Блог на група експериментатори
Търсене

Драконов плод

Общото наименование Драконов плод носят плодовете на няколко различни вида кактус, които се срещат в Америка. Името „драконов плод” е широко разпространено и се употребява от 1993 г. насам, по очевидна аналогия с люспите и бодлите по външната обвивка на плода, наподобяващи кожата на дракон. Имената питая и питахая произлизат от Мексико, но плодът може да бъде срещнат още и под името ягодова круша.

Нека разгледаме по-конкретно качествата на драконовия плод от вида Hylocereus. Плодът е култивиран в Югоизточна Азия, Карибския басейн, Австралия и в повечето тропически и субтропически региони по света. Цветовете на кактуса Hylocereus цъфтят само нощем, затова ги наричат още „лунно цвете“ или „Кралица на нощта“.

Сладките плодове питая Hylocereus имат кремообразна сърцевина и деликатен мирис и биват три различни вида:

 • Бяла питая – плодът е с червена обвивка и бяла сърцевина. Това е най-често срещаният вид драконов плод.
 • Червена питая – плодът е червен на цвят както отвън, така и отвътре.
 • Жълта питая – плодът е с жълта обвивка и бяла сърцевина.

Плодът обичайно тежи от 150 до 600 г, но отделни екземпляри могат да достигнат до един килограм. При консумация плодът се разрязва на две, а сърцевината се отделя. Текстурата на драконовия плод е подобна на киви, а вкусът е сладък и близо до този на пъпеша.

Състав на драконовия плод:

Драконовият плод е нискокалоричен, не съдържа мазнини и е с високо съдържание на витамин С и калций. Също така е много добър източник на желязо и диетични фибри, а малките му черни семенца са с лек орехов вкус и са богати на липиди. А семента му са богати на различни видове киселини – главно линолеол, палмитин и стеарин.

Как да използваме драконовия плод?

• Под формата на масло:
Маслото се извлича от семенцата на драконовия плод. Има светъл цвят и е без характерен собствен мирис, подобно на бадемовото масло. Притежава богато съдържание на есенциални мастни киселини (омега-3 и омега-9), алфа-токофероли и антиоксиданти. Мастните киселини са основен компонент, осигуряващ енергията на здравата кожа, нормалното функциониране на епидермисните клетки и тяхното бързо възстановяване. Маслото от драконов плод е отличен избор за добавяне към кремове, овлажняващи лосиони и много други козметични продукти.

Главните ползи от употребата на масло от драконов плод са:

 • успокоява увредената от слънцето кожа;
 • помага за намаляване вредите от акне;
 • придава сияен вид на кожата;
 • помага в борбата срещу преждевременното стареене на кожата;
 • действа като естествен овлажнител на кожата.

• В свеж вид или изсушен:
Консумацията на драконов плод би могла да помогне за засилване на имунната система поради хранителните и антиоксидантни качества на плода, високото съдържание на витамин С, минерали, както и ниското съдържание на калории.

Драконовият плод се счита за подходяща добавка към всякакви хранителни режими. Плодът е диетичен и богат на фибри, поради което чувството за ситост между две хранения е по-трайно. Може да се добавя към всякакви видове шейк, зърнена закуска, крем или като декорация за сладкарски изделия, поради наситения си естествен розов цвят. Чудесно се съчетава с други плодове.

Трябва ли да се внимава при употребата на драконов плод?

При умерена консумация на драконов плод, независимо дали свеж или изсушен, не са известни никакви странични ефекти.

Маслото от този плод също няма известни странични ефекти, но както при всички видове етерични масла, е добре да се прилага с повишено внимание и в минимални количества, ако е неразредено.

При бременни жени и деца под 6 години е добре употребата му да се избягва, както и ако не е съхранявано правилно и изглежда окислено.

В някои случаи употребата на етерични масла би могла да влоши съществуващи вече алергии, затова се препоръчва винаги предварително да се тества малко количество от маслото върху ограничен участък от кожата.

Изпитани рецепти от Зоя Бг:

Ягодов шейк с розова питая

250 мл овесена напитка (или любимата ви ядкова напитка)

1 ч.л. розова питая на прах

5-6 ягоди

сироп от агаве на вкус

1 ч.л. пешън фрут на прах

Смесете всички съставки и блендирайте до получаване на хомогенна смес.

Източници:

 1. Pitaya, достъпно в: https://en.wikipedia.org/wiki/Pitaya, последно посетен на: 03.02.2020 г.
 2. What Is Dragon Fruit and Does It Have Health Benefits?, достъпно в: https://www.healthline.com/nutrition/dragon-fruit, последно посетен на: 03.02.2020 г.
 3. Essential fatty acids of pitaya (dragon fruit) seed oil, достъпно в: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814608011783, последно посетен на: 03.02.2020 г.
 4. Dragon Fruit Seed Oil, достъпно в: https://skinactives.com/ingredients/dragon-fruit-seed-oil/, последно посетен на: 03.02.2020 г.

Автор: Ани/ www.molif.com
Редакция: Радина / Зоя.БГ
Рецепти: Деси / Зоя.БГ
Снимки: Маги и Мария / Зоя.БГ

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *