Блог на група експериментатори
Търсене

Супербилка родиола


Rозова родиола (Rhodiola rosea ), известна още като златен корен, е растение, което можем да класифицираме като супербилка. Подобно на суперхраните, които доставят изключително богат спектър хранителни вещества в концентриран вид, супербилките оказват лечебен ефект едновременно на няколко нива в организма. И при тях важи правилото „по-малкото е повече”.
Вероятно една от причините родиола да нашуми във „века на депресиите” (както лекарите определят
XXI век), е фактът, че представлява естествен антидепресант и е мощен адаптоген – т.е. нещо като природна „антистрес терапия”.


 

В народната медицина
Розовата родиола, която вирее във високи песъчливи райони с полярен и субполярен климат, е отдавна позната в Русия и скандинавския свят, където е помагала на местните да оцелеят в суровите условия на почти целогодишна зима. Викингите са я използвали, за да повишат силата и издръжливостта си. Сибирците са я почитали като „подарък от духовете” и са я ползвали като разменна монета с грузинците, за да се сдобият вино, плодове, чесън и мед. И до ден днешен в сибирските села младоженците получават ритуално букет корени от родиола  –  за да подсилят плодовитостта си и да си гарантират здраво поколение. Още по на изток в Азия, чаят от родиола е бил незаменимо природно средство при простуда и грип, а монголските знахари са го предписвали на туберкулозно болни.

Научен опит
Родиолата е научно описана за пръв път чак през 1961 г., когато руският ботаник Г.В.Крилов отива на експедиция из почти непроходимата тайга на планина Алтай и свързва прочутата билка златен корен с Rhodiola rosea – подвид на вечнозелените растения Rhodiola. От 1969 г. алкохолният екстракт от родиола е включен в официалната руска медицина като стимулиращо средство при хронична умора и намалена работоспособност.
Някои изследователи отдават оскъдната информация за розовата родиола до този момент на политиката на бившия СССР, която е искала да запази в тайна от западния свят чудодейните свойства на билката. Други приписват причината на фармацевтичната индустрия, която няма интерес това мощно оръжие във фитолечението да добие масова популярност. Всъщност, по-правдоподобната версия е, че голяма част от научната литература, посветена на розовата родиола, е била публикувана на славянски и скандинавски езици.

Кои са основните научно доказани лечебни свойства на родиола?

–         Облекчава напрежението при умора§стрес§депресия

–         Подобрява паметта и повишава психичната енергия

–         Ускорява възстановяването след активна физическа дейност

–         Подсилва репродуктивната система

Розовата родиола (Rhodiola Rosea) вирее в планинските вериги в Централна Азия, Алпите, Пиринеите, Карпатите, в Скандинавия и Великобритания. Счита се, че активните вещества в нея са розавините (розавин, розин и розарин). Повечето клинично проведени изследвания са направени с екстракти от розова родиола, съдържащи минимум 3% розавини. Тъй като целият вид Rhodiola включва около 20 подвида, е важно да се уверите, че приемате именно Rhodiola Rosea, тъй като само нейното действие е научно доказано.

Лечебни ефекти

Адаптоген§Антистрес
За да бъде една билка или храна адаптоген, тя трябва да отговаря на следните три условия:

–         да е безвредна и да не пречи на нормалните физиологични функции на организма

–         действието й да е неспецифично – да повишава устойчивостта към широк спектър от неблагоприятни фактори: физични, химични и биологични

–         да оказва нормализиращо действие независимо от посоката на патологичните промени (ако даден параметър е висок, да го понижава, и обратно)

Действието на родиола като адаптоген е безспорно. Тя  повишава производството на серотонин и едновременно с това потиска кортикотропин освобождаващия фактор (хормонът, който организмът отделя при стрес). Резултатът е, че билката помага на организма да се адаптира по-лесно и регулира инстинктивната му реакция „бий се или бягай” . А психическият стрес представлява именно това: проява на  реакцията „бий се или бягай” в неправилен момент. Отделят се свръхколичества адреналин, които физически да подготвят организма за кризисна животозастрашаваща ситуация (а такава не настъпва).
Антиоксидант с противораково действие
Родиола е богата на полифеноли, известни с антиоксидантното си действие. Експериментално билково лечение с онкоболни пациенти, приемащи три вида медикаменти, доказва, че родиола намалява токсичния им ефект върху черния дроб и в същото време повишава антиканцерогенните им свойства. При здравите хора билката има класическото действие на антиоксидант – предпазва нервната система от оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. 

Стимулира психическата активност
Изследвания на различни руски учени, проведени още в края на 60 те и през 80-те години, успяват да хвърлят повече светлина върху това как родиола повишава биолектрическата активност на мозъка. Тя стимулира производството на невротрансмитерите норепинефрин, допамин и серотонин в централната нервна система. Именно заради това родиола действа много добре на настроението, повлиява депресията (при която нивата на тези вещества са понижени) и не се препоръчва при мания и параноя (където са повишени). При всички останали хора родиола повишава познавателните функции (мислене, анализиране, планиране), както и концентрацията, паметта, възприемането и способността за усвояване на нов материал. Предполага се, че родиола може да повлияе благотворно и смущенията в паметта, свързани с възрастта.


Повишава физическия капацитет
Изследвания с велоаргометър, проведени със скиори и биатлонисти, участвали на олимпиади, и мъже, които не се занимават професионално със спорт, доказват, че родиола повишава физическия капацитет и драматично скъсява периода на възстановяване между серии с високоинтензивно натоварване. Регистрирано е и повишаване на издръжливостта (капацитетът да се поддържа физическа дейност въпреки умората). А това, което различава розовата родиола от класическите стимуланти е качеството й на адаптоген. При класическите стимуланти първоначално повишената работоспособност е последвана от значителен спад, а многократната им употреба води до забавяне на рефлексите. При родиола обаче след първоначалния скок в работоспособността и последвалия спад, нивото й все пак се задържа над средното.

Подобрява репродуктивното здраве
При мъжете родиола повлиява добре еректилната дисфункция и преждевременната еякулация и освен това стабилизира простатната течност. При жените възстановява менструацията при аменорея (липса на цикъл), подсилва маточните тръби, стимулира работата на яйчниците и подготвя организма за създаване на поколение.

В какъв вид ще я откриете
Родиола обикновено е достъпна във вид на прах (изсушени корени), под формата  на капсули или като алкохолен екстракт. Може да приемате билката и като отвара – заливате с 1 ч.ч. вода 5 g корени родиола, нарязани на парченца, запарвате за около 4 часа и прецеждате.

Дозировка и странични ефекти
Розовата родиола има ниско ниво на токсичност и минимум странични ефекти. Препоръчително е да се приема в началото на деня, тъй като има стимулиращо действие и може затрудни заспиването или да предизвика прекалено реалистични сънища (не кошмари).
Усвоява се най-добре, когато е приета на гладен стомах, 30 минути преди закуска или обед. Препоръчителната дневна доза е между 150-600 mg на ден. Когато става дума за алкохолна настойка, тогава дневната доза е около 3-6 ml. Хората, които по принцип са по-тревожни, може да се почувстват превъзбудени, по-нервни или раздразнителни.
Родиола не се препоръчва при биполярно разстойство, мания и параноя, тъй като може да засили симптомите им, и не е подходяща за бременни и кърмачки (няма изследвания за тях).

Източници:

http://cms.herbalgram.org/herbalgram/issue56/article2333.html
http://www.rhodiolarosea.com/research/in-tribute-to-my-good-friend-dr-zakir-ramazanov
http://en.wikipedia.org/wiki/Rhodiola
http://www.livestrong.com/article/498441-rosavin-rhodiola-rosea-herb-for-depression/
http://www.livestrong.com/article/479105-how-does-rhodiola-rosea-affect-stress/
http://www.dietspotlight.com/rhodiola-rosea-review/
http://vitacorp.icthus.net/articles/russian_adaptogen.shtml
http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?p=297246
http://botanic.cc/home/botanic-products/bland/
http://blogs.saschina.org/chemicalparadigms/2010/11/18/fight-or-flight/
http://nanocom-bg.com/test/index.php?option=com_content&view=article&id=2045:rodiola-zlaten-koren-rhodiola-&catid=37:bilkolechenie&Itemid=100017
http://www.lekove.bg/articles/view/7/293
http://bilki.bg/page/1461/rodiola-zlaten-koren.html
http://www.vitasouth.com/pages/Various-Ways-of-Taking-Rhodiola-Rosea.html
http://www.highbeam.com/doc/1G1-96968309.html

Статия на Кристина

 

 

4 Comments

  1. Това е най- мощната билка, която някога съм пробвал. Тинктурата, която пия, е от Родиола от Рила, т.е. българска. Едиствено Родиолата в Рила съдържа вещества типични за типа в България.
    От този сайт разберете подробности от гледна точка на китайската медицина http://www.americandragon.com/Individualherbsupdate/HongJingTian.html

    Според конституцията ви билката има коренно различно действие – стимулиращо или успокояващо, защото основната и функция е да премахва горещината. Поради тази причина аз и група приятели – „тестери“, просто пробихме жегата и си функционирахме нормално.

    Приема на тази билка си е приключение за мен, пожелавам го и на вас, но внимавайте да не си изпържите мозъка с нея. Ползвайте я лекично и се наблюдавайте.

  2. Има една много важна подробност за която не споменавате нищо а е много важно. Родиола е мощен MAOI А и B инхибитор с над 80 % инхибиране на серотонин и допамин. Предозирането има ефект на антидепресантите от старото поколение за това не трябва да се употребява непрекъснато. Да се правят паузи от минимум седмица на всеки 4-5 дни прием и да се спазва тираминова и допаминова диета . Без сирена, червено вино, дроб, хайвери и пушени и солени риби и колбаси, шоколад и банани. Тъй като родиола има своството да усилва ефектите от други стимуланти не трябва да се прекалява с кафе и цигари и да не се използват наркотици и други стимуланти.

  3. Много полезен материал, искам да разбера в България може ли да се намери от някъде Родиола

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *