Блог на група експериментатори
Търсене

Относно степените на SPF – Фактор за слънцезащита

Накратко:

*SPF измерва защита от ултравиолетовите лъчи UVB – видът лъчи, от които кожата изгаря и които допринасят за рак на кожата.

*SPF не ви казва доколко едно средство за слънцезащита ще ви предпази от лъчи тип UVA, които също са опасни и увреждат кожата.

*Повечето дерматолози препоръчват средства за защита с фактор SPF 15 или 30. По-висок слънцезащитен фактор не гарантира много повече защита.


SPF (или Sunburn Protection Factor – фактор за предпазване от слънчево изгаряне) е начин да се измери доколко едно средство за слънцезащита предпазва кожата от ултравиолетови лъчи тип UVB – видът облъчване, което причинява слънчево изгаряне и може да спомогне за рак на кожата.

 • Ако кожата ви обичайно изгаря след 10 минути на слънце, нанасянето на слънцезащитно средство с фактор 15 (SPF 15) ще ви позволи да останете на слънце без да изгорите приблизително 150 минути (обичайното ви излагане на слънце се удължава 15пъти). Това е груба оценка, която зависи от типа кожа, интензитета на слънчевата светлина и количеството слънцезащитен крем, който използвате.
 • За най-добра защита експертите препоръчват употребата на слънцезащитни средства с фактор минимум 15, нанасянето им в подходящо количество (2мг/кв.см кожа или около 30 грама за цялостно покритие на тялото) и ново нанасяне на всеки 2 часа.
 • Повечето хора използват по-малко от нужното количество слънцезащитни средства, като използват от ¼ до ½ от необходимото количество. Като нанесете половината от нужното количество, вие си осигурявате фактор равен на корен квадратен от числото на фактора. Тоест, ако нанесете едва половината от необходимото количество слънцезащитен крем с фактор 30, ще получите ефективен фактор само 5.5!

Скалата на слънцезащитните фактори не е линейна:

 • Фактор 15 блокира 93% от лъчите UVB
 • Фактор 30 блокира 97% от лъчите UVB
 • Фактор 50 блокира 98% от лъчите UVB

Така погледнато, слънцезащитните средства с фактор 30 ви осигуряват само с 4% повече защита от слънцезащитните средства с фактор 15.

Или, казано по друг начин:

 • Слънцезащитните средства с фактор 15 (93% защита) позволяват на 7 от 100 фотона да преминат.
 • Слънцезащитните средства с фактор 30 (97% защита) позволяват на 3 от 100 фотона да преминат.

Така, макар да не удвоявате степента на защита, слънцезащитните средства с фактор 30 ще блокират половината облъчване, което слънцезащитните средства с фактор 15 биха пропуснали в кожата ви.

 


Изглежда сложно, но за да се опростят нещата, повечето дерматолози препоръчват употребата на слънцезащитни средства с фактор 15 или 30.
Защо да не използваме наистина висок фактор? Слънцезащитните средства с наистина висок фактор, например SPF75 или SPF100, не предлагат значително по-силна защита от средствата с фактор 30 и се счита, че всъщност подвеждат хората да си мислят, че са по-защитени отколкото в действителност. По тази причина FDA (Администрацията за храните и лекарствата на САЩ) не допуска да се отбелязва на слънцезащитни средства нищо повече от SPF30+. Средства с такъв етикет се считат за нарушение.

Най-важното е да запомните, че факторът измерва само доколко слънцезащитните средства ви предпазват от ултравиолетови лъчи тип UVB.

6 Comments

 1. az ve4e tri godini polzvam userin no mi napravi vpe4etlenie 4e petnata koito imam pak stanaxa po tmni neznaq ve4e kak dse predpazq

 2. Какво мислите за това домашно слънцезащитно масло:
  масло от кокос, масло от шея, гел от Алое Вера, сусамово масло и цинков окис?
  Защита 15 SPF

 3. На някои продукти за възрастни е отбелязано, че са подходящи и за деца, така че отговора е ..да!

 4. А може ли и възрастен да използва слънцезащитни средства за деца и съответно дете да ползва такива за възрастни?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *