Блог на група експериментатори
Търсене

Летен чай от хризантеми

Идеята е от книгата на Кристине Лу  – Китайска медицина, в която чаят от хризантеми е описан в „Рецепти за елемента дърво“. Привлече ми вниманието с това, че е подходящ за сезона, тъй като утолява жаждата и охлажда.dscf3538

Чай от хризантеми има в китайските магазин около Пиротска (в този район има три ). Цената му е около 4 лв. По-късно се оказа, че има доста видове хризантеми, но аз намерих само един – с дребни, бледожълти цветя.

Не мога да твърдя, че има лечебните свойства, които са описани в книгата, но наистина мога да каже, че е „красив“. Сухите цветове разцъфат, след като се залеят с  топла вода и изглежда сякаш в чашата ми има „букет от цветя“. Заслужава си не само заради гледката, а и заради качествата му, както са описани в книгата.

Chrysanthemum-tea-2

Летен чай от хризантеми – 6 сушени цвята от хризантеми. Цветовете се заливат с вряла вода и се оставят да престоят 10 мин. По желание се подслаждат. Чаят може да се пие и студен. Цветовете не се прецеждат, а плуват като декорация. Могат да се ядат.

„Чаят от хризантеми е изключително разпространен в Китай. В много области се пие повече от зеления чай. Цветовете от хризантеми помагат предимно при неприятни горещи вълни и изчервяване на лицето, например при сенна хрема, когато очите са червени и парят. Добра напитка за хора с вътрешна жар и леки проблеми с бъбреците, които могат да се изразят в летен грип, сковаване, високо кръвно, повишаване на мазнините в кръвта, наднормено тегло.“

Източник:“Китайска медицина“, Кристине Лу

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *