Блог на група експериментатори
Търсене

Укууба – масления „восък“ на Амазония

Произход
Дървото укууба (Virola surinamensis) произхожда от Амазонската джунгла, но се среща в цялата Централна и Южна Америка. То е изключително влаголюбиво и при подходящи условия достига 25-30 м височина. Елипсовидните му плодове съдържат големи маслодайни ядки (с до 60% съдържание на мазнини). Именно оттам идва и името му – ucu (мазнина) и yba (дърво). От всяко дърво укууба годишно се добиват от 30 до 50 кг ядки, от които със студено пресоване се извлича маслото.

Оригинални приложения
Първоначално дървото укууба е било ценено от местните основно заради дървесината и листата. Индианското племе waiapi, което живее в Бразилия, и до днес лекува маларията с инхалации на запарка с листа от дървото. Други племена ги използват като халюциноген в ритуалите си, или като емфие. Народните лечители познават добре противовъзпалителния ефект на маслото и го използват за облекчаване на артитни болки, ревматизъм, колит и язва. Тъй като успешно замества восъка и парафина, популярна употреба на маслото от укууба от местното население е като суровина за свещи. В последно време, откакто пробива в западния свят заедно с другите екзотични масла, все повече се популяризират козметичните му качества.

Миризма и текстура
Описват отчетливата му миризма като смесица от сапун и баркбекю сос – ухае едновременно „на чисто“ и „на земя“. Други оприличават аромата на стара къща със старинни полирани предмети. Веднъж попило в кожата, започва да изпуска дъх на оппушено дърво. На цвят е бежово със златисти и тъмнокафяви ивици и стои на едри бучки. Изключително твърдо е и не е мазно – ако го разтъркате между пръстите си, усещането върху кожата напомня на восък. Втрито самостоятелно, оставя усещане за лек защитен матиращ филм.

Композиция
За разлика от по-познатите африкански и южноамерикански растителни масла, които се топят при контакт с човешката кожа, маслото от укууба има много висока точка на топене
(цели 53 °C). Способността му за осапуняване (220 mg KOH/g масло) превишава тази на телешката лой, която обикновено се използва в сапуните и го прави подходящ веган заместител на тази суровина.
70% от съдържанието му е тримиристин – триглицерид на миристиновата киселина, който се използва широко във козметиката, фармацевтиката и хранителната индустрия, но класически се добива от индийското орехче.
Освен миристинова, маслото от укууба доставя лауринова и палмитинова киселина – всички те участват в деленето на клетките и съответно съдействат за поддържането на здрава кожа и коса. Доставя също витамин A (ретинол), който подпомага отпушването на порите, стимулира синтеза на колаген, ускорява клетъчния метаболизъм и по този начин заличава разликите в пигментацията и цялостно омекотява кожата. Доставя незаменими мастни киселини и феноли, които оказват хидратиращ и противовъзпалителен ефект, и подпомагат защитната функция на кожата.

Свойства и приложения
Може би най-изявеното му свойство е анти-ейдж. Може да се използва, за да възстанови и задържи влагата в сухата и зряла кожа. Нанесено върху лицето, маслото от укууба не запушва порите, както би се случило с по-мазните масла като кокосово и рициново например. Тъй като е едно от най-твърдите растителни масла, най-добре е да се разтопи на водна баня и да се смеси с друго по-меко масло или олио – за по-лесно нанасяне и за да се избегне леко лепкавият ефект, който оставя. Популярна смес, която може да послужи и за основа на по-богати смеси, е масло от укууба и ший в съотношение 1:5. Препоръчва се също за възстановяване на косата и скалпа – отново в комбинация. Високата му точка на топене го прави много подходящо за стабилизатор на текстурата при домашно приготвени балсами за устни.
Източници:
https://en.wikipedia.org/wiki/Virola_surinamensis
http://mosskincare.com/what-is-ucuuba-butter/
http://www.naturaloilsandbutters.com/uccuba-butter/
https://www.youtube.com/watch?v=Rh2q6udKYMM
https://www.youtube.com/watch?v=lqyM2isvI9Q

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *