Блог на група експериментатори
Търсене

Драконов плод

Автор: Ани/ www.molif.com

Какво представлява?

Драконовият плод е плодът на няколко различни вида кактус, които се срещат в Америка.

Съществува дребен и кисел плод, наречен питая, от вида Stenocereus, но тук разглеждаме именно качествата на драконовия плод, наричан още и питахая, който е от вида Hylocereus.

Плодът е култивиран в Югоизточна Азия, Карибския басейн, Австралия и в повечето тропически и субтропически региони по света.

Името „драконов плод” е известно и се употребява от 1993 г. насам, по очевидна аналогия с люспите и бодлите по външната обвивка на плода, наподобяващи кожата на дракон. Имената питая и питахая произлизат от Мексико, но плодът може да бъде срещнат още и под името ягодова круша.

Цветовете на кактуса Hylocereus цъфтят само нощем, затова ги наричат още „лунно цвете“ или „Кралица на нощта“.

Сладките плодове питая Hylocereus имат кремообразна сърцевина и деликатен мирис и биват три различни вида:

 • Бяла питая – плодът е с червена обвивка и бяла сърцевина. Това е най-често срещаният вид драконов плод.
 • Червена питая – плодът е червен на цвят както отвън, така и отвътре.
 • Жълта питая – плодът е с жълта обвивка и бяла сърцевина.

Плодът обичайно тежи от 150 до 600 г, но отделни екземпляри могат да достигнат до един килограм.

При консумация плодът се разрязва на две, а сърцевината се отделя. Текстурата на драконовия плод е подобна на киви, а вкусът е сладък и близо до този на пъпеша.

Състав на драконовия плод:

Драконовият плод е нискокалоричен, не съдържа мазнини и е с високо съдържание на витамин С и калций.

Този вид плод е също така много добър източник на желязо и диетични фибри, а малките му черни семенца са с лек орехов вкус и са богати на липиди.

Маслото от драконов плод се извлича именно от семенцата, които са богати на различни видове киселини – главно линолеол, палмитин и стеарин.

Как да използваме драконовия плод?

Маслото, което се произвежда от семенцата на драконовия плод, е с богато съдържание на есенциални мастни киселини (омега-3 и омега-9), алфа-токофероли и антиоксиданти. То има светъл цвят и е без характерен собствен мирис, подобно на бадемовото масло.

Мастните киселини са основен компонент, осигуряващ енергията на здравата кожа, нормалното функциониране на епидермисните клетки и тяхното бързо възстановяване.

Маслото от драконов плод е отличен избор за добавяне към кремове, овлажняващи лосиони и много други козметични продукти.

Главните ползи от употребата на масло от драконов плод са:

 • успокоява увредената от слънцето кожа;
 • помага за намаляване вредите от акне;
 • придава сияен вид на кожата;
 • помага в борбата срещу преждевременното стареене на кожата;
 • действа като естествен овлажнител на кожата.

Консумацията на драконов плод би могла да помогне за засилване на имунната система поради хранителните и антиоксидантни качества на плода, високото съдържание на витамин С, минерали, както и ниското съдържание на калории.

Драконовият плод се счита за подходяща добавка към всякакви хранителни режими. Плодът е диетичен и богат на фибри, поради което чувството за ситост между две хранения е по-трайно.

Странични ефекти от употребата на драконов плод

При умерена консумация на драконов плод не са известни никакви странични ефекти.

Маслото от този плод също няма известни странични ефекти, но както при всички видове етерични масла, е добре да се прилага с повишено внимание и в минимални количества, ако е неразредено.

При бременни жени и деца под 6 години е добре употребата му да се избягва, както и ако не е съхранявано правилно и изглежда окислено.

Тъй като в някои случаи употребата на етерични масла може да влоши съществуващи вече алергии, препоръчва се винаги предварително да се тества малко количество от маслото върху ограничен участък от кожата.

Източници:

 1. Pitaya, достъпно в: https://en.wikipedia.org/wiki/Pitaya, последно посетен на: 03.02.2020 г.
 2. What Is Dragon Fruit and Does It Have Health Benefits?, достъпно в: https://www.healthline.com/nutrition/dragon-fruit, последно посетен на: 03.02.2020 г.
 3. Essential fatty acids of pitaya (dragon fruit) seed oil, достъпно в: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814608011783, последно посетен на: 03.02.2020 г.
 4. Dragon Fruit Seed Oil, достъпно в: https://skinactives.com/ingredients/dragon-fruit-seed-oil/, последно посетен на: 03.02.2020 г.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *