Блог на група експериментатори
Търсене

Комбо масло – африканското индийско орехче

Комбо маслото се добива от тропическото дърво Pycnanthus angolensis, което е от семейството на индийското орехче. Заради това, че вирее само на най-горещия континент, често го наричат „африканското индийско орехче“. Малко познато в Европа, маслото е с тъмно кафяво-синкав цвят и землист аромат, в който се долавят нотки на препечен карамел и гъби. Добива се от семената на плода – те са черни, обвити в червена коричка и на външен вид напомнят на индийското орехче.

Традиционният метод за извличане, който и до днес прилагат местните африкански общности, е чрез продължително варене на семената в огромни съдове – когато течността изстине, се сгъстява и добива подобна на желе консистенция. Дори, когато е напълно охладено, не се втвърдява по подобие на какаовото и кокосовото масло. Чистото, нерафинирано комбо се води „сухо“ масло – не е така мазно както маслото от ший и попива много бързо в кожата. Това го прави подходящо най-вече за склонна към омазняване кожа – намалява и контролира производството на липиди. Препоръчва се най-вече за ръце, лице и тяло.

Въпреки че може да се използва и самостоятелно, комбо маслото е много благодатно като база за смеси с етерични масла. Както е известно, етеричните масла са силно летливи – когато се смесят с високомаслена основа, това ги „запечатва“ – така те успяват да се абсорбират по-добре и в по-голяма дълбочина от кожата, и да окажат по-силен терапевтичен ефект.

Основният компонент в комбо маслото е миристиновата киселина. Именно на нея то дължи разнообразните си качества, сред които най-изявени са противовъзпалителното и имуномодулиращото. В състава му влиза и декорин – малко познат протеин, който е тясно свързан с образуването на колаген в кожата.


kombo-butter-01

Свойства:

Регулира производството на колаген – подобрява състоянието, еластичността и външния вид на кожата, като стимулира регенериращите процеси във вътрешните ѝ слоеве
Неутрализира неприятните миризми – това го прави много подходящо за добавка в смеси за сапуни, дезодоранти и масажни масла

Внимание: Информацията в тази статия не е предназначени за диагностика, лечение или превенция на заболявания и здравословни проблеми.

Източници:
http://www.cebraonline.com/pure-unrefined-kombo-butter-from-ghana-1812-p.asp
https://en.wikipedia.org/wiki/Pycnanthus_angolensis
https://en.wikipedia.org/wiki/Decorin
http://essential-organic.com/raw-extra-virging-unrefined-wild-harvestedorganic-african-kombo-butter-16-0-oz/
http://www.learningabouteos.com/index.php/2013/08/07/what-carriers-to-use/

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *