Блог на група експериментатори
Търсене

Равенсара и равинтсара

Автор: Ани/ www.molif.com

Какво представлява и как се добива?

Съществуват два вида масло под сходно име: равенсара и равинтсара. Маслото от равенсара се добива чрез метода на парна дестилация от листата и клонките на вечнозеленото дърво Ravensara aromatica, а маслото от равинтсара – от Cinnamomum camphora.

И двете дървета се срещат главно на остров Мадагаскар и принадлежат към едно и също семейство – Лаврови, наброяващо приблизително 2500 различни вида дървета и храсти.

Семейство Лаврови включва: камфор (Cinnamomum camphora), канела (Cinnamomum zeylanicum), розово дърво (Aniba rosaeodora), дърво хо (Cinnamomum camphora)), равенсара (Ravensara aromatica), равинтсара (Cinnamomum camphora) и много други.

Ароматът на равенсара е свеж и енергизиращ, с леки плодови нотки и дъх на лекарство – почти като на розмарина, но значително по-деликатен и сладък. Равинтсара се доближава повече до аромата на чист евкалипт или камфор.

Маслото от равенсара се смесва отлично с евкалиптови, дървесни, ментолови и цитрусови масла, с бор, лавандула и розмарин.

Тези два вида масло са доста различни както по аромат, така и по химичен състав.

Състав на маслото от равенсара:

Съдържа малки количества естрагол, сапонини, алфа-терпинеол, висок процент лимонен и линалол и съвсем малко евкалиптол (около 5%).

Състав на маслото от равинтсара:

Вместо да е богато на камфор, маслото от равинтсара е с високо съдържание на евкалиптол – около 45%, съдържа още гераниол, лимонен и линалол.

Как да използваме равенсара и равинтсара?

Равенсара е с антибактериално, антисептично, дезинфектантно и бактерицидно действие в грижата за кожата. Има антивирусно действие и, както и равинтсара, се използва често в ароматерапията за освобождаване от натрупани секрети в дихателната система.

Антимикробните качества на равенсара са добре познати, както и употребата на това масло като средство за намаляване на ефектите от всекидневния стрес.

И двата вида масло се препоръчват с цел намаляване на усещането за болка в мускулите и главоболие.

Употребата на равенсара, както и на равинтсара, в ароматерапията е уместна с цел временно облекчаване на симптомите на настинка и кашлица и при различни дихателни инфекции.

Често равенсара се използва като допълнителна съставка в комбинации с други етерични масла, подходящи при терапии за засилване работата на имунната система. Облекчава симптомите на депресия и подобрява качеството на съня.

Равинтсара е по-подходящ продукт при облекчаване на дихателни проблеми, докато равенсара има по-добър ефект върху различни кожни проблеми като херпес, например, и е с по-силни антивирусни свойства.

Двата продукта се комбинират отлично.

Странични ефекти от употребата на равенсара и равинтсара

Като цяло и двата вида масла са нетоксични и не раздразват кожата. Но тъй като в някои случаи употребата на етерични масла може да влоши съществуващи вече алергии, препоръчва се винаги да се тества малко количество от маслото върху ограничен участък от кожата.

Маслото от равенсара не се препоръчва на бременни жени и деца под 6 години.

Равинтсара се счита за по-меко и безопасно за честа употреба етерично масло, така че избирайте внимателно този от двата вида, който е по-подходящ за вас и вашите цели.Източници:

  1. Ravensara rant, достъпно в: https://roberttisserand.com/2010/02/ravensara-rant/, последно посетен на: 29.11.2019 г.
  2. Ravintsara vs Ravensara: What’s the difference?, достъпно в: https://aromaticstudies.com/ravintsara-vs-ravensara-whats-the-difference/ , последно посетен на: 29.11.2019 г.
  3. Ravensara, достъпно в: https://en.wikipedia.org/wiki/Ravensara, последно посетен на: 29.11.2019 г.
  4. Ravensara aromatica, достъпно в: https://en.wikipedia.org/wiki/Ravensara_aromatica, последно посетен на: 29.11.2019 г.
  5. Ravensara Essential Oil, достъпно в: https://oilhealthbenefits.com/ravensara-essential-oil/, последно посетен на: 29.11.2019 г.
  6. Ravensara / Ravintsara Confusion, достъпно в: https://www.naturesgift.com/aromatherapy-information/how-to-use-essential-oils/ravensara-ravintsara/, последно посетен на: 29.11.2019 г.Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *