Блог на група експериментатори
Търсене

Да спасим лицето

Кожата има свой собствен живот, за който много от нас не знаят. Да наблюдаваме  естествените ритми на кожата е по-добре от третирането й с кремове и лекарства. Това е най-надеждният път към добре изглеждащото лице.

Ровейки се из десетките сайтове за козметика и съветите, свързани с нея, ще се объркате от много продукти обещаващи ви страхотна кожа всеки ден. Но moon41-300x240
перфектната кожа е запазена за звездите, моделите, които обитават свят от добро осветление, професионален грим и манипулации с Photoshop.
В действителност кожата е огледало, реакция от това, което ядем и пием и степента на излагане на замърсяването на околната среда, алергени, козметични
дразнители и елементи. Сънят и стресът също оказват влияние върху състоянието на кожата в различните дни.

При истинските хора е нормално кожата да се променя в определени часови пояси.

Някои изследвания показват:

– производството на нови кожни клетки e най-високо в полунощ и най-малко по обед;
– омасляването в кожата е двойно по-високо по обяд, отколкото в 2 през ноща.
– по-вероятно е кожата да абсорбира това,  което е сложено върху нея в 16 ч, отколкото в 8 сутринта.
– по-вероятно е да се появят кожни алергични реакции рано сутрин, отколкото през деня.


Кожата се променя също според менструацията. Повече наблюдения са правени при жени с менструален цикъл от 28 дни, включително в 5 дневният период на менструалното кървене. Но в зависимост от това дали цикълът Ви е по-къс или по-дълъг, можете да забележите подобен модел през цялото време на месеца.

от 1-ви до 5-ти ден: през този период, по-забавеното кръвообръщение в повърхносните слоеве на кожата я прави да изглежда по-бледа(безцветна). Изкушението да се използват повече продукти е по-голямо. Недейте! Кожата Ви задържа по-малко влага и е по-чувствителна в този период, което означава, че е по-вероятно да реагира на моментни дразнители, като сапуни и препарати.

6-ти до 13-ти ден: Кожната плътност се увеличава, отговаряйки на хормоналните промени, които ускоряват водното задържане. Проучвания на здрави жени показва, че тялото е по-малко ефикасно в прочистването от токсини през тези дни и това е възможно да се отрази на кожата ви. Пийте повече вода.

Овулация: Около 14 до 28-ми ден. Тонусът на кожата е в своя пик. По време на овулация, микроциркулацията в кожата се подобрява и съответно нейния цвят. Наблюденията показват, че жените са по-атрактивни през този период.

15-ти до 20-ти ден: Една от ползите от задържане на вода на този етап, е че кожата излгежда пречистена и с по-малки пори.  След овулация, температурата на тялото се покачва слабо и остава по-висока до началото на цикъла. Хормоналната промяна означава, че нервите в кожата поемат по-голямата част от поддържането на телесната температура. Това означава, че цвета на кожата може да се промени значително в отговор на вътрешния спад на температурата (което може да направи кожата бледа/безцветна) или повишаване (може да усили цвета).

21-ви до 28-ми ден: Мазната секреция се увеличава, и след това пада точно преди  цикъл. Разстройства на кожата(като дерматити), могат да се възпламенят и пъпките може да са най-неприятни около 22-ри ден. През 25-ят ден кожата е най-подпухнала и по-малко еластична, заради задържането на течности. Качеството на съня е влошено. Нощните изменения на температурата на тялото може да доведе пормяна в мозъчната активност, което може за кратко, но редовно да нарушава дълбокият сън. Затова в първите няколко дни от цикъла, могат да се видят тъмни кръгове около очите.

Нормалните промени в кожата не са проблем, който трябва да фиксираме, за да имаме великолепна кожа, не е нужно да търсим кратки  пътища или чудотворни продукти. Знаейки това, можем да престанем да се вманиачаваме в променящите се състояния на кожата и да бъдем по-разумни в грижата за нея. Променяйки начина  на живот, включвайки повече сън, по-добра храна, повече вода, повече упражнения, можем да облекчим някои от естествените промени, които се случват на ниво кожа. В края на краищата, приемайки и работейки с тези промени можем да решим дали да водим война или създаваме мир с начина, по който изглеждаме.

източник: ecologist

2 Comments

  1. Случайно попаднах на блога. В статията добре са описани промените, които стават с кожата, когато жената е във възраст, „измерваща се“ с месечния й цикъл. :І
    Но има и друга категория жени. Жените, които по една или друга причина са вече извън този период от живота си. На 33, 43 или 53 години. Жените в менопауза и след нея.
    Моля, изпратете ми линк към ВАШИЯ БЛОГ, където са описани продуктите и начините, които предлагате, за да помогнете на тези жени да изглеждат добре.
    С поздрав: Жасмин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *