Блог на група експериментатори
Търсене

Типове коса и как да се грижим правилно за всеки от тях

Автор: Ани / www.molif.com

Структура

Косата е съвкупност от косми върху скалпа на човека. Космите на косата притежават различна структура в сравнение с косми от други части на тялото.

За ефективната грижа за косата е важно да се определи правилно нейният тип.

Мазният тип коса съответства на типа кожа: върху мазна кожа расте мазна коса, върху суха – суха коса.

Най- често срещан е смесеният тип кожа, съответно и при косите понякога е трудно да се дефинира точно един тип.

Според структурата на косъма косите биват три вида: права/гладка, чуплива и къдрава.

При разрез правите косми образуват окръжност, вълнистите – овал, къдравите – сплескан овал.

В последно време обаче се наложи и ново разграничение при типовете коса, което ги различава според друга категория – пропускливост на косъма.

Пропускливост на косъма

Най-общо казано, това е способността на косъма да абсорбира и задържа влага.

Пропускливостта се определя от степента на повдигнатост на най-външния слой на косъма (кутикулите), който позволява влагата и маслата да преминават навътре и навън.

Според степента на пропускливост типовете коса се делят също на три вида: такива с ниска, средна или висока пропускливост.

Външни фактори като химическо третиране, топлинно обработване  и климатични промени могат да променят способността за пропускливост на косата, но тя може да бъде и генетична даденост.

Разбирането за типа пропускливост на вашата коса ще ви помогне да изберете правилните продукти за нейното третиране.

Характеристики на коса с ниска пропускливост

Косата с такава текстура изглежда сравнително здрава, но ѝ липсва обем и еластичност.

Тя е силно устойчива на абсорбирането на влага, а козметичните продукти сякаш просто стоят върху косата. Кутикулите са много нагъсто и се застъпват. Суши се бавно и трудно.

При този тип коса е добре да се избягват тежки масла и крем-базирани продукти за коса, освен ако преди това не сте „отворили” кутикулите с нагряване на косата.

Важно е да се използва топла вода, вместо студена, която обичайно се препоръчва при изплакване.

Характеристики на коса със средна/нормална пропускливост

Този тип коса изглежда здрава, устойчива, еластична и жизнена, леко чуплива, но лесно се накъсва при висока влажност.

Косата със средно ниво на пропускливост често се нуждае от най-малко грижи. Слоят кутикули е по-рехав, което позволява точното количество влага да навлезе, без да се губи много от нея.

Коса с нормална пропускливост позволява лесно стилизиране, може да бъде накъдрена и оцветявана с предвидими резултати.

С времето, разбира се, тези процеси могат да увредят косъма и да увеличат неговата пропускливост.

Дълбокото третиране на косата с балсам на протеинова основа, ако не се прилага често, би могло все пак да има благоприятен ефект върху нормалния тип коса, но в никакъв случай не е подходящо за всекидневна употреба.

Характеристики на коса с висока пропускливост

Косата с висока степен на пропускливост не е особено лъскава и блестяща. Тя е такава в резултат от повдигането на слоевете кутикули.

Този вид текстура може да абсорбира добре влагата, но също така бързо я губи. Косата се заплита често, съхне много бързо, боядисва се лесно, но и бързо губи цвета си. Изглежда суха, склонна към изтъняване.

Ако вашата коса е от този тип, можете да използвате тежки масла и кремове за коса с отличен ефект, тъй като те ще помогнат да се запечата влагата в косъма.

Как да разберете какъв тип коса е вашият:

Вземете косата, която се събира върху четката или гребена, с който се сресвате, и я потопете в чаша с вода.

При ниска пропускливост: косата ви трябва да остане близо до върха на чашата.

Средна пропускливост: косата трябва да потъне до средата на чашата.

Висока пропускливост: косата веднага потъва на дъното на чашата.

Забележка: Точността на този тест не е абсолютна и зависи от това дали косата е чиста, третирана и боядисвана. Все пак ще може да добиете известна представа за вашия тип пропускливост на косъма.

Добре балансираните нива на пропускливост определят разликата между лъскавата, жизнена коса и коса, която изглежда тежка, увиснала и зле поддържана.

Химическото третиране като боядисване и обезцветяване са главните причини, които водят до висока пропускливост на косата.

Как да поправим пропускливостта на косата?

Ето някои от най-добрите начини за поправяне кутикулите на косата и балансиране на нивата на влага в нея:

1. Дълбоко кондициониране

Дори когата косата ви е в добро състояние, дълбокото кондициониране би трябвало да е неизменна част от грижите, които полагате за нея.

Поради богатото наличие на протеини в балсама косъмът се заглажда, но тъй като за краищата на косата няма какво да се направи, освен да се изрежат, обърнете повече внимание на корените, като ги масажирате внимателно с няколко минути по-дълго.

2. Гел с алое вера

Малко количество алое вера като добавка към вашия балсам или като самостоятелен продукт може да извърши чудеса със състоянието на скалпа ви.

Алое вера е един от най-подходящите начини за балансиране на киселинността на скалпа и за подобряване на циркулацията.

3. Зехтин

Можете да добавите малко количество зехтин с цел запечатване на космените фоликули. Така те ще задържат влагата по-дълго.

Зехтинът е сред малкото видове масла, които действително могат да преминат през космения ствол, където усилват структурата на косъма.

Също така може да пробвате масло от ший, което е малко по-тежко, но има подобен ефект върху косата.

4. Етерични масла

Косите с висока степен на пропускливост са особено подходящи за третиране с натурални етерични масла.

За такъв тип коса не са подходящи единствено наситените мастни киселини, които могат дори да влошат състоянието на косъма.

За добрия избор на правилни масла е нужно да се спазват няколко важни принципа:

  • Не оставяйте маслата да действат върху коса с висока пропускливост в продължение на няколко часа или през цялата нощ.
  • Винаги слагайте маслата върху мокра коса, след балсам или с мед.
  • Избирайте само масла с едри частици, съдържащи ненаситени мастни киселини.

Кои масла са най-подходящи при високопропусклива коса?

Сред най-подходящите масла са тези, които съдържат омега-6 киселини като масло от гроздови семки, слънчогледово масло, тиквено масло, масло от шафран, орех, соя, и т.н.

Освен тези масла, можете да пробвате и масла, богати на омега-3 киселини като ленено масло, масло от ягодови малинови или боровинкови семки и т.н.

Препоръчително е да добавите към всекидневната грижа за косата си и мононаситени масла като например лешниково или кайсиево масло, зехтин, масло от макадамия, сладък бадем, сусамово масло, арганово, оризово, жожоба и т.н.

Източници:

  1. Hair porosity and the ways to determine it. What does it mean that hair is porous?, достъпно в: https://nanoil.us/blog/post/hair-porosity-and-the-ways-to-determine-it-what-does-it-mean-that-hair-is-porous, последно посетен на: 12.02.2020 г.
  2. Natural oils for high porosity hair – choose wisely, достъпно в: http://highporosityhair.com/natural-oils-for-high-porosity-hair-choose-wisely.html, последно посетен на: 12.02.2020 г.
  3. Moisturizing Low Porosity Hair, достъпно в: http://science-yhairblog.blogspot.com/2014/07/moisturizing-low-porosity-hair.html, последно посетен на: 12.02.2020 г.
  4. Hair Porosity & Curl Pattern, достъпно в: https://www.curlsandpotions.com/pages/hair-porosity, последно посетен на: 12.02.2020 г.
  5. How to Fix Porous Hair, достъпно в: https://blog.viviscal.com/how-to-repair-hair-porosity/, последно посетен на: 12.02.2020 г.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *