Блог на група експериментатори
Търсене

Най-ценната храна за нашето тяло

Без капчица съмнение – това е въздухът. И за да бъдем максимално кратки и точни, нека припомним някои основни механизми, правила и аксиоми за работата и функцията на физическото ни тяло, и в частност на белите дробове:

 1. Дишането е процес, при който кислородът от въздуха, заедно с водата в организма, разрушава органичните вещества в тялото. При този процес се отделя химическа енергия, но също така вода и въглероден диоксид. Дишането е непрекъснат процес на прием на кислород, необходим за окислителните процеси в тялото и непрекъсната елиминация на въглеродния диоксид от тъканите. Няколко минути без кислород са достатъчни да спрат мозъчната и сърдечната дейност.

Дишането регулира и обмяната на газове между кръвта и тъканите.

Нека наречем просто белодробното дърво –  дървото на живота.

 • В момента на отделяне на въглеродния диоксид от белите дробове дебелото черво изхвърля непотребните на тялото отпадъци. Един от каналите в човешкото тяло според Аюрведа свързва именно тези два органа. В китайската медицина системата на свързване на чифтни с кухи органи отново рисува диадата бял дроб / дебело черво. Съвременната медицинска статистика набляга на факта, че най-честите метастази на рак на дебелото черво са локализирани в белите дробове. 
 • Проблемната кожа, наричана от китайската медицина „трети бял дроб“ се свързва с натрупани токсини в чревния тракт. Всички кожни болести са свързани с дисбаланси на протичане на енергията през белите дробове. Екземите често водят до астма. Аюрведа обяснява псориазиза като дисбаланс на Вата енергията, чието седалище е дебелото черво и Кафа енергията, която заедно с Вата управлява белите дробове.
 • Дихателната система „улавя“ патогенните фактори по време на навлизането им в организма и организира защитата. Някои от тях са спрени още на входа – носоглътката, чиито реснички задържат праховите частици, а лигавицата овлажнява и затопля поемания въздух. Поддържане на кръвообръщението
  ѝ осигурява защита на този важен, макар и често подценяван механизъм на дихателната система. Но проникналите навътре вируси, патогенни частици и отровни газове от околната среда водят до инфекции, пневмония, алергични прояви и други заболявания на дихателната система. Ако добре сме се грижили за имунитета, чистотата и проходимостта на каналите в нашето тяло, то организмът сам елиминира дошлите отвън „опасности“. В противен случай не отлагайте спешните мерки, последвани от терапия за повишаване на естествената защита на организма.
 • Времето е основна категория в източната и холистична медицина, важен аспект от нашия живот.

Възрастовият аспект на времето в Аюрведа определя детството като Кафа период (тук се класира най-вече детската „мокра“ кашлица, придружена от секрети в носа и белите дробове). Енергичният „Пита“ период съвпада със средната активна част от нашия живот. Забелязват се чести инфекции в белодробните тъкани – туберкулоза, коронарни заболявания, алергична бронхиална астма. Потокът на въздуха често е възпрепятстван от задържани кръвни съсиреци, мастни капки и мехурчета въздух в белодробните кръвоносни съдове, но пък това от своя страна е предотвратило тяхното нахлуване навътре към съдовете на други системи. Задължително е да включим профилактика на бял дроб и дебело черво преди да са настъпили сериозни увреждания.

Старческата възраст се определя като Вата период и тук, наред със ставните заболявания, властват сухата кашлица, псориазис, както и заболявания и дисбаланси, свързани с дебелото черво.

Сезонният аспект на времето е свързан с промяна на посоките на действие на енергията в природата. През есента енергията на природата започва да се движи надолу, към корените. Сокът на растенията се премества от стеблата, които изсъхват, към корените на растенията, където се установява в състояние на покой до настъпване на пролетта. Метаболитните процеси се забавят, за да съхранят жизнената енергия. Идва зимата – сезонът на Кафа енергията – студена, бавна, слузеста, бяла. В човешкото тяло протичат сходни процеси – застойни явления, натрупване на секрети в бронхите и мастна тъкан в организма. Необходими са ни топлината във всичките й възможни физически форми – храна, облекло, дом и по-дълга почивка, за да съдействаме за изграждане на здрав имунитет.

Късната есен и зимата са времето, когато вниманието към белите дробове трябва да е повишено и с леко изпреварващ ефект.

Състав и механизъм на действие на „Дишай свободно“

Действието е насочено към бял дроб, дебело черво и мозък.

Inula Rasemosa – билка от голямото семейство на Оман растенията. Хинди назавние: Пушкармула – „пушкар“ – хранене, напояване и „мула“ – корен.

Коренът на растението съдържа летливи субстанции, които съдействат за  проходими дихателни пътища. Веднъж навлезли в стомаха, те се резорбират в кръвта и оттам преминават в белодробната тъкан, където се изпаряват, създавайки лек дразнещ ефект. Този механизъм предизвиква отделяне, овлажняване и втечняване на секретите и изхвърлянето им от тялото през устната кухина. Понякога този ефект може да има раздразнително действие върху чревния тракт. В такъв случай се препоръчва „Дишай свободно“ да се взема след хранене.

Съдържа полизахарида „инулин“ – богат на фибри, достига неразтворим до дебелото черво, където действа като пребиотик, хранейки само добрите бактерии.

Свещен Босилек или Тулси (Ocimum sanctum) – Най-добрият адаптоген за бял дроб, стомах и надбъбречни жлези. В случая се използва антиастматичното действие на билаката. Богата на антиоксиданти и полифеноли.

Бибитаки (Terminalia belerica) – Една от съставните части на „Трифала“ , богата на фибри и полифеноли с насоченост към дебелото черво. Има и специфично действие върху централната част на мозъка, което повлиява благоприятно именно психосоматичната астма – за хора, които само при вида на облак или при мрачно време изпадат в криза, предизвиквайки  астматичен пристъп.

Дълъг пипер – Поради лекия си и лютив послевкус съдейства за прочистване на дихателните пътища и изхвърляне на секретите. Смесен с мед е широко използвано средство против кашлица. Една от съставните части на Трикату.

Препоръчителни съчетания:

 • Подкрепа на бял дроб  – с Трикату (при натрупани секрети, които трудно се втечняват), забавен метаболизъм и проблеми с храносмилането като лениви черва или несмляна храна, втрисания, придружни с усещане на студ + чай „Тулси Джинджифил
 • С чай Тулси Оригинал – при вирусни инфекции, грип, проблеми с храносмилателен тракт, най-вече тънки черва. Има алкализиращ ефект. Най-добрата билка за прана енергията.
 • При наличие на инфекции и алергия – с Куркума, чай Тулси Куркума / Джинджифил
 • При простуди, грип и вирусна атака – с Имунитет, Черен дроб / Бъбреци, Нийм, чай Тулси Пречистване
 • При детокс или проблеми с дебело черво – с Трифала, чай Тулси Пречистване
 • Със „Защита на сърцето“– подкрепа на кардиопротективните функции.

Хранителната добавка Дишай свободно можете да намерите в нашите смесени магазини или да поръчате онлайн.

Желаем ви слънчев и усмихнат ден!

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *