Блог на група експериментатори
Търсене

Как се прави черният сапун?

african-soap-06
Направата на африканския черен сапун започва с обелките на плантана. Тези плодове са естествен източник на витамини А и Е и на желязо. Плантанът е популярна храна в Африка, Южна Америка и други части на света. Изглежда като банан, но е много по-голям . Обелките на плантана се сушат  на слънце, преди да се изпекат в глинена пещ. Температурата трябва да е постоянна, за да се получи определен цвят, текстура и мирис. В някои рецепти се използват какаови шушулки в комбинация с обелките на плантана или вместо тях. Какаовите шушулки са обвивката на плода на какаото. Печенето на плантана определя цвета на сапуна – колкото по-дълго се пекат, по-тъмен става сапунът.

african-soap-04

Следващата стъпка в процеса е много важна, защото ако не се направи както трябва, с правилните съставки, няма да се получи сапун. Печените плантанови обелки се смесват с вода и се филтрират, после се комбинират с кокосово масло или масло от карите, за да се получи сапунът. Ако вече имате опит в правенето на сапун, може да използвате пепелта от плантановите обелки или пепелта от какаовите шушулки в ролята на алкалния агент (поташ) за процеса на сапунификация, т.е. смесването на мазнини и основи, за да се получи сапун. Ако за първи път правите сапун, те ще играят ролята на компонента „луга“. Този домашно приготвен поташ има вариращи нива на алкалност и това е една от причините тази рецепта да не може да се изпълнява много лесно извън Африка.

african-soap-03
След това готовият сапун се бърка на ръка от местните жени, поне един ден и после се оставя да узрее две седмици.

Цветът на сапуна зависи от степента на изпичане на плантаните. Колкото по-дълго се пекат те, толкова по-тъмен става сапунът. Африканският черен сапун се прави от векове, има множество ползи и е без аромат. Може да се използва от всеки, който иска да подобри състоянието на кожата си.

5 Comments

 1. Разбирам, но сапунът зрее, т.е. нещо като сушене, и след това няма как да се изменя формата му. Наливането в калъпи се прави преди зреенето.
  Поздрави,
  Даниела

 2. Благодаря за видеото!
  Но аз имах предвид не да се разрежда за да стане течен, а да се разтопи така че да стане временно течен, за да може да се добавят разни ароматни масла и да се отлее в калъпи.

  Купих си ето този: https://www.zoya.bg/%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B0%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%B0%D0%BF%D1%83%D0%BD-%E2%80%93-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%BD.2364 но не се втечни при продължителна водна баня и за това реших да попитам тук.

  В насипната му форма ще е неудобен за ползване.

 3. Здравейте отново!
  Открихме рецепта за течен сапун – с кокосово масло (или друго масло според предпочитанията Ви), глицерин и вряла вода. Имайте предвид, че добавянето на вода може да направи сапуна нестабилен и да способства за развитието на различни плесени, затова не трябва да се правят големи количества. Може да видите клипа тук: https://youtu.be/f1eRURhIHEM

 4. Здравейте!
  Препращам Вашия въпрос към колегите, които изготвят нашите рецепти и ще публикуваме отговора им отново тук.
  Поздрави,
  Даниела

 5. Моля, напишете как може насипния черен сапун да се направи течен, да се добавят съставки по желание и да се отлее в калъпи?

  Благодаря :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *