Блог на група експериментатори
Търсене

Масло от репей

Автор: Ани/ www.molif.com

Какво представлява маслото от репей?

Репей (Arctium lappa, Burdock) е двугодишно тревисто растение, което се отнася към семейство Сложноцветни.

У нас е известен още с имената голям репей, чичек, лопуш, лепка.

Билката се използва с терапевтична цел в Европа, Северна Америка и Азия в продължение на стотици години.

Корените, семената и листата от репей са добре изследвани с оглед на популярните им приложения в традиционната китайска медицина.

Маслото от репей представлява извлек от корените на растението.

За екстракцията обикновено се използват други растителни мазнини – най-често това са базови масла от рода на слънчогледово олио или зехтин.

Съдържание на полезни вещества в маслото от репей:

Маслото от репей спира косопада и стимулира растежа на нова коса, като подобрява кръвообращението на скалпа. Съдържа витамини А, В и Е, протеини, желязо и други минерали, подпомагащи здравето и силата на косата.

Съдържа също калций и хром, както и важен компонент като инулина. Други важни съставки са мастните киселини – стеаринова и палмитинова.

Какви са ползите от употребата на маслото от репей?

Маслото от репей притежава отлични антисептични свойства.

При нанасянето на масло от репей върху кожата на лицето или върху косата то образува ципа, която предпазва от загубата на влага.

Полизахаридът инулин почиства повърхността на кожата и косъма от вроговени клетки, натрупани масти и мръсотия.

Широко използвано в грижата за косата, маслото от репей стимулира растежа, подхранва косъма, спомага за регулиране на омазняването на скалпа и прави косата мека и лъскава.

Локалното приложение на масло от репей предпазва космените фоликули от загиване, затова е особено популярно в терапии за лечение на косопад.

Маслото от репей е полезно и при лечението на различни кожни раздразнения и инфекции по скалпа, причинени от пърхот.

Полезно е за подхранване на кожата и косата, има противовъзпалителни качества и регенериращ ефект. Намалява сърбежа по кожата на главата и облекчава зачервяванията.

Маслото от репей подобрява кръвообращението като стимулира храненето на клетките и насищането на епидермиса с кислород и ускорява регенеративните процеси.

Има успокояващ ефект и при редовна употреба помага за възстановяването и обогатяването на здравия вид на кожата и косата.

Засилва метаболизма на кожните клетки, като по този начин ускорява лечението на увредената кожа и дори намалява появата на бръчки.

Овлажнява и подмладява кожата, а също така е особено препоръчително за директна употреба върху боядисана и увредена коса.

Маслото от репей е добро решение и за поддържането на здрави и красиви мигли и вежди. Благодарение на него миглите спират да падат, стават по-дълги и обемни, космите на веждите също се сгъстяват.

Странични ефекти от употребата на масло от репей

Маслото от репей се понася много добре от всички типове кожа. Няма известни странични ефекти, но при хора с установени алергии към растителни масла е добре да се избягва.

Във всички останали случаи преди първата употреба е добре да се направи обичайният тест върху ограничен участък от кожата.

Как да използваме маслото от репей?

  • при грижа за кожата
  • при грижа за косата
  • за масаж
  • за козметични цели
  • при приготвяне на домашен сапун

Маслото от репей се съчетава с всички видове етерични масла, затова може да се използва като допълнителна съставка на различни масажни миксове от натурални средства за поддържане на косата и кожата.

Втривайте с нежни, масажиращи движения маслото в кожата на главата.

Най-добре е да се използва вечер преди лягане и да се остави да действа през цялата нощ.

Това масло е особено подходящо и за обогатяване на козметични продукти като шампоани, кремове и маски за коса.

Освен за подхранване и овлажняване на косата може да се използва и като продукт за стилиране на косата.

Източници:

  1. Burdock root oil, достъпно в: http://floraleads.com/OILBUR.HTM, последно посетен на: 20.02.2020 г.
  2. Reverse Hair Thinning with Burdock Root Oil, достъпно в: https://www.naturaloilsforhair.net/2012/03/reverse-hair-thinning-with-burdock-root-oil.html, последно посетен на: 20.02.2020 г.
  3. What to know about burdock root, достъпно в: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320035, последно посетен на: 20.02.2020 г.
  4. Arctium lappa, достъпно в: https://en.wikipedia.org/wiki/Arctium_lappa, последно посетен на: 20.02.2020 г.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *