Блог на група експериментатори
Търсене

Мака – червена, черна и жълта

Автор: Ани / www.molif.com

Какво представлява и как се добива?

Мака, или пеурански женшен (Lepidium meyenii), е ядливо двугодишно растение от рода Brassicaceae, което произхожда от Южна Америка и вирее във високопланинските части на Андите.

Ядливата част от растението е коренът, който представлява нишестена грудка, подобна на ряпа.

Считат мака за супер храна, тъй като притежава множество благоприятни за здравето качества. В Перу коренът от мака е неразделна част от дневното меню на деца и възрастни, главно поради факта, че на голяма надморска височина виреят предимно две култури – картофи и мака, но също така и поради стойността на мака като храна, която поддържа силата и издръжливостта на организма.

Също така мака се счита за натурален афродизиак, който подобрява либидото както при мъже, така и при жени, и повишава енергията, поради което е предпочитана добавка към режима на спортисти и хора с активно ежедневие.

Обичайно коренът от мака се изсушава и стрива на фин прах, който се добавя към напитки, сладкиши или други храни. Това е и видът, в който ще откриете мака в търговската мрежа.

Мака на прах е подобна на брашното и затова е подходяща като добавка към много видове рецепти.

Видове мака

Всеки сорт мака е специфичен по своя състав и въздействие. Различаваме следните основни видове:

Прахът е светлокафяв на цвят, с остър вкус. Този сорт облекчава симптомите в менопаузата и върши чудесна работа за балансиране на хормоните в женското тяло. Също така помага за поддържане на красива и здрава, сияйна кожа.

Това е рядък вид на перуанския корен, който съдържа най-много антиоксиданти. Червената мака е полезна за постигане на добър хормонален баланс, подобряване на настроението, увеличаване на силата и издръжливостта, намаляване на умората и стреса и облекчаване на симптомите на депресия.

Доста често този сорт се нарича естествена виагра. Той помага за изграждането на мускулна маса при спортисти, действа като естествен антидепресант и подобрява паметта и процесите на учене.

Съществува и розов вид мака, но той е по-рядко срещан.

Състав на мака

Коренът от мака съдържа главно въглехидрати, протеини, мазнини и хранителни фибри. Освен това е богат на антиоксиданти, аминокиселини и растителни стероли и е добър източник на витамин C, D, E и B6, желязо, магнезий, селен, калий и калций.

Странични ефекти от консумацията на мака

Като цяло консумацията на мака се счита за напълно безопасна.

При доказани проблеми с функцията на щитовидната жлеза се препоръчва да се избягва консумацията на мака.

При бременни и кърмачки е препоръчителна консултацията с медицински специалист преди включването на мака в обичайния хранителен режим.

Мака е и естествен антиоксидант, следователно предлага известна защита срещу увреждането на кожата от радиацията на слънчевите лъчи, но само при прилагане директно върху кожата, а не при консумация.

Въпреки това не се препоръчва да се използва в чист вид като единствен фактор за слънцезащита, тъй като SPF факторът е незначителен.

Как да използваме мака?

Брашното от мака е подходяща добавка към напитки, сладкиши и десерти като палачинки, например, а също и към супи или рецепти с печене.

Както всяка друга добавка, мака не бива да се приема в големи количества. За начало е хубаво да се започне с по-малки количества от половин чаена лъжичка на ден, като една супена лъжица е средната дневна доза. Препоръчително е да се правят почивки през няколко дни, ако консумирате мака всеки ден.

Маката е била високо ценена в продължение на векове като храна-чудо, така че не е изненада, че се е превърнала в задължителна добавка към смутита, сокове, сурови десерти и салати. Не добавяйте маката към горещи ястия и избягвайте варенето, тъй като тя ще изгуби положителните си качества.

Освен като хранителна добавка с изключителни качества, мака е известна и с козметичните си качества. Поради положителното влияние върху хормоните и съдържанието на витамини и минерали мака помага с редуциране на ефектите от стареене, обновява кожата и я прави сияйна.

Чрез съдържанието на витамини С, D и Е в мака се подпомага и регулира естественият колаген и се неутрализират свободните радикали, които причиняват увреждане и възпаление на кожата.

Източници:

  1. Peruvian Maca (Lepidium peruvianum): (I) Phytochemical and Genetic Differences in Three Maca Phenotypes, достъпно в: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4614013/, последно посетен на: 24.06.2020 г.
  2. The Truth About Maca and Your Libido, достъпно в: http://highporosityhair.com/natural-oils-for-high-porosity-hair-choose-wisely.html, последно посетен на: 24.06.2020 г.
  3. 9 Benefits of Maca Root (and Potential Side Effects), достъпно в: http://science-yhairblog.blogspot.com/2014/07/moisturizing-low-porosity-hair.html, последно посетен на: 24.06.2020 г.
  4. Maca, A Nutraceutical From the Andean Highlands, достъпно в: https://www.curlsandpotions.com/pages/hair-porosity, последно посетен на: 24.06.2020 г.
  5. Lepidium meyenii, достъпно в: https://blog.viviscal.com/how-to-repair-hair-porosity/, последно посетен на: 24.06.2020 г.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *