Блог на група експериментатори
Търсене

Бах

 „Дори и да се излекувате сега, пак може да се разболеете от същото, ако не промените начина си на мислене“ 

Д-р Диана Милушева е един от малкото Бахови терапевти  у нас. С нея си поговорихме за същността на цветолечението – тинктури от цветя, заредени с определена честота на фина енергия, които имат силата да балансират и лекуват.

DianaMilusheva
Д-р Диана Милушева:

Квинтесенцията на Баховата терапия (цветолечението) е, че има връзка между цветята и душевните състояния. Как всъщност е открита тази взаимовръзка?

 Докато работи като бактериолог в голяма Лондонска болница, д-р Бах (1886 – 1936) създава седем ваксини като разрежда бактериални щамове, n на брой пъти. Tова е идея от хомеопатията – разреждането с вода води до потенциране, увеличаване на ефекта. Добавя фруктоза и така създава гранули, които се приемат орално и ефектът се оказва още по-добър, отколкото при подкожното ваксиниране. Тъй като изолирането  на бактериите е доста трудно, той започва да търси техния еквивалент в природата. Смятал е, че това може да са минерали (на този принцип например са създадени Шуслеровите соли). Започва да изучава трудовете на древните келти, които са лекували с роса от цветя. По това време той вече е бил с тежката диагноза рак на панкреаса, като за него е било предизвикателство как да получи екстракта, който съдържа лечебната капка роса – тя се появява, която слънцето огрее навлажненото растение. Д-р Бах стига до извода, че хората със сходни телесни заболявания имат и сходни психологически проблеми. Намирайки такава корелация, той допуска, че физическите заболявания се причиняват от сериозен конфликт на физическото тяло с духовното тяло. В наше време това вече е доказано – квантовата физика вече е много развита, генетиците доказват енергийната същност на всяко едно заболяване. Има терапии, основани само на силата на мисълта – и тук не говорим за плацебо ефекта. Става дума например за терапията на Норбеков, за практики като рейки, които лекуват без какъвто и да е било допир.

Цветотерапията е много близка като идея до хомеопатията. Каква е разликата?

Всъщност цветотерапията се приема за най-висшата форма на хомеопатията. Разликата е, първо, в самият произход на лекарствените средства – при хомеопатията може да има следи от молекулите, които са били в първоначалния разтвор, от който е тръгнало потенцирането (или разреждането). В цветотерапията има само чиста енергия, само кванти. Тя съществува материално само благодарение на водата, в която е потенцирана или съответно разредена. Водата е само носителят, а не веществото. Другата разлика е, че хомеопатията, освен от психологическия профил на човека, се интересува и от физическата му симптоматика. Баховият терапевт трябва да разбере какво е психологическото разстройство на човека и на какво ниво е.

Bach

Теорията на д-р Бах е, че заболяването идва при човек, за да му покаже нещо, нали така?

Всъщност това е само интерпретация на думите му. Д-р Бах казва – нещо, което в днешно време твърдят много психолози и психиатри – че заболяването е една трудност. Не е нещо лошо, а нещо, което идва да ни научи, да покаже, че трябва да променим нещо в себе си. По-голяма част от нашите действия, мисли и чувства идват от подсъзнанието и ние невинаги знаем какво се случва там. Има специалисти, които използват хипнозата, те биха могли да променят моделите в подсъзнанието, но това е рисково, защото пациентът става много манипулиеруем впоследствие. Баховата терапия не отнема нищо, само трансформира енергията. Д-р Бах казва, че дори и човек да бъде излекуван в дадения момент, той пак може да се разболее от същото или нещо подобно, ако не промени начина си на мислене.

Toва звучи много ясно на логично ниво, но тогава излиза, че хората, които се разболяват от рак или тежки автоимунни заболявания носят много тежки пороци и затова получават тежки уроци…

Всеки получава своите лични уроци. Приемаме, че не е хуманно да мислим, че хората, които се разболяват от онкологични заболявания, сами са предизвикали тези заболявания. Всъщност става дума за съвсем различно духовно ниво. Човешкият разсъдък е така устроен, че приемаме нещата като крайни. За да ни е по-лесно да живеем и да разбираме света,от момента, в който се родим, започваме да си поставяме граници. Разбираме равновесието като баланс между противоположности, между светло и тъмно, между добро и лошо, раждане и смърт. Това е начин на мислене, който трябва да променим. Представете си, че влизате в една сфера – и трябва да намерите началото и края й. Не може да се справите, защото това просто не е възможно. Автоимунните заболявания на практика са анормална реакция на човешките клетки, които принципно трябва да ни пазят, но започват да атакуват собствените клетки. Тоест, това се случва с някаква команда, която нашият организъм –  ние, им даваме. И това е така, колкото и да не искаме да поемем отговорност за състоянието си. А що се отнася до онкозаболяванията – има едно схващане на американски лекар от началото на XX в. – той казва, че ракът представлява процес на възстановяване на организма, който обаче не може да бъде преустановен. Това се случва във всяка една секунда в нас – разболяваме се, но не разбираме за това, защото организмът ни взима мерки и оздравяваме.

Съществува теория, че някои онкозаболявания са предизвикани от неправилен режим на хранене. Тази теория не противоречи ли на теорията на д-р Бах?

 Не, напротив. Става дума за същото, защото храната е енергия. Самият д-р Бах е бил пълен вегетарианец. Той разделя растителния свят на три групи: с ниски енергийни нива (мъховете, лишеите), с приблизително равни на човешките енергийни нива (всички растения, които използваме за храна) и с много високи енергийни нива (тези, които използваме за лечение). Така че няма никакво противоречие в двете теории – те са взаимосвързани. Правени са опити с плъхове – когато им се даде различна тяхната видова храна (зърнената) – например месо, те започват да развиват туморни заболявания. И когато отново се въведе видовата им храна, се наблюдава обратно развитие на туморния процес. Това само по себе си е доказателство, че когато човек се разболява от тумор, е в резултат на грешка, която той допуска на енергийно ниво. (Храната е енергия). Баховата терапия всъщност е нещо изключително просто, елементарно. Но, ние, съвременните хора, приемаме простотата като посредственост, като примитивност.  А всъщност простотата означава хармония, единство. Храненето е основата, но трябва да сме в хармония и с душевността си.

Кои проблеми се повлияват най-добре от Баховата терапия?

Най-често ме търсят хора с много тежки панически атаки и развити страхови неврози, които са преживели някакъв шок. Търсят промяна хора, които са нерешителни, хора, които са много гневни и не могат да понасят реакцията си спрямо нещата, които се случват. Има и много с проблеми със стомашно-чревния тракт, с ендокринната система.

1279889270_bach remedy guide

За колко време можем да забележим ефект, ако започнем цветолечение?

Колкото по-силно е изразен проблемът, толкова по-бързо става повлияването. Например хората, които много лесно избухват, още на втория ден казват, че са много по-спокойни, не реагират така остро на нещата, които преди за ги дразнели и провокирали. Има такива, които усещат ефекта в края на втората-третата седмица. Три седмици всъщност е максималният срок, в който един пациент трябва да усети въздействието на есенциите. Липсата на ефект може да се дължи на две неща. Възможно е Баховият терапевт да не е достатъчно опитен, да няма достатъчно познания, за да даде ефективна комбинация. Тя няма да навреди, но няма и да подейства. Другият вариант, по-често срещан, е ако пациентът сам не осъзнава кой е истинският му проблем или се самозалъгва.

Как протича прегледът при един Бахов специалист?

Една консултация трае 1 час. При мен специално започва с решаване на три теста – на конкретната ситуация, на характера и на отрицателния израз. Дават се твърдения, на които пациентът трябва да отговори с „да” и „не”, а на всяко твърдение отговаря определено цвете.

Любопитното е, че много често избраната комбинация от цветя накрая няма нищо общо с посочените от човека отговори – ние инстинктивно отказваме да приемем за валидни неща, които не са приятни да признаем пред себе си. Тук идва ролята на терапевта, който по време на последвалия разговор трябва да следи всички реакции, всички настроения на човека отсреща, дали има притеснения по определен въпрос, дали не иска да говори по дадена тема, или напротив, става прекалено разговорлив… В интернет се разпространяват много готови рецепти – няма лошо в това, но надали ще подействат. Една голяма част от терапията е обмена на енергии между Баховия терапевт и пациента.

Как точно се приготвят комбинациите от цветните есенции?

Първо се избират цветята за конкретния случай. Обикновено се приготвят комбинации от 30 мл, в които се поставят до 7 есенции – колкото по-малко, толкова по-добре. В този работен разтвор се поставят от 2 до 13 капки, аз слагам по 7 капки от всяка една есенция. За консервант обикновено се поставя бренди – така, както го е правил самият д-р Бах. Приемат се по индивидуална схема. Максималният прием е 6 пъти на ден по 4 капки. Някои пациенти развиват т.нар. лечебни кризи –  започват да се чувстват много изнервени или тревожни, това не е повод за спиране на терапията, може да се намали дозата. Всъщност, на практика не може да се говори за предозиране при Баховата терапия.

Колко дълго продължава терапията?

Ако става дума за конкретна ситуация, в която човек е затруднен, лечението продължава около 3 месеца. Говорим за лечението – самият ефект идва много по-бързо. Ако човек иска да трансформира характера си, да промени изначалната си реакция към ситуациите, това отнема обикновено около 6 месеца. Когато имаме физическо заболяване, тогава може да стигне и до 18 месеца.

Вярно ли е, че всеки би могъл да добие квалификация и да стане Бахов терапевт?

Да. Няма изискване за медицинско или каквото и да е образование. Квалификацията може да бъде получена по много начини, включително и от друг Бахов терапевт. Баховата терапия е разрешена за всички хора, първо  като самолечение и второ като терапия, която можеш да ползваш за лечение на близки и приятели – хора, които познаваш добре. Аз лично получих квалификацията си във Франция от д-р Жерар Волф. В тази връзка открих нещо много любопитно, което не е документирано никъде в литературата. Има абсолютно съвпадение между цветята, с които е лекувал д-р Бах, и билките, които е използвал българския народен лечител Петър Димков. Двамата са родени в една и съща година и по едно и също време са започнали да лекуват, използвайки силата на растенията. Този феномен е описан и в науката – хора, независимо един от друг, в различни държави правят едни и същи открития, по едно и също време. Това е в резултат на колективното съзнание. За разлика от д-р Бах, който е използвал слънчевия метод, Петър Димков е използвал същите тези цветя, като ги вари и прави отвари от тях – такава е традицията в българското билколечение.

Упътване за капките на д-р Бах (PDF)

Кристина

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *