Блог на група експериментатори
Търсене

Постен таратор с пекан

Днес спретнахме вкусен таратор, но вместо кисело мляко използвахме орехово мляко от американски орех  или т.н пекан. Идеята за постен тарато е на Дани. Ореховото мляко се прави с орехи с прибавена вода в блендер, като се прецежда. Американският орех не е по-вкусен от българския орех, но ядките са по-големи. Направо са като мутанти.

Пекан (американски орех)

Съставките са обичайните за таратор: копър, краставица, олио (ние използвахме конопено) и сол (хималайска естествено)

В петък пък бяхме изкушени от дехидратирана пица (сурова), крекери с лен и зеленучкови кюфтенца. Директно от Родопите.

Ето как изглеждат:

Майстор на суровата пица: Дани

Снимките са леко размазани, защото бързахме да похапнем както винаги:)

Зеленучкови кюфтенца (сурови). Майстор: Дани
И накрая тиквички от Добростан

3 Comments

  1. Заквасването също е лесно – пасираш накиснатите ядки (белен слънчоглед, например) в съотношение 1:1. Може да започнеш и с по-малко вода. Колкото е по-гъсто, по-добре. Разбива се много добре в блендер, трябва да стане хомогенна смес. После се изсипва в буркан или друг стъклен съд и се оставя на топло място да си развие бактерийките. Може като допълнителна предпазна мярка да му добавиш пробиотици (аз слагам малко ефективни микроорганизми), за да е сигурно, че развива от правилния вид :)
    Разбире се, че е готово, когато се отдели течност отдолу („цвик“), а самата смес образува шупли, като мехурчета. Скоро ще приложа и снимков материал.

  2. За заквасване няма рецепта. само за яковите млека. по-добре питай дани:):)

  3. Ммммм, изглеждат мноооого вкусни! Днес се чудех как да си заквася мляко от ядки, ще се поразровя из старите блогове – сигурно пише как… Или ще питам Дани направо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *