Блог на група експериментатори
Търсене

Тихоокеанското чудо – масло от таману

Автор: Ани/ www.molif.com

Рецепти: Деси/ Зоя.БГ

Какво представлява и как се добива?

Маслото от таману е отлично средство за лечение и грижа за кожата, което от векове се използва в Югоизточна Азия и Полинезия. Маслото се добива чрез пресоване на ядките от вечнозелените тропически дървета Calophyllum inophyllum и Calophyllum tacamahaca. Тези дървета се смятат за свещени в цяла Полинезия, тъй като според преданията боговете живеят в тях, а дървесината се е използвала главно за изработката на тотеми и идоли.

Маслото не е подходящо за консумация като хранителен продукт, но има допълнителна стойност в медицината. Маслото от таману е с важно значение за местната икономика и продължава да се използва за масаж и лечение от населението на тихоокеанските острови.

Най-добрата му доказана употреба обаче си остава като средство за заличаване на белези и лечение на различни кожни състояния.

Състав на маслото от таману

Маслото от таману има характерна миризма и жълтозелен до тъмнозелен цвят.

Съдържа:

 • над 90% неутрални липиди
 • гликолипиди, фосфор и аминолипиди
 • витамин Е
 • стеаринова киселина
 • олеинова киселина
 • калофилова и инофилова киселина
 • наситени мастни киселини и глицериди

Странични ефекти от употребата на маслото от таману

Въпреки че този вид масло се счита за съвсем безопасен при локална употреба, все пак не са изключени възможни индивидуални алергични реакции.

При свръхчувствителна кожа или алергии към ядки и ядкови продукти се препоръчва винаги да се прави предварителен тест върху малък участък от кожата, а при появата на нежелани реакции употребата на продукта следва да бъде прекратена.

Маслото от таману не бива да се използва като самостоятелен слънцезащитен продукт, а само като допълнителна съставка.

Как да използваме маслото от таману?

Маслото от таману е незаменим помощник при заличаването на белези, тъй като притежава свойството да насърчава образуването на нови тъкани. С негова помощ наранената кожа зараства и се възстановява по-бързо.

Може да се използва при порязвания, одрасквания, ухапвания от насекоми. На тихоокеанските острови се прилага широко и като средство при ожулвания и изгаряния, пъпки, акне, суха или лющеща се кожа. Полинезийките използват маслото от таману и за предпазване на нежната бебешка кожа от обриви и раздразнения. Подходящо е за нормална, проблемна, мазна и смесен тип кожа.

Таману има отлична антиоксидантна активност, увеличава микроциркулацията и подобрява кръвообращението при масаж. Маслото се използва от жителите на някои острови и с цел изсветляване на кожата.

Рецепти от Зоя.БГ:

Масло за лице за проблемна кожа

10 г масло от лешник

5 г масло от таману

3 капки етерично масло от чаено дърво

Смесете маслата в стъклено шише 15 мл. Използвайте сутрин и вечер на добре почистена кожа на лицето.

Балсам за кожни раздразнения

30 г масло от карите

20 г масло от таману

10 г масло от невен

3 капки етерично масло от немска лайка

10 капки етерично масло от лавандула

Разтопете на водна баня маслото от карите. Махнете от котлона и добавете останалите масла. Изсипете в стъклено бурканче и оставете за 1 час в хладилник, за да стегне. Използвайте при ухапвания, охлузвания, ожулвания и сърбеж по определени части на тялото.

Рол-он за изсветляване на пигментни петна по лицето

4 г масло от таману

4 г масло от шипка

2 капки етерично масло от тамян

Смесете маслата в рол-он шише от 10 мл. Нанасяйте на проблемните участъци на лицето сутрин и вечер.

Източници:

 1. Tamanu Oil, достъпно в: https://en.wikipedia.org/wiki/Tamanu_oil, последно посетен на: 26.09.2019 г.
 2. Health Benefits of Tamanu Oil, достъпно в: https://www.verywellhealth.com/health-benefits-of-tamanu-oil-89519, последно посетен на: 26.09.2019 г.
 3. Tamanu Oil, достъпно в: https://www.healthline.com/health/tamanu-oil, последно посетен на: 26.09.2019 г.
 4. Tamanu Oil Botanical Profile, достъпно в: https://www.volcanicearth.com/tamanu-oil-botanical-profile.html, последно посетен на: 26.09.2019 г.
 5. Tamanu oil and skin active properties: from traditional to modern cosmetic uses, достъпно в: https://www.ocl-journal.org/articles/ocl/full_html/2018/05/ocl180019/ocl180019.html, последно посетен на: 26.09.2019 г.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *