпфрута се открива пестицид, те рядко са многобройни, само при 17.5% от пробите е открит повече от 1 пестицид. Пъпешът е дал 28.1% положителни резултати при тестовете за пестициди и само 9.6% са пробите с повече от 1 пестицид.

МЕТОДОЛОГИЯТА

Ръководството на Купувача за пестицидите нарежда 47 популярни плодове и зеленчуци според тяхното замърсяване с пестициди, на базата на анализи чрез 87.000 теста за пестициди в съответните храни, проведени в периода от 2000-2007г. от Министерстово на Земеделието на САЩ и Американската Администрация по Храните и Лекарствата. Почти всичките проучвания и тествания на плодовете и зеленчуците, са след като те са били изплакнати или обелени. Замърсяването е измервано по 6 различни категории и културите са класирани според сборен резултат от всички 6 категории.

6-те начина за измерване на замърсяването, които са използвани са:

  • Процент на тестваните проби с наличие на пестициди
  • Процент на пробите с 2 или повече пестицида
  • Среден брой пестициди, открити в 1 проба
  • Средно количество (измервано в промили) от всички открити пестициди
  • Максимален брой пестициди, открити в 1 проба
  • Брой на пестицидите, открити в стоката общо

Философията, която се крие в Ръководството, е проста: дайте на потребителите информацията, която им е необходима, за да направят избор, с който могат да редуцират пестицидите в своето меню. В този дух Ръководстово не представя комплексна оценка на рисковете от пестицидите, а вместо това просто отразява в каква степен са заразени с пестициди най-често употребяваните плодове и зеленчуци.

Изследвания върху животни са показали, че пестицидите пораждат доста вредни ефекти като рак, проблеми с нервната и репродуктивната система. Вместо да приписваме по-голяма тежест на рака, отколкото на родилните дефекти, ние просто приемаме, че те са равни. Комбинацията от различни пестициди крие значителен риск за здравето.

Пестицидите и пораженията върху здравето ни, според последните проучвания

Всяка година се публикува ново проучване, показващо колко са токсични пестицидите за ораганизма ни и за околната среда, дори и за дози, които преди са били обявявани за „безопасни” от пестицидната индустрия и правителството

САЩ и международните правителствени агенции потвърждават, че различни видове пестициди се свързват с многообразни токсични ефекти, включващи:

Проблеми с нервната система

Рак

Хормонални смущения

Възпаления и раздразнение на очите, кожата и белите дробове

Пестицидите са единствени по рода си химикали, които ние освобождаваме в обкръжаващата ни среда, защото те имат свойствена токсичност-все пак са създадени, за да убиват живи организми-насекоми, растения и плесен (считани за вредители). Понеже пестицидите са създадени, за да бъдат токсични, много от пестицидите пораждат риск за здравето и при хората-това е потвърдено от независими изследвания на учени и лекари по целия свят.

Неведението не е равносилно на безопасност

Дори пред лицето на нарастващия брой доказателства, производителите на пестициди продължават да защитават продуктите си и твърдят, че количеството на пестицидите в културите са незначителни и не предизвикват притеснения относно безопасността им. Подобни твърдения често се правят без наличието на каквито и да било данни и факти, като повечето тестове за безопасност са направени за регулаторни агенции и не са създадени да разкриват дали излагането на комбинацията от малки дози на различни пестициди и други токсични химикали е безопасно, особено в критичните периоди от развитието. Като цяло тестовете, които правителството изисква и компаниите провеждат, са насочени към откриването на очевидния токсичен ефект от големите дози. При липсата на подходящи тестове за ниските дози, производителите на пестициди и химикали претендират за безопасност, тъй като пълният ефект от излагането на комбинациятa от химикали не е демонстрирана по убедителен начин (дори не е изучавана).

Болшинството от населението на САЩ има забележима концентрация на многобройни пестициди в телата си, открити чрез биомониторинг от учени в Центровете за Контрол и Превенция на Заболяванията. Повсеместното излагане на пестициди се увеличава и от по-нататъшното излагане на стотици индустриални химикали, които замърсяват човешкото тяло и се откриват дори в ембриона в утробата на майката. Пълният ефект от излагането на комбинацията от химикали все още не е известен. Общественото здравеопазване трябва да разгледа нарастващия риск от излагане на многобройни токсични химикали едновременно.

Децата са най-застрашени

Презпазването на здравето на нашето семейство може да започне с това да опитаме да излагаме нашите деца на възможно най-малко пестициди. Вече е добре известно, че пестицидите излагат на риск жизнено важни органи и системи, които продължават да растат и да се развиват от зачеването до ранното детство и в по-късния му етап. Излагането на пестициди и на други токсични химикали през критичните периоди на развитие може да има трайни опасни последици и в ранното развитие и в по-късни периоди. Метаболизмът, физиологията и биохимията на ембриона, бебето и детето са коренно различни от тези на възрастния човек. Младият организъм често по-трудно извършва обмяна чрез метаболизъм и по-трудно деактивира токсичните химикали, затова е много по-уязвим за вредните последици от пестицидите.

Нервната система, мозъкът, репродуктивните органи и ендокринната система могат да бъдат трайно увредени, ако бъдат изложени на минималмо, едва доловимо количество токсични субстанции в утробата или през ранното детство. За един възрастен тези дози не биха довели до измерими здравословни щети. Развиващият се мозък и ендокринна система са много чувствителни и ниските дози в такъв момент могат да нанесат повече щети от високите дози. Много е важно бебетата и малките деца да не се излагат на пестициди, за да се намалят тези рискове.

Какво мога да направя, за да намаля риска?

Като става дума за риска от излагането на пестициди първото и най-важно нещо е информацията, но правителствените агенции често я правят недостъпна за широката публика. За да се противопоставим на тази тенденция, EWG* вярва, че:

Хората имат право да знаят какво има в храната им и така да им се предостави избор да си купуват храни с по-малко пестициди

Правителството може и трябва да предприеме стъпки, за да намали драстично количеството на токсични химикали, включително пестицидите в хранителните запаси.

Днес всеки от нас може да консумира безопасна храна като избира продукти с по-малко пестициди и като купува био плодове и зеленчуци колкото се може по-често. С тази първа стъпка можем да предпазим както здравето на семействата ни, така и на околната среда от опасните последици от пестицидите.

*EWGе неправителствена органицация, която е специализирана в проучвания и защита в сферите, обхвящащи токсичните химикали, селскостопанските субсидии, публичните земи и корпоративната отговорност. Мисията на EWGе да „използва силата на публичната информация, за да предпазва здравето и околната среда”

Източник: EWG

Превод: Яна Цалиева

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *