Блог на група експериментатори
Търсене

За съхранението на етеричните масла

Студено – да, на въздух – не
Особено когато са чисти, етеричните масла не са никак евтини, така че ви трябват активни колкото се може по-дълго. В хладилник те удвояват срока си на годност.

С времето повечето компоненти на етеричните масла се окисляват, а топлината благоприятства този процес. Веднъж започнал, той е труден за спиране, въпреки че е доста бавен – продължава с месеци. Не се притеснявайте, ако сте забравили шишенцата в колата на слънце за няколко часа – те все още ще са годни за употреба. Рязката смяна на температурата също не е чак такъв проблем, стига през повечето време да са добре охладени.

Идеалната температура
0-3°C – температурата на повечето хладилници, е най-добрата за повечето етерични масла. Ако ги съхранявате във фризера, също е добре, но допълнителното охлаждане под цитираните градуси няма да прибави кой знае какви ползи. Ето за какво трябва да внимавате:

Ако ги държите в хладилника ви за ежедневни нужди, някои от храните може да добият привкуса на съответните етерични масла. Така че поставете ги първо в контейнер – дървена, пластмасова кутия или козметичен несесер. Ако имате голяма колекция от масла – или планирате да имате – най-добре се снабдете с хладилник специално за целта.

Колкото по-охладени са, толкова повече се повишава вискозитета им (стават по-гъсти и лепкави). В повечето случай това няма да направи кой знае каква разлика, освен че ще се изливат по-бавно. Специално розовото масло ще се втвърди – ако сте си купили неразредено, чисто розово масло и то не се втвърди в хладилника, значи не е истинско. Ако искате да затоплите някое охладено етерично масло, е нужно само да подържите шишенцето в ръката си за минута.

Как да познаете, че етеричното масло се е окислило?

 • Няма да ухае толкова свежо, колкото в началото. Може да не забележите, тъй като промяната става съвсем бавно, но ако го сравните с току-що купено, ще усетите разликата.
 • Цитрусовите масла понякога се замъгляват. Ако това се случи, оставете утайката да стигне дъното на шишенцето – това може да отнеме няколко часа. След това с чиста пипета прехвърлете хубавата част от маслото в друго шише и изхвърлете останалото.
 • Не разчитайте на тестерите в магазините като ориентир как трябва да мирише свежото етерично масло. Тези тестери постоянно се отварят и са изложени на разяждащото действие на въздуха – повечето от тях най-вероятно вече са започнали да се окисляват. (Тези, които са за продажба, все още са надеждни, тъй като са запечатани).

Внимание, цитруси
Особено склонни към окисляване са маслата от цитрусови плодове, които са богати на лимонен. Докато се окислява, процентът чист лимонен в лимоновото масло намалява значително, защото се преобразува в други вещества. Последствията от това са две:

 • Тъй като лимоновото масло вече не съдържа толкова лимонен, вече не оказва ефекта, който се предполага. С други думи, терапевтичната му сила намалява.
 • Химикалите, които се образуват – предимно оксиди и пероксиди на лимонена – не са много приятни, не са лечебни и повишават чувствителността на кожата към лимоновото масло. Рискът да се образува алергична реакция е малък, но все пак не е за пренебрегване.

Какъв е срокът на годност на етеричните масла?
Зависи от кога започвате да броите. Ако вземете за отправна точка момента, в който е било извлечено (дестилацията), трябва да знаете кога точно се е случило това – а в повечето случаи нямате такава информация. Затова, пуснете „хронометъра“ когато отворите шишенцето. Ето колко ще траят отделните етерични масла, ако ги съхранявате в хладилник:

 • Цитруси, нероли, лимонена трева, тамян, чаено дърво, бял бор и смърч: 1-2 години
 • Сандалово дърво, ветивер, пачули: 4-8 години
 • Всички останали: 2-3 години

Ако не ги съхранявате в хладилник, намалете наполовина горните цифри.

Други съвети

 • Вместо да изхвърлите старите масла, може да ги прибавите към продукти за почистване на дома – особено подходящи са тези от цитрусови плодове.
 • За дългосрочно съхранение дръжте неразредените масла в стъклени контейнери.
 • Винаги слагайте капачката, когато не използвате маслото.
 • Етеричните масла са възпалими – не ги дръжте в близост до електроуреди, камини и пр.
 • Ако имате малки деца, съхранявайте ги на недостъпни за тях места – поглъщането им е опасно.
spotlight-on-essential-oils

Източници:

1. http://www.infographicszone.com/how-to/spotlight-on-essential-oils-infographic
2. http://roberttisserand.com/2013/07/lemon-on-the-rockskeep-your-essential-oils-cool/
3. Orafidiya LO 1993 The effect of autoxidation of lemongrass oil on its antibacterial activity. Phytotherapy Research 7:269-271
4. Sawamura M, Son U-S, Choi H-S et al 2004 Compositional changes in commercial lemon essential oil for aromatherapy. The International Journal of Aromatherapy 14:27-36

Автор: Кристина / Зоя.БГ
Редакция: Радина / Зоя.БГ
Снимки: Мария / Зоя.БГ

1 коментар

 1. „Етеричните масла са възпалими…“

  И какво по-точно им се възпалява?! Изглежда ви убягват думички като „възпламеними“ и „запалими“.

  „В повечето случай това няма да направи кой знае каква разлика, освен че ще се изливат по-бавно.“

  Езиковата ви култура май е забегнала твърде далеч… :D

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *