Блог на група експериментатори
Търсене

За съхранението на етеричните масла

Студено – да, на въздух – не
Особено когато са чисти, етеричните масла не са никак евтини, така че ви трябват активни колкото се може по-дълго. В хладилник те удвояват срока си на годност.

С времето повечето компоненти на етеричните масла се окисляват, а топлината благоприятства този процес. Веднъж започнал, той е труден за спиране, въпреки че е доста бавен – продължава с месеци. Не се притеснявайте, ако сте забравили шишенцата в колата на слънце за няколко часа – те все още ще са годни за употреба. Рязката смяна на температурата също не е чак такъв проблем, стига през повечето време да са добре охладени.

Идеалната температура
0-3°C – температурата на повечето хладилници, е най-добрата за повечето етерични масла. Ако ги съхранявате във фризера, също е добре, но допълнителното охлаждане под цитираните градуси няма да прибави кой знае какви ползи. Ето за какво трябва да внимавате:

* Ако ги държите в хладилника ви за ежедневни нужди, някои от храните може да добият привкуса на съответните етерични масла. Така че поставете ги първо в контейнер – дървена, пластмасова кутия или козметичен несесер. Ако имате голяма колекция от масла – или планирате да имате – най-добре се снабдете с хладилник специално за целта.
*Колкото по-охладени са, толкова повече се повишава вискозитета им (стават по-гъсти и лепкави). В повечето случай това няма да направи кой знае каква разлика, освен че ще се изливат по-бавно. Специално розовото масло ще се втвърди – ако сте си купили неразредено, чисто розово масло и то не се втвърди в хладилника, значи не е истинско. Ако искате да затоплите някое охладено етерично масло, е нужно само да подържите шишенцето в ръката си за минута.

Как да познаете, че етеричното масло се е окислило?

* Няма да ухае толкова свежо, колкото в началото. Може да не забележите, тъй като промяната става съвсем бавно, но ако го сравните с току-що купено, ще усетите разликата.
*Цитрусовите масла понякога се замъгляват. Ако това се случи, оставете утайката да стигне дъното на шишенцето – това може да отнеме няколко часа. След това с чиста пипета прехвърлете хубавата част от маслото в друго шише и изхвърлете останалото.
*Не разчитайте на тестерите в магазините като ориентир как трябва да мирише свежото етерично масло. Тези тестери постоянно се отварят и са изложени на разяждащото действие на въздуха – повечето от тях най-вероятно вече са започнали да се окисляват. (Тези, които са за продажба, все още са надеждни, тъй като са запечатани).

spotlight-on-essential-oils
Внимание, цитруси

Особено склонни към окисляване са маслата от цитрусови плодове, които са богати на лимонен. Докато се окислява, процентът чист лимонен в лимоновото масло намалява значително, защото се преобразува в други вещества. Последствията от това са две:

* Тъй като лимоновото масло вече не съдържа толкова лимонен, вече не оказва ефекта, който се предполага. С други думи, терапевтичната му сила намалява.
* Химикалите, които се образуват – предимно оксиди и пероксиди на лимонена – не са много приятни, не са лечебни и повишават чувствителността на кожата към лимоновото масло. Рискът да се образува алергична реакция е малък, но все пак не е за пренебрегване.
Какъв е срокът на годност на етеричните масла?
Зависи от кога започвате да броите. Ако вземете за отправна точка момента, в който е било извлечено (дестилацията), трябва да знаете кога точно се е случило това – а в повечето случаи нямате такава информация. Затова, пуснете „хронометъра“ когато отворите шишенцето. Ето колко ще траят отделните етерични масла, ако ги съхранявате в хладилник:

*Цитруси, нероли, лимонена трева, тамян, чаено дърво, бял бор и смърч: 1-2 години
*Сандалово дърво, ветивер, пачули: 4-8 години
*Всички останали: 2-3 години

Ако не ги съхранявате в хладилник, намалете наполовина горните цифри.

Други съвети
*Вместо да изхвърлите старите масла, може да ги прибавите към продукти за почистване на дома – особено подходящи са тези от цитрусови плодове.
*За дългосрочно съхранение дръжте неразредените масла в стъклени контейнери.
*Винаги слагайте капачката, когато не използвате маслото.
*Етеричните масла са възпалими – не ги дръжте в близост до електроуреди, камини и пр.
*Ако имате малки деца, съхранявайте ги на недостъпни за тях места – поглъщането им е опасно.

Източници:

http://www.infographicszone.com/how-to/spotlight-on-essential-oils-infographic
http://roberttisserand.com/2013/07/lemon-on-the-rockskeep-your-essential-oils-cool/
Orafidiya LO 1993 The effect of autoxidation of lemongrass oil on its antibacterial activity. Phytotherapy Research 7:269-271
Sawamura M, Son U-S, Choi H-S et al 2004 Compositional changes in commercial lemon essential oil for aromatherapy. The International Journal of Aromatherapy 14:27-36

Кристина

1 коментар

  1. „Етеричните масла са възпалими…“

    И какво по-точно им се възпалява?! Изглежда ви убягват думички като „възпламеними“ и „запалими“.

    „В повечето случай това няма да направи кой знае каква разлика, освен че ще се изливат по-бавно.“

    Езиковата ви култура май е забегнала твърде далеч… :D

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *