Блог на група експериментатори
Търсене

Джакфрут – индийско хлебно дърво

Автор: Ани/ www.molif.com

Какво представлява?

Родината на уникалния плод джакфрут е в Южна и Югоизточна Азия. Има значителна роля в индийското селско стопанство в продължение на векове. Хлебното дърво се отглежда в страната от хиляди години.

Индийското хлебно дърво (Artocarpus heterophyllus) представлява вид дърво, което ражда най-големите плодове на света, достигащи от 35 до 50 кг. Принадлежи към семейство Черничеви (Moraceae) и е национален плод на Бангладеш.

Индийското хлебно дърво достига височина от 8 до 25 метра. Кората на дървото, както и всички негови други части, съдържа бял сок, наричан още латекс.

Външната част на плода джакфрут има зелен, жълт или жълто-зелен цвят, когато е незрял. При узряване цветът ѝ избледнява, стига до бледожълто или белезникаво и се покрива с кафяви петна.

Плътта на джакфрут плодовете се състои от така наречените „крушки“, отделни частици, които са жълти, с вкус на банан.

Един-единствен плод може да има от 100 до 500 семена. За една година той може да произведе до 200 плода. Неслучайно се нарича още „хлябът на бедните” и се смята, че има потенциал да се справи с проблема със световния глад.

Когато са напълно узрели, плодовете излъчват силна неприятна миризма, наподобяваща тази на изгнил лук, докато месестата част на плода при отваряне мирише на ананас и банан.

Състав на джакфрут:

Джакфрут е плод с внушителен хранителен профил, тъй като е особено богат на фибри и въглехидрати.

Плътта на плода е богата на скорбяла и фибри, съдържа още фруктоза и захароза, витамин A. Добър източник е на антиоксиданти като витамин C, флавоноидни пигменти и каротин.

Това е един от редките плодове, богати на В-витамини. Джакфрут съдържа добри количества от витамините В6 (пиридоксин), B3 (ниацин), B2 (рибофлавин) и B9 (фолиева киселина). Преснитe плодове са също така добър източник на калий, магнезий, манган и желязо.

Как да използваме джакфрут?

Младите плодове на индийското хлебно дърво имат месеста текстура и са популярни като растителен заместител на месото в много веган и вегетариански рецепти, тъй като вкусът им се доближава до този на накълцано месо.

Като важен източник на фибри този тропически плод има безкрайно разнообразни приложения в готвенето.

Освен като заместител на месото в различни ястия, в зрялата си форма този плод е по-подходящ в различни рецепти за сладки десерти.

Джакфрут е известен с различни свои полезни свойства. Някои от ползите от неговата консумация са:

 • антиоксидантни;
 • притежава антибактериални качества;
 • има благотворен ефект върху кожата;
 • подобрява и засилва имунитета.

В китайската медицина пулпата и семената се считат за естествен тоник и са високо ценени като питателна храна.

Странични ефекти от употребата на джакфрут

При умерена консумация на джакфрут не са известни никакви странични ефекти.

Въпреки че джакфрут е напълно безопасен за повечето хора, в редки случаи при индивиди с тежки алергични реакции към полен е добре да се ограничи или избягва консумацията на този тропически плод.

Рецепти с джакфрут:

Печат

Веган кюфтенца с джакфрут

Автор Bonsan

Съставки

Подправки:

За панировка:

Начин на приготвяне

 1. В кухненски робот се смилат предварително нарязаният лук и джакфрут, след това се добавят всички подправки и отново се разбъркват.

 2. Сместа се разбърква с овесената каша и се оставя да престои в хладилник за 15-30 мин.

 3. Галетата се изсипва в голяма чиния. От готовата охладена смес се оформят малки кюфтенца, които се овалват в галетата и се разпределят в тава, покрита с хартия за печене.

 4. Пекат се приблизително 20 минути в предварително загрята на 190°C фурна, след което се изваждат, обръщат и се пекат за още 20 мин. Сервирайте с кокосова майонеза.

Източници:

 1. Jackfruit, достъпно в: https://en.wikipedia.org/wiki/Jackfruit, последно посетен на: 29.01.2020 г.
 2. Why Is Jackfruit Good for You?, достъпно в: https://www.healthline.com/nutrition/jackfruit-benefits , последно посетен на: 29.01.2020 г.
 3. What Is Jackfruit?, достъпно в: https://www.realsimple.com/food-recipes/what-is-jackfruit, последно посетен на: 29.01.2020 г.
 4. What is Jackfruit? Everything You Need to Know About This Odd Yet Nutritious and Sustainable Food, достъпно в: https://foodrevolution.org/blog/what-is-jackfruit/, последно посетен на: 29.01.2020 г.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Рейтинг