Блог на група експериментатори
Търсене

Живата храна и Ани

Тези дни попаднах на много красиви снимки на храна във фейсбук. Разглеждах ги дълго и се замислих, че скоро не ми е попадало нещо толкова майсторски представено. Случайно се запознах и с човека, който е направил красивите снимки. Казва се Ани и я помолих да разкаже малко за себе си, за да могат повече хора да разберат идеята й.
Силно се надявам Ани и нейният  Human Food Design да станат известни сред тези, които имат нужда от жива храна.

Annie Grov

Представи се.
Казвам се Ани и съм актриса. Изкуството винаги е било водещ момент в живота ми и постепенно от актриса, играеща на сцената осъзнах, че съм започнала нещо много по-голямо, нещо, в което единствения зрител бях самата аз, а изразните средствата на актьора, духът и тялото трябваше да се превърнат в обект на самите себе си; това беше първата стъпка в търсене на една естетика на съществуването; пърформънсът, в който ми предстоеше да преобразя себе си изцяло. В този смисъл за мен храната е инструмент, с който  експериментирам със себе си, за да се променя и за да не мисля по същия начин, по който съм мислила преди.

Human Food Design

Как започна да се храниш здравословно?
След поредната операция реших да направя радикална крачка в живота си. Обадих се на д-р Гайдурков, чиито телефонен номер имах отпреди 10 години, за да си запиша час за консултация – нещо, което трябваше да направя много по-рано, но както се случва обикновено човек трябва да се стресне, за да вземе живота си на сериозно. Така срещнах д-р Гайдурков. Отначало бях много объркана, защото се налагаше да се откажа и освободя от навика създаван толкова дълго, за да изградя себе си наново с нови хранителни навици. А това беше изключително трудно и болезнено. Преодолях себе си и се справих. Повярвах на д-р Гайдурков, защото всички мои инстинкти ми казваха, че това е верният път за мен. Останах силно впечатлена от неговата логична мисъл, ясен изказ и топло отношение. Всичко което той казваше звучеше толкова разумно и естествено. Най-хубавото от всичко беше, че успях да видя върху себе си положителните резултати от промяната. Бях очарована от начина по който работи системата на д-р Гайдурков.

Human Food Design

С какво се храниш?
Считам, че храната на човека включва плодове, зеленчуци, сурови ядки и семена, зърнени и бобови варива. Самата аз се опитвам да се  храня разнообразно, най-вече според сезона, но и според това в какво настроение съм и за какво имам желание, защото мисля, че организма сам ни подсказва от какво има нужда стига ние да успеем да го интерпретираме адекватно, а не да се подлъгваме и да му даваме неестествена храна, мислейки, че той това иска. Задължително давам почивка на моя организъм, като периодично замествам храната с прясно изцедени сокове, а всеки сезон правя разтоварване само на вода. От друга стана всеки трябва да реши сам за себе си с какво да се храни, а самата аз съм далеч от всякакъв фанатизъм. Застъпвам мнението, че причината за болестите е натрупването на чужди субстанции и токсини в нашия организъм и най-добрия начин това да се избегне е чрез подходяща храна, движение и положителна мисъл.

Human Food Design

Как започна да експериментираш с храна?
Както повечето хора, така и аз отначало си мислех, че здравословната храна е безвкусна и неприятна и че определено ѝ липсва разнообразие. Така започнах да експериментирам със съчетаването на различни вкусове и аромати.  Човекът, който дегустираше моите съчетания беше моят съпруг. След това, постепенно,  се реших да ги предлагам и на близки приятели, защото за мен беше изключително важно тяхното мнение. Това експериментиране ме амбицираше още повече, защото бях изправена пред предизвикателството да спазвам три основни принципа при проектирането на храна: първо, тя трябваше да бъде здравословна, второ – да бъде вкусна (но без вредни овкусители като например, сол, захар и др.) и не на последно място – да бъде естетически издържана. Всичко това беше доста трудно, защото трябваше да черпя вдъхновение от традиционното кулинарно изкуство, което е на много високо ниво по отношение на изтънчеността на вкуса и аромата, но за сметка на здравословните качества на продукта. А моята храна трябваше да бъде едновременно и двете. За да постигна това аз трябваше да оставя моето въображение да се влияе и от други форми на изкуство като музика,фотография, архитектура, приложно изкуство, а също и от различните форми и движения в природата. Забелязала съм, че съм най-продуктивна, когато правя пречиствания на вода, може би защото тогава заедно с пречистването на тялото се избистря и съзнанието.  Силно съм повлияна от концептуалното и минималистичното изкуство при дизайна на храна, а в последно време използвам все повече и повече вариации на структурния подход.

Какво е Human Food Design?
Human Food Design е всичко това което съм самата аз, но и нещо много повече. В най-широкия смисъл Human Food Design е експериментален проект, който се занимава с изследването и проблематизирането на хранителните практики на човека. Това е пространство, което е нито вертикално, нито хоризонтално, а което постоянно се конституира в много измерения без предварително определена посока и без вътрешносвързана цялост или непрекъснатост. Създатели на проекта сме аз и моя съпруг, но и много други ръце участват в изграждането му: това са нашите съмишленици и приятели Владимир Мутаров, д-р Георги Гайдурков, Боян Захариев, Лиляна Потирова и сътрудниците на център „Санитас”.

Кошнички с ядково сирене

Какво предстои?
Много неща. Имам много идеи, но трябва да съм по-внимателна и да се захващам с тях една по една, колкото и да ми се иска да ги реализирам всичките наведнъж. В момента обмисляме подготвянето на редица събития включващи интерактивно представяне на храната и на цялостната визия на Human Food Design както и семинари и уъркшопове насърчаващи суровоядството и здравословното хранене като цяло.

Пица

Всички красиви и вкусни снимки на Ани можете да разгледате във фейсбук страницата на

Human Food Design

5 Comments

  1. Пробвах не веднъж от невероятните вкуснотийки на Ани и вярвам,че тя ще има голям успех!Малка вълшебница,с голямо сърце!!!

  2. Ани е страхотен приятел.
    Ани е страхотна актриса.
    Ани е уникален кулинар.
    Опитах всичко това върху себе си и знаете ли какво? Жива съм.
    Когато за първи път вкусих от храната ѝ бях убедена,че ще работи това и я поущрих. Усетих страстта и любовта, с която го прави.Чувах трепета на откривател в гласа ѝ. А мое лично убеждение е, че само едно нещо направено с много вяра и любов може да се превърне в изкуство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *