Блог на група експериментатори
Търсене

Моной – свещеното масло на Таити

Моной се прави като се накиснат цветчетата таитянска гардения (позната също като тиаре) в кокосово масло. „Моной“ е таитянска дума, която означава „ароматизирано масло“, също и „свещено масло“. Любимо на френските полинезийци като омекотяващ природен продукт за кожа и коса, то вече е доста популярно в САЩ, започва да си проправя път и в Европа.
Самата гардения (Gardenia taitensis) е била открита от учени на кораба на Капитан Джеймс Кук по време на първото му тихоокеанско пътешествие (1768–1771). Красивите бели цветя тиаре са душата и символа на Таити. С него свещениците миропомазват новородените след кръщенето, използват го и за освещаване на различни предмети. Не само жените, но и мъжете се закичват с гардении по време на церемонии и празници, а венците и герданите, сплетени от тях, се считат за израз на топъл прием и гостоприемство при среща с чужденци.

Тиаре имат интензивен, сладък, упойващ аромат. Местните го пренасят в масло със специален процес, наречен „enfleurage” – френски термин, който обозначава метода на екстракция. Цветята се събират на ръка, преди венчелистчетата да са се разтворили и в рамките на 24 часа трябва да се поставят в кокосово масло. Киснат се в продължение на 15 дни, докато се развие цялото богатство от аромати. Минимум по 10 цветчета за литър масло е оригиналното съотношение в композицията.
Мирисът на тиарe е много популярен и в парфюмерията – доминиращо флорален, той отваря и възбужда сетивата. Среща се и дамски, и в мъжки композиции, като навява усещане за далечни екзотични острови.
Чистото моной е наситен тропически дъх. Полу-стабилно масло, което означава, че се топи при температура над 24 °C.

Свойства и приложения
Придава блясък на сухата, хвърчаща и късаща се коса. Заздравява косата и ускорява растежа ѝ. Може да се използва като подхранваща маслена маска преди шампоана.

 

 


Кожа
Местното население в южнотихоокеанските острови традиционно са използвали моной, за да предпазват и облекчават кожата от действието на острия вятър, силното тропическо слънце и изсушаващата солена вода. Това тропическо масло се оказва много добра целогодишна грижа и в умерените географски ширини като нашата. Хидратира и омекотява през зимата, когато кожата е пресушена и зачервена от студеното време, вятъра, климатиците и сухият въздух в помещенията. През лятото ще донесе облекчение на обтегнатите участъци след излагане на слънце и при изгаряне. Не притежава слънцезащитен фактор, но подпомага добиването на тен с приятен нюанс. Може да се използва като омекотител за лакти и пети, както и като заздравител за нокти.
Тъй като овлажнява, без да омазнява, и подобрява еластичността на кожата, моной може да се ползва като превенция против стрии. Добавен в домашна смес за сапун, той придава мекота на кожата, а няколко капки във ваната оставят интензивен тропически дъх за ароматерапия.

Източници:
https://en.wikipedia.org/wiki/Monoi_oil
https://en.wikipedia.org/wiki/Gardenia_taitensis
http://www.livestrong.com/article/396504-how-do-i-fast-with-coconut-oil/
https://emtagebeauty.wordpress.com/2012/02/14/monoi-oil-its-benefits-for-your-hair/
http://www.beautyandtips.com/beautyoils/10-fabulous-benefits-of-monoi-oil/
https://eminenceorganics.com/ca/blog/2015/06/03/3-things-you-didnt-know-about-monoi

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *