Блог на група експериментатори
Търсене

Кукуй – националното дърво на Хавай

Кукуй (Aleurites moluccanus) е дърво, чиито произход трудно може да бъде определен, тъй като семената му са били разпръснати от човека на много ранен исторически етап. Днес кукуй вирее по местата с тропичен климат – и в Стария, и в Новия свят. Най-характерно е за Хавай, тихоокеанските острови, южноазиатските страни като Индонезия и Малайзия, както и в някои част на Австралия. Известно е като “candlenut” (a плодовете му като “candleberry”), тъй като едно от най-популярните му приложения е за направата на свещи. Самите ядки съдържат сапонини и биологично активното вещество форбол, което ги прави слабо токсични в сурово състояние. Ядките действат и като природен лаксатив. Маслото, което се извлича от тях, обаче е напълно безвредно, хипоалергенно и не дразни кожата (дори най-чувствителните и тънки участъци около очите).

Символно значение и древни приложения
На хавайския остров Мауи кукуй е символ на просветление, защита и мир. Там вярват, че тяхното полубожество на плодородието Kamapuaʻa може да се яви и като дървото кукуй.
Асоциациите със светлина не са случайни. В древен Хавай ядките кукуй били закачани като броеница на клонка от кокосова палма – при запалването й от едната страна, всяка една ядка изгаряла за около пет минути, „предавайки“ светлината на следващата. По този начин те служели и за измерване на времето. Другият начин, по който кукуй осигурявали светлина, бил с помощта на маслото, добито от тях – местните го поставяли да гори в каменна маслена лампа, наречена kukui hele po.
Хавайците имали многобройни приложения на кукуй – те овъглявали ядките, за да ги ползват като мастило за татуировки, рибарите ги дъвчели и плюели във водата, за да премахнат отраженията и да си осигурят по-добра видимост. Малките канута, с които ловяли риба, често били изработени именно от стволове на кукуй, a рибарските мрежи се поддържали здрави за по-дълго време с масло от кукуй. Разбира се, ядките имали и кулинарно приложение – универсалната хавайска подправка към всяко ястие и до днес е inamona – изпечени, натрошени на ситно и смесени със сол кукуй.
Заради многобройните си приложения и огромна важност в бита на островитяните, през 1959 г кукуй е провъзгласено за Национално дърво на Хавай.

Масло от кукуй
В днешно време кукуй се отглежда основно заради маслото. В плантациите всяко дърво ражда между 30 и 80 кг плод, наподобяващ познатия по нашите ширини орех – състои се от зелено-кафява обвивка, която се отстранява лесно и твърда черупка, под която се разполага ядката – масленият компонент в нея достига 20%. Ядките се изпичат и пресоват, за да се извлече маслото. То е течно, със светложълт към кехлибарен цвят и относително кратък срок на годност от 6-8 месеца. Като текстура и усещане след втриване наподобява „леките“ масла като сладък бадем и авокадо. Съставът на мастните киселини в кукуй е: линолова киселина (42%), алфа-линоленова киселина (29%) и олеинова киселина (19%), богато е на витамини A, C и Е. Заради високата масленост, излагането му на пряка слънчева светлина води до влошаване на качествата му и може бързо да доведе до „гранясване“.

Свойства и приложения
Тъй като е свръх хидратиращо, маслото от кукуй е подходящо за директно приложение върху зряла, пресушена и напукана кожа, след излагане на слънце, при стрии, белези и всички състояния, свързани с недостатъчното задържане на влага в кожата. Кукуй подобрява еластичността и съдейства за по-бързата регенерация на кожата след изгаряния, при рани, натъртвания. Спада към групата на „не-мазните“ и бързо попиващи масла, и е подходящо не само за суха, но и за мазна, склонна към акне кожа. Не съдържа алергени, което го прави безопасно за бебета и деца – допълнителен плюс е, че се разнася лесно и има идеалната консистенция за масажно масло.
Качествата на кукуй са напълно съвместими и със специфичните нужди на косата, поставена в агресивните градски условия. Маслото облекчава сърбежа на скалпа, който понякога съпътства себореята, съдейства за възстановяването на изтощената или пресушена след излагане на слънце и вятър коса, намалява „цъфтежите“, заздравява късащите се краища и стимулира растежа.

Идеи за употреба:
Самостоятелно като хидратиращ крем/основа за грим/лосион за тяло
Като околоочен контур
Като маслена фаза в ексфолииращи смеси
Като грижа след слънце
Втрито директно в скалпа като маска за коса или в краищата като балсам без отмиване
Като омекотител за кожичките на ноктите, напукани лакти и пети
Като терапия за стрии, бръчки и фини линии, охлузвания, синини, червенини

Рецепта

Хавайско масло за вана

2 части масло от кукуй
1 част масло от макадамия
1/8 ч.ч. кайсиево масло
10 капки масло от манго
10 капки масло от кокос
2 до 3 капки етерично масло от иланг-иланг

Смесете всички съставки и съхранявайте в подходящ съд. Прибавяйте от сместа, към течащата вода, когато пълните ваната. Алоха!

Източници:
https://en.wikipedia.org/wiki/Aleurites_moluccanus
http://www.livestrong.com/article/156952-what-are-the-benefits-of-using-kukui-nut-oil/
https://www.futurederm.com/what-does-kukui-oil-do-for-your-skin/
https://www.youtube.com/watch?v=u4oRJSLb7eI
https://www.youtube.com/watch?v=LaI6hKTGpyg
https://www.youtube.com/watch?v=TNrk-DlBGQs
https://www.soapqueen.com/bath-and-body-tutorials/how-to-use-kukui-nut-oil/
http://www.onlyfoods.net/candlenut.html
http://hawaiikukuinutoil.com/how-to-use-kukui-nut-oil/

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *