Блог на група експериментатори
Търсене

La vie en rose: розов конкрет, абсолю, масло или вода?

Автор: Ани/ www.molif.com

Рецепти: Християна; Деси/ Зоя.БГ

Цветовете на Rosa Damascena,  известна също като Розата на Кастилия, са известни с финия си аромат. За производството на розово масло (rose oil, rose otto или rose attar) се използват всъщност два вида маслодайни рози: Rosa Damascena, която се култивира най-често в България, но се среща още в Сирия, Турция, Русия, Пакистан, Индия, Узбекистан, Иран и Китай, и Rosa Centifolia (столистна роза), която расте в Мароко, Франция и Египет, но съдържа малък процент етерични масла с ниско качество.

Българското розово масло е високо ценено заради своя богат мирис и трайност. Трайността се дължи на добре балансирания му състав от восъци, алкохоли и микрокомпоненти. Заради восъка по цвета капките роса сутрин се стичат, а не мокрят, и така мирисът се задържа по-дълго. Затова розите се берат рано сутрин, преди да започнат да ухаят и да губят масло.

Българското розово масло е с патентовано качество и е едно от най-скъпите и търсени на международния пазар парфюмни етерични масла.

Какви са различните продукти от рози и как се добиват?

Розово масло (Rose Otto)

Розовото масло е натурален продукт, получен чрез водно-парна дестилация на свежи цветове от маслодайна роза. Един килограм розово масло обикновено се получава от 3 до 3,5 тона розов цвят.

Розовото масло е натурално масло, което се извлича от листенцата на маслодайната роза. Маслото е с висока цена, тъй като процесът на добив е труден. Познава се по това, че има светложълт цвят и е с по-рядка субстанция от розовото абсолю или конкрет. Ако маслото е висококачествено и неразредено, при температури под 20 градуса ще се втвърди.

Страничен продукт от дестилацията на розово масло е розовата вода. Тя се използва широко в козметичната индустрия и като овкусител в хранителната индустрия. С нея лесно може да почиствате лицето си или да пръскате в горещите летни дни, за да освежите кожата и косата. С добавено масло от жожоба, водата се превръща в двуфазен демакиант.

Розов конкрет (Rose Concrete или Rose CO2)

Розовият цвят може да се обработва и чрез метода на екстракция, като се екстрахира с органичен разтворител, който след това се отделя напълно. Получава се т.нар. „розов конкрет“. Той представлява меко, подобно на восък вещество с оранжев цвят. В състава на конкрета влизат над 150 компонента.

Розовият конкрет е с най-висока цена, тъй като осигурява най-чиста продукция чрез екстракция на свеж, незапарен цвят от маслодайна роза. В България се произвежда от 1906 г.

Розово абсолю (Rose Absolute)

Розовото абсолю се получава от розовия конкрет чрез алкохолен разтворител за отделяне на восъците. В състава на абсолюто влизат компонентите на етеричното масло, като основен е фенилетиловият алкохол.

Розовото абсолю се произвежда по-лесно от маслото, затова и цената му обикновено е по-достъпна. Именно розовото абсолю се използва в парфюмерийната индустрия, тъй като е с по-силен и близък до истинските рози аромат от розовото масло. Цветът на розовото абсолю е от тъмночервен до кафеникав.

Състав на розовото масло

В състава на българското розово масло са установени почти 300 компонента. Те се разделят на две групи вещества: носители и фиксатори на мириса. Носителите на мириса представляват течната част на маслото – елеоптен. Фиксаторите на мириса са твърди при стайна температура и безмирисни, но фиксират мириса и му придават трайност – стеароптен. От многобройните компоненти на елеоптена с розов мирис са цитронелол, гераниол, нерол, фенилетилов алкохол.

При продукти с ниска цена от непроверени производители обичайно розовото масло е разредено с масло от гераниум (Pelargonium graveolens) или палма роза (Cymbopogon martinii).

Някои от тези „розови масла“ съдържат около 90% гераниум или палма роза и само 10% роза.

Странични ефекти от употребата на розово масло

Розовото масло в чист вид е концентрат, който не бива никога да се използва директно върху кожата, тъй като би могъл да предизвика алергични реакции, зачервявания и петна. При хора със свръхчувствителна кожа е възможно да предизвика кожни раздразнения.

Как да използваме продуктите от рози?

Розовото масло и продуктите, които го съдържат, са с добре познати антибактериални и дезинфекциращи свойства. Използват се външно при акне, кожни раздразнения, розацея, слънчеви изгаряния и други видове изгаряне, ухапвания от насекоми, екзема и сърбежи. Розовото масло  има успокояващ ефект и е подходящо за всеки вид кожа.

Козметичните продукти на базата на розово масло имат хидратиращи и подмладяващи свойства и могат да бъдат от полза при заличаването на белези по кожата.

В домашни условия розовото масло може да се добавя към кремове, шампоани, лосиони за тяло и други видове козметика. Ако приготвяте сами серум за лице , на 15 мл базово масло – добавете 3 капки етерично масло от роза. На 100 грама лосион за тяло, са нужни 10 капки.

Венчелистчетата на цветовете са годни и за консумация. Те могат да се използват за ароматизиране на храни, като гарнитура, като билков чай, както и да се консервират със захар във вид на конфитюр.

Изпитани рецепти от Зоя.БГ:

Балсам за устни РОЗА

4 грама восък от роза

3 грама масло от карите

1 капка розово масло

Разтапя се на водна баня 4 г розов восък, след това се добавя 3 г карите. След като маслата се разтопят, се свалят от водната баня и се добавя една капка от етерично масло от Rosa Damascena.
Изсипва се в гилза или бурканче.

Крем за лице за суха и зряла кожа

40 грама масло от карите

20 грама арганово масло

4 капки розово масло

Разтопете на водна баня двете базови масла. Свалете и след като се охладят леко, добавете маслото от роза. Съхранявайте в стъклено бурканче. Ползвайте сутрин и вечер на добре почистено лице.

Продукти, на Zoya Goes Pretty с розово масло:

Био розово масло 0.5 мл
Спрей за лице с шипка и роза – био – 50мл
Масло от карите с роза – 100% чисто и нерафинирано – 60 г
Рол-он с българска шипка и роза

Източници:

  1. Натурални продукти: Роза, достъпно в: http://bulgarianrose.bg/content/index/category/182, последно посетен на: 27.08.2019 г.
  2. Bulgarian Rose Oil, достъпно в: http://rozarium.net/w/p/c/48/en , последно посетен на: 27.08.2019 г.
  3. Rose oil, достъпно в: https://en.wikipedia.org/wiki/Rose_oil, последно посетен на: 27.08.2019 г.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *